WILDE WIJNEN | Wijn-spijs tips

NA FRISSE WITTE WIJNEN EN ROSÉ AFGELOPEN ZOMER, IS HET NU WEER TIJD VOOR VOLLE, STOERE RODE & WITTE WIJNEN: HET WILDSEIZOEN IS WEER BEGONNEN! EN WAT SMAAKT BETER BIJ WILD DAN EEN GOED GLAS WIJN? WILDGERECHTEN ZIJN HOOG OP SMAAK, WAT VRAAGT OM INTENSERE WIJNEN. MAAR LET OP, DE WIJN MAG HET GERECHT NOOIT OVERHEERSEN. NOG BEST LASTIG HÈ? WIJ HELPEN JE GRAAG OM DE PERFECTE MATCH TE VINDEN TUSSEN JOUW WILDGERECHT EN ONZE WIJNEN.

Welke wijn past het beste bij welk wildgerecht? Dit lijkt een makkelijke vraag, maar het antwoord is iedere keer weer een nieuwe puzzel. De ideale wildwijn bestaat simpelweg niet. Wild bestaat in vele soorten en maken. Zo heb je het onderscheid tussen klein en groot wild, wit en rood wild, wild met veren en wild met haren, neutraal, licht wild dat kort gebakken wordt en uitgesproken, stoere wildstoofschotels die eindeloos getrokken zijn. Wildzwijn smaakt anders dan ree en zelfs de poot van een fazant is al anders van smaak en structuur dan zijn eigen borst. Alles heeft zijn volledig eigen en uitgesproken smaak. Nog knap lastig, dat wildseizoen!

Saus & garnituur
Zoals vaker geldt bij het zoeken naar een perfecte wijn-spijs combinatie: bijna belangrijker dan het wild zelf zijn de bereidingswijze van het wild, de saus en het garnituur dat je hierbij gaat serveren. Een stevige stoofschotel vraagt om een hele andere wijn dan een romige paddenstoelensaus, net als klassieke zoete sauzen & garnituren weer beter uitkomen bij een andere wijn dan bijvoorbeeld een subtiele jus. Ook hierbij blijft het constant zoeken naar de juiste balans in smaken. Onze tip: veel blijven proeven en vooral vertrouwen op goed advies.

Wild wijn-spijs tips

  • Geschikte druivenrassen: cabernet sauvignon, merlot, syrah/shiraz, sangiovese, touriga nacional, zinfandel, pinot noir, grenache
  • Goede wijnstreken: Bordeaux, Rhone, Rioja, Pfalz, Toscane, Ribera del Duero, Somontano, Penedes, Douro, Mendoza en Californië
  • Rood wild: haas, ree, hert, eend en duif
  • Wit wild: konijn, fazant, parelhoen
  • Vuistregel: rode wijn bij ‘rood wild’, witte wijn bij ‘wit wild’
  • Bij een wild zwijn drink je alles, als het maar stevig is
  • Ezelsbruggetje: Hoe groter het wild, hoe groter de wijn
  • ‘Klein wild’ gaat goed samen met elegant-ferme wijnen, ‘groot wild’ schittert bij stevig, smaakvol rood
  • Tips voor ‘wit wild’ wijnen: Chardonnay, Riesling, (lichte) Pinot Noir
  • Liever rood bij ‘wit wild’? Kies dan een mooie, lichte Pinot Noir of Spätburgunder
  • De vreemde ‘eend’ in de bijt: die vraagt om stevige rode wijn
  • Ree of hert? Kies een krachtige en elegante rode wijn. Tips: Rioja Reserva, Chianti, Ribero del Duero
  • Tips bij wild zwijn: een wijn met spierballen! Barolo, Châteauneuf-du-Pape, Chardonnay (dik houtgerijpt, rosé van Grenache/Garnacha


Al het nieuws