WIJNACTIES APRIL | Wijndeal, de beste aspergewijnen en alles over de Sancerre

WIJNDEAL: DAL CERO PINOT GRIGIO

Onze wijndeal voor de komende 3 weken: Dal Cero Pinot Grigio uit Veneto, Italië. Een aantrekkelijk glas wijn, met een mooie balans tussen het fruit & frisheid en stuivende aroma’s als peer, banaan en wilde bloemen. 
Tip: drink hem bij pasta met zalm en witte asperges. Een combinatie om je vingers bij af te likken! Klik hier voor het recept 

ASPERGEWIJNEN

Deze koningin van de groenten laat zich graag begeleiden door een glas witte wijn. Maar wat drink je hier dan bij? Witte asperges hebben een zachte, wat volle en romige smaak, met een klein bittertje in de nasmaak. In het algemeen passen witte asperges goed bij een zachte witte wijn met milde opwekkende zuren. Maar de keus van de wijn bepaal je eigenlijk nog meer door de manier van bereiden, én met welke andere ingrediënten je de asperges combineert. Toch zijn er een aantal ‘basisregels’ en klassieke combinaties waar je je aan vast kunt houden:

  • Over het algemeen past een witte wijnen met houtlagering of wijn met aanwezige tannines minder goed bij het witte goud.
  • Rauwe asperges smaken puur, knisperend en sappig, waar de bitterheid wat meer naar voren komt. Kies in dit geval dan voor een opwekkende droge witte wijn, zoals de Le Paradou Viognier uit de Rhône. Of probeer deze viognier bij een Thaise salade met asperges. 
  • Kook je de asperges? Dan verandert de smaak naar zachter, zoeter en ronder. Dat geldt dan ook voor de wijn; een wijn met zachtere zuren.
  • Ga je voor het klassieke recept met witte asperges, ei, ham en boter/hollandaisesaus? Kies dan voor een volle witte wijn als een Chardonnay, of de Duitse Weissburgunder van Lorenz & Söhne. Het zachte karakter en de milde, frisse zuren van deze wijnen gaan perfect samen met de zachte smaak van de asperges.
  • Spicy asperges met knoflook en gember op het menu? Ga dan voor de Crios Torrontés van Susana Balbo
  • Bij asperges met gerookte zalm, kies je voor een fluweelzachte, levendige wijn zoals de Via Barossa Albarino, met een toets van hazelnoot of amandelen in de afdronk. Dit combineert heerlijk met het vettige van de zalm en het zoete van de asperges. 

WIJNSPECIAL

Met de wijnspecial zoomen we in op één van de beroemdste wijngebieden uit Frankrijk: Sancerre. Met onze grote trots: Domaine Gérard Fiou. Het volledig biologische wijndomein van 24 hectare van Gérard Fiou ligt in de kleine plaats Saint-Satur, oftewel: ‘The capital of the flintstone’. Dit verwijst naar de bijzondere bodem met vuursteen (‘silex’). Wijnmaker Arnaud Bourgeois zegt hierover: ‘Slechts 12 á 15% van de Sancerre-wijngaarden heeft een silex bodem. Dit exceptionele terroir met de harde ondergrond levert een optimale rijping; de bodem houdt veel warmte vast, dat ’s nachts wordt doorgegeven aan de druiven. Een bodem met vuursteen zorgt voor een minerale smaak in de wijnen, een beetje rokerigheid en een mooie complexiteit.’

Maak kennis met deze fantastische wijnen - nu met 10% korting op alle wijnen, inclusief gratis glossy magazine. Wil je verschillende wijnen proeven? Bij een proefdoos van 6 verschillende Gérard Fiou wijnen naar keuze, krijg je 5% extra korting bovenop de huidige actiekorting. 

Wijnhuis info Domaine Gérard Fiou | Gastrovino - Gastrovino (gastrovinoshop.nl)Al het nieuws