Pijnboompittentaart

Pijnboompittentaart

Ingrediënten

Zoet korstdeeg:
200g bloem
½ tl bakpoeder
80g fijne tafelsuiker
2 eierdooiers
50g boter, in stukjes gesneden

Vulling:
150g fijne tafelsuiker
125g zachte boter
2 eieren en 2 eierdooiers
175g gemalen amandelen
50g gemalen pijnboompitten
25g bloem
75 tot 100g vijgenjam
125g pijnboompitten

Bereiding

Maak eerst het korstdeeg. Zeef de bloem met het bakpoeder, zout en de suiker boven
een brede, grote kom. Maak een kuiltje in het midden. Doe daar de stukjes boter in. Snijd
de boter met behulp van een deegsnijder door het bloemmengsel tot het op fijn kruim
lijkt. Voeg de dooiers toe en meng de ingrediënten met je vingertoppen tot een samenhangend
geheel. Kneed het deeg lichtjes tot alles goed gemengd en glad is. Rol het deeg
uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed een vlaaivorm met losse bodem van
25 cm doorsnee met het deeg. Je kunt het deeg ook met je vingers in de vorm drukken.
Prik de bodem een aantal keer in met een vork. Zet de vorm dan ongeveer 30 minuten in
de koelkast. Maak de vulling. Klop de suiker met de boter tot een licht en luchtig geheel.
Klop er geleidelijk de eieren en dooiers door tot alles goed gemengd is. Schep er dan de
gemalen amandelen, gemalen pijnboompitten en bloem door. Meng goed. Verwarm de
oven voor op 170°C. Neem de deegschelp uit de koelkast. Bestrijk de bodem met de
vijgenjam. Schep er de vulling in en strijk die glad uit. Strooi de 125 g hele pijnboompitten
over de vulling uit. Zet de taart 40 tot 50 minuten in de oven. De pijnboompitten moeten
mooi goudbruin zijn en de vulling moet net stevig aanvoelen als je er zachtjes op drukt
met je vinger. Zet de taart op een rooster en laat hem afkoelen. Verwijder de zijkant van
de vorm. Serveer de taart op kamertemperatuur.
Bron: Kim Maclean