WIJN BIJ VETTE HAP

Er zijn van die dagen dat je geen zin hebt om te koken. Dan biedt de Chinees of snackbar om de hoek uitkomst. Maar welke wijn drink je bij een vette hap?

Kies je voor wit, neem dan een type met een frisse smaak, als tegenwicht. Bij gefrituurde snacks zijn frisse wijnen het lekkerste. Een glas Sauvignon Blanc gaat prima bij friet. Nog beter: champagne! Het zuurgehalte van mousserende wijn snijdt lekker door het zout en vetgehalte heen. Drink je liever rood, kies dan niet een complexe of verfijnde wijn. Dus geen volle bordeaux of andere wijn met veel tannines. Een vette hap is zout, waardoor een dergelijke wijn juist stroever van smaak wordt. Maar een beetje houtrijping mag best. Eigenlijk is er maar één echte vet voedsel-wijnramp: borrelnoten.

Saté &  Haras de Pirque (by Antinori) Chardonnay
Deze Chileense Chardonnay heeft een lichte houtrijping gehad wat de wijn een heerlijke body geeft. Vol, romig en stevig genoeg om samen te gaan met saté.

Loempia & Fioris Gewürztraminer
Een rijke en zachte wijn met intense aroma’s van muskaat, rozen en exotisch fruit (lychees). Het heerlijke zoetje past perfect bij een loempia met pittige saus.

Mexicaanse Burrito & Casa Girelli Villalta Maciste Appasimento
Deze blend van merlot, cabernet sauvignon en corvina is deels gemaakt met ingedroogde druiven. Hierdoor is er meer concentratie en kracht om op te boksen tegen de pittige burrito.

Friet & Champagne Veuve Fourny Brut Nature Blanc de Blancs Premier Cru
Een verrukkelijke champagne die tropisch fruit combineert met rijpingsaroma’s van biscuit en korstdeeg. De fijne zuren zijn een mooie aanvulling op de zoute en knapperige friet.

Kalfskroket + Kaassoufflé & Cloud Break Chardonnay
Een vette hap die smeekt om een vette wijn! Deze houtgelagerde Chardonnay uit de US of A zit bomvol rijke fruitaroma’s, frisse citrus, tonen van vanille, karamel en een vleugje eik. Vet en toch verkwikkend fris!

Hamburger & Ventopuro Pinot Noir Single Vineyard
Massa’s sappig fruit, iets kruidigs en een fluweelzachte tanninestructuur. Dit is wat je noemt een hemelse combinatie! Neem een slokje, een hapje, een slokje en je weet: vanaf nu drink je nooit meer cola bij je köfte!

Wist je dat...
De frikandel de populairste snack van Nederland is? Het icoon van onze snackcultuur werd in 1954 bedacht door slagersknecht Gerrit de Vries en enkele jaren later geperfectioneerd door Jan Bekkers van snackfabriek Beckers (nu met ck, maar veel sjieker werd het niet). Inmiddels eten we met z’n allen 600 miljoen frikandellen per jaar. Voor wie het weten wil: sinds de jaren ‘80 zitten er geen darmen en uiers meer in het vleesmengsel…


Al het nieuws