Er zijn van die dagen dat je geen zin hebt om te koken. Dan biedt de Chinees of snackbar om de hoek uitkomst. Maar welke wijn drink je bij een vette hap?
Kies je voor wit, neem dan een type met een frisse smaak, als tegenwicht. Bij gefrituurde snacks zijn frisse wijnen het lekkerste. Een glas Sauvignon Blanc gaat prima bij friet. Nog beter: champagne! Het zuurgehalte van mousserende wijn snijdt lekker door het zout en vetgehalte heen. Drink je liever rood, kies dan niet een complexe of verfijnde wijn. Dus geen volle bordeaux of andere wijn met veel tannines. Een vette hap is zout, waardoor een dergelijke wijn juist stroever van smaak wordt. Maar een beetje houtrijping mag best. Eigenlijk is er maar één echte vet voedsel-wijnramp: borrelnoten.
Saté & Haras de Pirque (by Antinori) Chardonnay
Deze Chileense Chardonnay
heeft een lichte houtrijping
gehad wat de wijn een
heerlijke body geeft. Vol,
romig en stevig genoeg om
samen te gaan met saté.
Loempia & Fioris Gewürztraminer
Een rijke en zachte wijn
met intense aroma’s van
muskaat, rozen en exotisch
fruit (lychees). Het heerlijke
zoetje past perfect bij een
loempia met pittige saus.
Mexicaanse Burrito & Casa Girelli Villalta Maciste Appasimento
Deze blend van merlot, cabernet
sauvignon en corvina is deels gemaakt
met ingedroogde druiven.
Hierdoor is er meer concentratie
en kracht om op te boksen
tegen de pittige burrito.
Friet & Champagne Veuve Fourny Brut Nature Blanc de Blancs Premier Cru
Een verrukkelijke champagne die tropisch fruit combineert met rijpingsaroma’s van biscuit en korstdeeg. De fijne zuren zijn een mooie aanvulling op de zoute en knapperige friet.
Kalfskroket + Kaassoufflé & Cloud Break Chardonnay
Een vette hap die smeekt om een
vette wijn! Deze houtgelagerde
Chardonnay uit de US of A zit
bomvol rijke fruitaroma’s, frisse
citrus, tonen van vanille,
karamel en een vleugje eik. Vet
en toch verkwikkend fris!
Hamburger & Ventopuro Pinot Noir Single Vineyard
Massa’s sappig fruit, iets kruidigs
en een fluweelzachte tanninestructuur.
Dit is wat je noemt een
hemelse combinatie! Neem een
slokje, een hapje, een slokje en je
weet: vanaf nu drink je nooit meer
cola bij je köfte!
Wist je dat...
De frikandel de populairste snack van Nederland is?
Het icoon van onze snackcultuur werd in 1954 bedacht
door slagersknecht Gerrit de Vries en enkele jaren later
geperfectioneerd door Jan Bekkers van snackfabriek
Beckers (nu met ck, maar veel sjieker werd het niet).
Inmiddels eten we met z’n allen 600 miljoen frikandellen
per jaar. Voor wie het weten wil: sinds de jaren ‘80 zitten
er geen darmen en uiers meer in het vleesmengsel…