SANCERRE | Smullen tot de laatste slok

SANCERRE IS WERELDBEROEMD. WAT IS DIT EIGENLIJK VOOR WIJN, DIE ZO FANTASTISCH COMBINEERT MET ETEN BOVENDIEN? VOOR HET ANTWOORD OP DIE VRAAG SPREKEN WE MET ARNAUD BOURGEOIS, PRODUCENT VAN BOUTIQUE WINERY GÉRARD FIOU, WAARVAN DE VERRUKKELIJKE SANCERRE-WIJNEN DOOR GASTROVINO WORDEN VERKOCHT.

Iedereen kent de naam Sancerre, maar minder bekend is dat de gelijknamige wijn afkomstig is uit een klein, maar bijzonder gebied rondom het stadje Sancerre in de Franse Loirestreek. Sancerre is, samen met Pouilly-Fumé, de meest oostelijk gelegen appellation van de Loirevallei.

Sauvignon Blanc
Veruit de meeste Sancerre-wijnen zijn wit en gemaakt van de sauvignon blanc druif. Nooit geblend met andere druiven, sauvignon blanc soleert hier namelijk uitstekend. Zo’n kleine 20 procent van de Sancerre-wijnen wordt gemaakt van pinot noir. Daarmee worden alle rode wijnen en rosés gemaakt. En die witte Sancerres, dat zijn de pareltjes onder de Sauvignon Blanc-wijnen. Hoewel sauvignon blanc over de hele wereld is aangeplant, van Duitsland tot Nieuw-Zeeland, voelt de druif zich het meest senang in de Franse Loire, Sancerre en Pouilly-Fumé, aan de overkant van de rivier.

Appellation d’Origine Contrôlée
Sancerre wordt beschouwd als dé originele en klassieke Sauvignon Blanc-wijn. Sancerre-wijnen hebben een AOC - Appellation d’Origine Contrôlée – keurmerk. Het doel van de AOC is het terroir (bodem, klimaat) en de traditie in ere te houden. Het zorgt voor een originele wijn, die niet reproduceerbaar is, en die al zijn kwaliteiten ontleent aan de plaats van de oogst. Sancerrewijn komt dus altijd uit het Sancerregebied, net zoals Champagne alleen Champagne mag heten als het uit de Champagnestreek komt. Door de verschillende terroirs zijn niet alle Sancerres hetzelfde, maar een aantal eigenschappen komt in alle wijnen terug. Zo zijn ze verfrissend mineralig, droog met vers fruit en hebben ze een knisperend zuurtje.

Ziel en stijl van Gérard Fiou
Domaine Gérard Fiou bestaat al een paar generaties en heeft enkele fantastisch gelegen wijngaarden in bezit. Dat het beroemde Domaine Henri Bourgeois de kans kreeg om het wijnhuis van Gérard Fiou over te nemen, heeft enerzijds te maken met het feit dat Gérard en zijn vrouw kinderloos waren – wijnmaker Arnaud: ‘de wijngaarden waren hun kinderen’ – en anderzijds dat de families goed bevriend waren; de wijngaarden liggen vlak naast elkaar. Tegen de tijd dat Gérard Fiou met pensioen ging, vroeg hij of de familie Bourgeois het wijndomein wilde kopen. Dat gebeurde in 2006, met de belofte dat de wijn van Gérard Fiou echt als apart wijnhuis binnen Domaine Henri Bourgeois zou worden gerund en de wijnen ook altijd onder het label Gérard Fiou op de markt zouden komen. Arnaud: ‘We willen de ziel van Fiou behouden.’ Arnauds neef Florent Bourgeois is verantwoordelijk voor de wijnen van Fiou en maakt de wijnen in de stijl van Gérard Fiou.

Vuursteen
Het volledig biologische wijndomein van 24 hectare van Gérard Fiou ligt in de kleine plaats Saint-Satur, op ongeveer twee kilometer van de stad Sancerre. Saint-Satur wordt ook wel ‘The capital of the flintstone’ genoemd, verwijzend naar de bijzondere bodem met vuursteen, silex. Arnaud: ‘Slechts 12 tot 15 procent van de Sancerre-wijngaarden heeft een silex bodem. De meeste bodems bevatten klei, leisteen en kalk. Dit exceptionele terroir met de harde ondergrond levert een optimale rijping; de bodem houdt veel warmte vast, dat ’s nachts wordt doorgegeven aan de druiven. Een bodem met vuursteen zorgt voor een minerale smaak in de wijnen, een beetje rokerigheid en een mooie complexiteit.’

Fiou Sancerre 'Grand Roc' terroir de silex
Een pure vuursteen cuvée is zeldzaam, de druiven worden vaak geblend met druiven van andere wijngaarden. Zo niet deze wijn, gemaakt van de oudste wijngaarden in een gelimiteerde oplage van 3.000 tot 4.000 flessen per jaar. Dit levert een complexe, verfijnde wijn op met een mooie spanning tussen fijne fruitzuren (groene appel, kruisbes), lichte vanilletonen (door de gedeeltelijke fermentatie in eiken vaten) en steenfruit. Arnaud eet hier graag dorade of zeebaars bij.

De ideale match
What grows together, goes together is een gevleugelde uitspraak en dat geldt ook hier. Geitenkaas en Sancerre zijn een match made in heaven. Crottin de Chavignol komt net als de wijn uit de Loire en heeft een vergelijkbare minerale, vuursteenachtige pure smaak. En je raadt het al; deze kaas uit de regio smaakt fantastisch bij de wereldberoemde streekwijn. Arnaud heeft nog meer tips: een jonge Sancerre (van 1 tot 2 jaar oud) met zeevruchten, een rijpere Sancerre (van 7 of 8 jaar oud) is erg lekker met gevogelte.

De Sancerre-wijnen van Gérard Fiou zijn beperkt beschikbaar dit jaar, maar gelukkig zijn Menetou Salon en Pouilly Fumé van het wijnhuis wel ruim beschikbaar en een heerlijk alternatief.

Bestel de wijnen op de webshop of kom langs in de winkel


Al het nieuws