WIJNSPECIAL | Riesling, de Duitse wonderdruif

RRRRRIESLING! DE DUITSE WONDERDRUIF LEVERT EEN WIJN VOOR IEDEREEN. MAAR WAT MAAKT DE WIJN ZO AANTREKKELIJK? DAT IS ABSOLUUT DE FRISHEID. DAARNAAST HEBBEN RIESLINGS EEN BLOEMIGE GEUR EN SMAKEN ZE NAAR APPEL, LIMOEN EN PERZIK, MAAR OOK NAAR HONING, SPECERIJEN EN ROZIJNEN. MAAR NAAST DE SMAAK EN HET AROMA IS HET VOORAL OOK DE VEELZIJDIGHEID: MET RIESLING KUN JE ECHT ALLE KANTEN OP.

Ooit, toen Duitse monniken erachter kwamen dat ze niet konden concurreren met Franse rode wijn, hadden ze een aha-erlebnis van jewelste: ze gingen zich toeleggen op hun eigen, witte riesling. Waar de naam riesling precies vandaan komt is niet helemaal bekend. Het kan te maken hebben met ‘verrieseln’ (vroegtijdig afvallen van druifjes), ‘reissend’ (hoog) zuur, edel ‘Reis’ (twijg) of met ‘Rusling’ (donker hout). Hoe dan ook, beetje bij beetje veroverde de druif vanaf de middeleeuwen het land van onze oosterburen. Inmiddels staat riesling wereldwijd aangeplant, met nog altijd Duitsland aan top.

Vergelijkbaar met Bourgogne
De kwaliteitspiramide van de Duitse wijnbouw is internationaal vergelijkbaar met bijvoorbeeld de kwalificatie in de Bourgogne. De hoogste kwalificatie is ‘Grosse Lage’ (de allerbeste wijngaarden, of wel Grand Cru). Vaak wordt ook het wijngaardperceel op het etiket vermeld. De droge wijnen uit een Grosse Lage worden ‘Grosses Gewächs’ genoemd. De Grosse Lage wordt gevolgd door ‘Erste Lage’ (Premier Cru), ‘Ortswein’ (Gemeente-appellatie) en tot slot ‘Gutswein’ (zoals Bourgogne tout court, de instapwijn van het wijnhuis).

Weingut Emrich-Schönleber
Wij zoomen in op Emrich-Schönleber, een van de top 10 Duitse wijnproducenten. Dat we hier met een topproducent te maken hebben is overigens ook aan de flessen te zien. Op een deel van de wijnen is het zogenaamde VDP-logo afgebeeld, het ‘Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter’. Bij dit prestigieuze clubje zijn zo’n 200 Duitse top-producenten aangesloten. Je herkent de leden aan de flescapsule met de tekening van een adelaar met een tros druiven op zijn borst. Van buiten en binnen ziet het er heel strak uit en dat geldt ook voor de wijnen; hier komen liefhebbers van hele goede, strakke Rieslings elk jaar voor terug. Gelukkig heeft Gastrovino een jarenlange relatie met Emrich- Schönleber, zodat we verzekerd zijn van een deel van de geliefde wijnen.

Proeven, proeven, proeven
Tijdens de Gastrovino Riesling roadtrip hebben we de nodige wijnen geproefd bij Emrich-Schönleber. Te beginnen met een heerlijke lentewijn: Lenz 2020. Niet gecompliceerd, maar wel een wijn met diepgang. Lekker drinkbaar en met maar 11,5% alcohol. Ook proeven we wijnen van de twee beroemdste wijngaarden; de steile Frühlingsplätzchen en Halenberg. Beide wijngaarden zijn door de VDP aangemerkt als Grosses Gewächs. De Halenberg Riesling GG 2018 is ongelofelijk lekker: fris, strak, rijp, perfect. En nog steeds jong; moet je nagaan als je dit een paar jaar laat rijpen…
Bijzonder is ook de Frühlingsplätzchen Riesling Auslese 2013. Een zoete, fruitige wijn van volrijpe druiven. Zoet ja, maar dit is zeker geen limonade. Door de tintelende zuren zijn ook de super zoete Riesling varianten vaak waanzinnig alive and kicking. Denk je dat je niet van zoete wijn houdt, dan moet je zeker eens een Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese of Eiswein proberen: een titanengevecht tussen zoet en zuur en smaken en geuren met de precisie van straaljagerpiloot. Tenslotte maken ze bij Emrich-Schönleber ook de vrolijke Duitse bubbelwijn sekt. Veel Duitse sekt wordt gemaakt van goedkope Spaanse wijn, maar Emrich-Schönleber maakt een kwaliteits sekt die liefhebbers van Champagne versteld doen staan.

Creatief met kurk
De wijnen van Emrich-Schönleber zijn spatzuiver, heerlijk mineralig, tijdloos met een enorme diepte en precisie. Hoe precies ze hier werken en niets aan het toeval overlaten, blijkt ook wel hoe ze met kurken omgaan; voor de duurdere Rieslings worden wel 18 verschillende kurken geprobeerd van verschillende producenten om uit te proberen welke kurk het minst ‘kurkbesmetting’ oplevert. Bijzonder!

Met Riesling aan tafel
Met Riesling kun je alle kanten op. Met vis ga je sowieso nooit mis in of grijp je nooit mis. Droge (vollere) Riesling is lekker bij zuurkool, gevogelte, zeevruchten en varkensvlees. De wat frissere Riesling smaakt nog lekkerder met lichte vissige hapjes en asperges. Subtiel zoete Rieslings zijn geweldig bij Aziatisch eten. Het subtiele zoet blust het pittige. De echte zoete Rieslings combineren waanzinnig met appel/perentaart, ananas en met witte chocola. Maar op zichzelf zijn deze sweethearts misschien wel het spannendste dessert denkbaar.

Ontdek de Riesling wijnen van Ermich-Schönleber in de Gastrovino-winkel bij jou in de buurt


Al het nieuws