ZEG JA TEGEN CHARDONNAY

Chardonnay is één van de meest populaire witte druivensoorten ter wereld. Deze druif vindt zijn oorsprong in de Bourgogne, Frankrijk, en is hier de basis voor fantastische wijnen zoals Chablis, Meursault en Le Montrachet. Dat deze druif het ook goed doet in andere wijnlanden hebben veel wijnmakers ontdekt. Zo staat de druif aangeplant in veel Europese landen, maar ook verder weg in Australië, Nieuw Zeeland, Chili en de Verenigde Staten. Groeit chardonnay in een koel gebied, dan is de smaak vaak fris. Hoe zuidelijker en warmer je komt, hoe meer tropische fruittonen naar voren komen. Met de chardonnay druif kun je veel smaken en stijlen creëren door verschillende wijnmaaktechnieken toe te passen. Rijping op RVS zorgt voor behoudt van frisse tonen, rijping op eikenhouten vaten geeft een vette chardonnay met tonen van vanille en boter. In het Gastrovino assortiment zit ook een alcoholvrije chardonnay. Zo hebben we dus echt voor iedereen de perfecte chardonnay. Onze favorieten op een rijtje:

Domaine Vrignaud Chablis
In Chablis is het fris en er zit er veel kalk in de bodem. Dit geeft de wijn zijn kenmerkende minerale tonen. De smaak is rijk en knisperend fris. Wijn spijs: schaal- en schelpdieren.

Dal Cero Vermentino/Chardonnay
Oké; geen 100% chardonnay, maar een blend met de typisch Italiaanse druif vermentino. Prachtige balans van rijp exotisch fruit en een knisperende frisheid met een aangename kruidige toets van amandelen. Wijn spijs: schaal- en schelpdieren, asperges, visgerechten, pasta gerechten en gevogelte.

Ventopuro Chardonnay Single Vineyard
Casablanca Valley ligt vlak aan de Chileense kust, waardoor de chardonnay druif optimaal profiteert van de koele zeebries. Om de wijn iets meer body te geven, wordt 30% vier maanden op hout gerijpt. Wijn spijs: salades, pasta en visgerechten.

Cloud Break Chardonnay
Wil je hout? Ga dan voor Cloud! Deze tropische chardonnay heeft door de houtlagering een heerlijke boterachtige smaak ontwikkeld. De houttonen worden mooi in balans gebracht met frisse tonen, waardoor de wijn niet te log wordt. Top glas! Wijn spijs: vis, gevogelte, pasta, kazen.

VINADA Crispy Chardonnay 0%
Een alcoholvrije wijn die écht lekker is! De wijn wordt gemaakt zoals een ‘normale’ wijn en wordt vlak voor het bottelen middels vacuümextractie gedealcoholiseerd. Resultaat: een mooie mousserende wijn met een indrukwekkende, uitgebalanceerde smaak. Knapperig en fris met tonen van appel, meloen en een vleugje citrus. En nog vegan ook!


Al het nieuws