RRRRRIESLING! DE DUITSE WONDERDRUIF LEVERT EEN WIJN VOOR IEDEREEN. MAAR WAT MAAKT DE WIJN ZO AANTREKKELIJK? DAT IS ABSOLUUT DE FRISHEID. DAARNAAST HEBBEN RIESLINGS EEN BLOEMIGE GEUR EN SMAKEN ZE NAAR APPEL, LIMOEN EN PERZIK, MAAR OOK NAAR HONING, SPECERIJEN EN ROZIJNEN. MAAR NAAST DE SMAAK EN HET AROMA IS HET VOORAL OOK DE VEELZIJDIGHEID: MET RIESLING KUN JE ECHT ALLE KANTEN OP.
Ooit, toen Duitse monniken erachter kwamen dat ze niet konden concurreren met Franse rode wijn, hadden ze een aha-erlebnis van jewelste: ze gingen zich toeleggen op hun eigen, witte riesling. Waar de naam riesling precies vandaan komt is niet helemaal bekend. Het kan te maken hebben met ‘verrieseln’ (vroegtijdig afvallen van druifjes), ‘reissend’ (hoog) zuur, edel ‘Reis’ (twijg) of met ‘Rusling’ (donker hout). Hoe dan ook, beetje bij beetje veroverde de druif vanaf de middeleeuwen het land van onze oosterburen. Inmiddels staat riesling wereldwijd aangeplant, met nog altijd Duitsland aan top.
Vergelijkbaar met Bourgogne
De kwaliteitspiramide van de Duitse
wijnbouw is internationaal vergelijkbaar
met bijvoorbeeld de kwalificatie in de
Bourgogne. De hoogste kwalificatie is
‘Grosse Lage’ (de allerbeste wijngaarden,
of wel Grand Cru). Vaak wordt ook het
wijngaardperceel op het etiket vermeld.
De droge wijnen uit een Grosse Lage
worden ‘Grosses Gewächs’ genoemd.
De Grosse Lage wordt gevolgd door
‘Erste Lage’ (Premier Cru), ‘Ortswein’
(Gemeente-appellatie) en tot slot
‘Gutswein’ (zoals Bourgogne tout court,
de instapwijn van het wijnhuis).
Weingut Emrich-Schönleber
Wij zoomen in op Emrich-Schönleber, een
van de top 10 Duitse wijnproducenten.
Dat we hier met een topproducent te
maken hebben is overigens ook aan de
flessen te zien. Op een deel van de wijnen
is het zogenaamde VDP-logo afgebeeld,
het ‘Verband Deutscher Prädikats- und
Qualitätsweingüter’. Bij dit prestigieuze
clubje zijn zo’n 200 Duitse top-producenten
aangesloten. Je herkent de leden aan
de flescapsule met de tekening van een
adelaar met een tros druiven op zijn borst.
Van buiten en binnen ziet het er heel
strak uit en dat geldt ook voor de
wijnen; hier komen liefhebbers van
hele goede, strakke Rieslings elk jaar
voor terug. Gelukkig heeft Gastrovino
een jarenlange relatie met Emrich-
Schönleber, zodat we verzekerd zijn
van een deel van de geliefde wijnen.
Proeven, proeven, proeven
Tijdens de Gastrovino Riesling roadtrip
hebben we de nodige wijnen geproefd
bij Emrich-Schönleber. Te beginnen
met een heerlijke lentewijn: Lenz 2020.
Niet gecompliceerd, maar wel een wijn
met diepgang. Lekker drinkbaar en
met maar 11,5% alcohol. Ook proeven
we wijnen van de twee beroemdste
wijngaarden; de steile Frühlingsplätzchen
en Halenberg. Beide wijngaarden zijn
door de VDP aangemerkt als Grosses
Gewächs. De Halenberg Riesling GG 2018
is ongelofelijk lekker: fris, strak, rijp, perfect.
En nog steeds jong; moet je nagaan
als je dit een paar jaar laat rijpen…
Bijzonder is ook de Frühlingsplätzchen Riesling Auslese 2013.
Een zoete, fruitige wijn van volrijpe druiven. Zoet ja, maar dit
is zeker geen limonade. Door de tintelende zuren zijn ook de
super zoete Riesling varianten vaak waanzinnig alive and
kicking. Denk je dat je niet van zoete wijn houdt, dan moet je
zeker eens een Auslese, Beerenauslese, Trockenbeerenauslese
of Eiswein proberen: een titanengevecht tussen zoet en zuur
en smaken en geuren met de precisie van straaljagerpiloot.
Tenslotte maken ze bij Emrich-Schönleber ook de vrolijke Duitse
bubbelwijn sekt. Veel Duitse sekt wordt gemaakt van goedkope
Spaanse wijn, maar Emrich-Schönleber maakt een kwaliteits
sekt die liefhebbers van Champagne versteld doen staan.
Creatief met kurk
De wijnen van Emrich-Schönleber zijn spatzuiver, heerlijk
mineralig, tijdloos met een enorme diepte en precisie. Hoe
precies ze hier werken en niets aan het toeval overlaten,
blijkt ook wel hoe ze met kurken omgaan; voor de duurdere
Rieslings worden wel 18 verschillende kurken geprobeerd
van verschillende producenten om uit te proberen welke
kurk het minst ‘kurkbesmetting’ oplevert. Bijzonder!
Met Riesling aan tafel
Met Riesling kun je alle kanten op. Met vis ga je sowieso nooit
mis in of grijp je nooit mis. Droge (vollere) Riesling is lekker
bij zuurkool, gevogelte, zeevruchten en varkensvlees. De
wat frissere Riesling smaakt nog lekkerder met lichte vissige
hapjes en asperges. Subtiel zoete Rieslings zijn geweldig bij
Aziatisch eten. Het subtiele zoet blust het pittige. De echte
zoete Rieslings combineren waanzinnig met appel/perentaart,
ananas en met witte chocola. Maar op zichzelf zijn deze
sweethearts misschien wel het spannendste dessert denkbaar.
Ontdek de Riesling wijnen van Ermich-Schönleber in de Gastrovino-winkel bij jou in de buurt