SANCERRE IS WERELDBEROEMD. WAT IS DIT EIGENLIJK VOOR WIJN, DIE ZO FANTASTISCH COMBINEERT MET ETEN BOVENDIEN? VOOR HET ANTWOORD OP DIE VRAAG SPREKEN WE MET ARNAUD BOURGEOIS, PRODUCENT VAN BOUTIQUE WINERY GÉRARD FIOU, WAARVAN DE VERRUKKELIJKE SANCERRE-WIJNEN DOOR GASTROVINO WORDEN VERKOCHT.
Iedereen kent de naam Sancerre, maar minder bekend is dat de gelijknamige wijn afkomstig is uit een klein, maar bijzonder gebied rondom het stadje Sancerre in de Franse Loirestreek. Sancerre is, samen met Pouilly-Fumé, de meest oostelijk gelegen appellation van de Loirevallei.
Sauvignon Blanc
Veruit de meeste Sancerre-wijnen zijn
wit en gemaakt van de sauvignon
blanc druif. Nooit geblend met andere
druiven, sauvignon blanc soleert hier
namelijk uitstekend. Zo’n kleine 20
procent van de Sancerre-wijnen wordt
gemaakt van pinot noir. Daarmee
worden alle rode wijnen en rosés
gemaakt. En die witte Sancerres, dat
zijn de pareltjes onder de Sauvignon
Blanc-wijnen. Hoewel sauvignon blanc
over de hele wereld is aangeplant, van
Duitsland tot Nieuw-Zeeland, voelt de
druif zich het meest senang in de
Franse Loire, Sancerre en Pouilly-Fumé,
aan de overkant van de rivier.
Appellation d’Origine
Contrôlée
Sancerre wordt beschouwd als dé
originele en klassieke Sauvignon
Blanc-wijn. Sancerre-wijnen hebben
een AOC - Appellation d’Origine
Contrôlée – keurmerk. Het doel van de
AOC is het terroir (bodem, klimaat) en
de traditie in ere te houden. Het zorgt
voor een originele wijn, die niet
reproduceerbaar is, en die al zijn
kwaliteiten ontleent aan de plaats van
de oogst. Sancerrewijn komt dus altijd
uit het Sancerregebied, net zoals
Champagne alleen Champagne mag heten als het uit de Champagnestreek komt. Door de
verschillende terroirs zijn niet alle Sancerres hetzelfde,
maar een aantal eigenschappen komt in alle wijnen
terug. Zo zijn ze verfrissend mineralig, droog met vers
fruit en hebben ze een knisperend zuurtje.
Ziel en stijl van Gérard Fiou
Domaine Gérard Fiou bestaat al een paar generaties
en heeft enkele fantastisch gelegen wijngaarden in
bezit. Dat het beroemde Domaine Henri Bourgeois de
kans kreeg om het wijnhuis van Gérard Fiou over te
nemen, heeft enerzijds te maken met het feit dat
Gérard en zijn vrouw kinderloos waren – wijnmaker
Arnaud: ‘de wijngaarden waren hun kinderen’ – en
anderzijds dat de families goed bevriend waren; de
wijngaarden liggen vlak naast elkaar. Tegen de tijd dat Gérard Fiou met pensioen
ging, vroeg hij of de familie
Bourgeois het wijndomein wilde
kopen.
Dat gebeurde in 2006, met de
belofte dat de wijn van Gérard
Fiou echt als apart wijnhuis binnen
Domaine Henri Bourgeois zou
worden gerund en de wijnen ook
altijd onder het label Gérard Fiou
op de markt zouden komen.
Arnaud: ‘We willen de ziel van Fiou
behouden.’ Arnauds neef Florent
Bourgeois is verantwoordelijk voor
de wijnen van Fiou en maakt de
wijnen in de stijl van Gérard Fiou.
Vuursteen
Het volledig biologische
wijndomein van 24 hectare van
Gérard Fiou ligt in de kleine plaats
Saint-Satur, op ongeveer twee
kilometer van de stad Sancerre.
Saint-Satur wordt ook wel ‘The
capital of the flintstone’ genoemd,
verwijzend naar de bijzondere bodem met vuursteen,
silex. Arnaud: ‘Slechts 12 tot 15 procent van de
Sancerre-wijngaarden heeft een silex bodem. De
meeste bodems bevatten klei, leisteen en kalk. Dit
exceptionele terroir met de harde ondergrond levert
een optimale rijping; de bodem houdt veel warmte
vast, dat ’s nachts wordt doorgegeven aan de
druiven. Een bodem met vuursteen zorgt voor een
minerale smaak in de wijnen, een beetje rokerigheid
en een mooie complexiteit.’
Fiou Sancerre 'Grand Roc' terroir de
silex
Een pure vuursteen cuvée is zeldzaam, de druiven
worden vaak geblend met druiven van andere
wijngaarden. Zo niet deze wijn, gemaakt van de
oudste wijngaarden in een gelimiteerde oplage van
3.000 tot 4.000 flessen per jaar. Dit levert een
complexe, verfijnde wijn op met een mooie spanning
tussen fijne fruitzuren (groene appel, kruisbes), lichte
vanilletonen (door de gedeeltelijke fermentatie in
eiken vaten) en steenfruit. Arnaud eet hier graag
dorade of zeebaars bij.
De ideale match
What grows together, goes together is een
gevleugelde uitspraak en dat geldt ook hier.
Geitenkaas en Sancerre zijn een match made in
heaven. Crottin de Chavignol komt net als de wijn uit
de Loire en heeft een vergelijkbare minerale,
vuursteenachtige pure smaak. En je raadt het al; deze kaas uit de regio smaakt fantastisch bij de
wereldberoemde streekwijn. Arnaud heeft nog meer
tips: een jonge Sancerre (van 1 tot 2 jaar oud) met
zeevruchten, een rijpere Sancerre (van 7 of 8 jaar
oud) is erg lekker met gevogelte.
De Sancerre-wijnen van Gérard Fiou zijn beperkt beschikbaar dit jaar, maar gelukkig zijn Menetou Salon en Pouilly Fumé van het wijnhuis wel ruim beschikbaar en een heerlijk alternatief.