Zeeduivel

Zeeduivel

Ingrediënten

4 zeeduivelfilets, elk van 150 g
tandooripasta van Patak
plantaardige olie voor het bakken
30 g gesnipperde sjalotjes
4 eetl. rode-wijnazijn
1 eetl. water
1 theel. gemalen komijn
zout
100 g ijskoude boter, in kleine stukjes
gesnipperde bieslook voor het garneren

Bereiding

Kwast de zeeduivel filets rondom licht in met ongeveer twee eetlepels tandooripasta. Laat ze niet langer dan 15 minuten marineren. Door de inwerking van de pasta kan de vis namelijk gaan garen. Verwarm de oven voor op 220°C. Giet een beetje olie in een koekenpan of vuurvaste ovenschaal waar de zeeduivel filets naast elkaar in passen. Verhit de olie op een middelhoog vuur. Leg er de visfilets naast elkaar in. Bak ze rondom in circa 5 minuten goudbruin. Leg de filets als je een koekenpan gebruikt hebt naast elkaar in een ovenschaal. Zet de onafgedekte ovenschaal 10 minuten in de voorverwarmde oven. Draai de filets na 5 minuten voorzichtig om en laat ze nog 5 minuten in de oven. Prik er met de punt van een scherp mes in om te zien of ze gaar zijn.
Maak intussen de beurre blanc. Doe de sjalotjes, azijn, het water, de komijn en wat zout in een kleine, zware pan op een hoog vuur. Laat inkoken tot ongeveer 2 eetlepels. Draai het vuur laag en zet een vlamverspreider onder de pan. De saus mag niet te warm worden omdat hij dan kan gaan schiften. Roer met een houten lepel of siliconen pannenlikker geleidelijk de stukjes boter door het azijnmengsel tot je een mooi gebonden saus hebt. Proef en breng zo nodig verder op smaak met een beetje zout. Serveer de visfilets met de beurre blanc en garneer met wat bieslook. Geef er eventueel een linzen salade bij. Maak de salade door Puy-linzen met een bouquet garni bijtgaar te koken. Giet de linzen af en doe ze in een grote kom. Schep er piepkleine blokjes rode, gele en groene paprika, bleekselderij, gesnipperde lente-ui, wat gehakte zongedroogde tomaten op olie en gehakte kappertjes door. Schep er dan een vinaigrette van olijfolie, citroensap of azijn en grove mosterd door. Breng op smaak met zout en peper.

Bon ap!

Wijn-spijs tip:
Mayr Grüner Veltliner