Tortilla de patata

Tortilla de patata

Ingrediënten

400 g gepelde, rauwe gamba’s
100 g grof gemalen varkensgehakt
2 tenen knoflook grof gehakt
schepje suiker
2 tl. vissaus
1 el. maïzena
zout
versgemalen peper
plantaardige olie om je handen in te vetten platte satéstokjes (bij een goed gesorteerde toko) vooraf 1 uur in water geweekt.

Dipsaus
2 grote, verse rode chilipepers; evt. zaad verwijderd en grof gehakt
1 teen knoflook
1 el. palm- of bruine suiker
2 el. vers limoensap
3 el. vissaus
1 el. rijstazijn
3 el. water.

Bereiding

Verhit 3 el olijfolie in een grote koekenpan op laag vuur. Fruit er onder regelmatig omscheppen de ui 15 tot 20 min. in, tot die goudgeel en helemaal gaar is. Schep de ui
over in een kom en laat afkoelen. Verhit in dezelfde pan ongeveer 1 dl olijfolie op een
laag vuur. Doe er de helft van de plakken aardappel in en bak die (af en toe voorzichtig
omdraaien) in 10 tot 15 minuten gaar. Laat de aardappel niet bruin worden. Schep met een bakspaan uit de pan over in een grote schaal en strooi er flink wat zout en peper over. Bak de rest van de aardappel op dezelfde manier. Misschien moet je nog wat olie in de pan doen. Doe deze portie aardappel ook op de schaal en strooi er nog wat zout en peper over. Er zal wat olijfolie in de pan overblijven. Vul die zo nodig aan tot ruim 4 el. Klop de eieren los in een grote kom. Schep er de gebakken ui en de reepjes paprika door en breng op smaak met zout en peper. Schep er dan de gebakken aardappel (met hun olie) door. Verhit de olijfolie in de koekenpan op een laag vuur. Schep er het ei-aardappelmengsel in. Laat ongeveer 10 min. zachtjes bakken tot de bodem stevig en goudbruin is. Leg een groot bord op de pan. Keer de pan met bord snel om, zodat de tortilla met de gebakken kant boven op het bord komt te liggen. Laat de tortilla dan
terug in de pan glijden en bak de andere kant nog 5 tot 8 min. tot die ook stevig en goudbruin is. Neem de pan van het vuur. Maak de randen en de bodem van de tortilla los en schuif hem op een dienschaal. Garneer met wat peterselie en serveer warm of op kamertemperatuur.

Wijn-spijs tip:
Albanta Albarino