ZODRA DE ZON GAAT SCHIJNEN TREKKEN WIJ EEN FLES ROSÉ OPEN. WANT GEEN ENKELE WIJN SCHREEUWT ZO OM ROKJESDAG, TERRAS EN STRAND ALS ROSÉ. MAAR WAT IS DIT EIGENLIJK VOOR WIJN EN HOE EN WAAR WORDT-IE GEMAAKT?
Er zijn rosés van bekende en onbekende druivenrassen en in allerlei stijlen. Van vedergewichtjes voor lange, luie loungefeesten aan het strand tot gespierde types om stevig bij te eten. Er bestaat een rosé voor elk moment en ieder seizoen. Maar de allerbekendste en populairste is al jarenlang die uit de Provence. Die prachtige zalmroze kleur alleen al… De Provence is de grootste (kwaliteits-) roséproducent ter wereld. Jaarlijks vliegen er een dikke 170 miljoen flessen de wereld over. Al komen de rosés uit de rest van Frankrijk en de wereld steeds dichterbij!
Groot gebied
De prachtige lichte kleur is weliswaar heel kenmerkend,
maar wist je dat er enorm veel kwaliteits- en
smaakverschillen zijn in rosés? De Provence is een
groot gebied met verschillende appellations, waar
zowel slobberrosés als ook top premium wijnen
worden gemaakt. Je hebt rosé uit de Provence van
zes euro, maar ook van meer dan twintig euro.
Door de populariteit van Provencewijnen
(verantwoordelijk voor 40% van alle Franse rosés) zou je
het bijna vergeten, maar ook in de rest van Frankrijk wordt
volop rosé gemaakt. In de Loire bijvoorbeeld, waar Chinon
en Anjou de populairste rosés zijn. Opkomend zijn rosé
wijnen uit de Côtes-du-Rhône: de wijnen uit deze regio
hebben toetsen van kers, delicate aroma’s van rood fruit
en een aangename frisheid. Een populaire combinatie!
Van Rosado tot Weiβherbst
Rosé kan én wordt bijna overal ter wereld gemaakt;
in bekende wijnlanden als Italië (rosato) en Spanje
(rosado), Duitsland (Weissherbst) en de Verenigde
Staten bijvoorbeeld, en in minder bekende wijnlanden
als Kroatië, Uruguay, Libanon en Thailand. Zolang
er maar blauwe druiven staan aangeplant. En wist je dat Zuid-Afrika als roséland steeds meer aan populariteit wint?
In Zuid-Afrika liggen namelijk de temperaturen zelfs in de koudste
maanden van het jaar rond de 26 tot 27 graden. Daarbij liggen de
wijngaarden zo dicht mogelijk langs de kust. De zeewind is koeler en
zorgt daarmee voor een perfecte temperatuur voor de wijnproductie.
De ideale omstandigheden om heerlijke rosés te produceren.
Schilweking
Zachtroze, poederroze, zalmroze… van héél licht tot robijnrood; de
kleur van rosé kan veel kanten op schieten. Rosé dankt zijn kleur
aan het weken van de schillen, net als bij rode wijn, van blauwe
druiven in het eigen sap. Alleen is de duur van deze schilweking veel
korter dan bij rode wijn. Hoelang verschilt per producent – en het
levert een waaier aan roze kleurschakeringen op. Hoe langer de
schilweking, des te meer kleur, en uiteindelijk komt er een moment
dat de wijn het roséstadium voorbij gaat en een rode wijn wordt.
Rosé aan tafel
Rosé kan volledig droog zijn, mierzoet en alles ertussenin. Het jeugdige,
frisfruitige karakter is de kracht van rosé en dat maakt het ook zo’n fijne
ongecompliceerde begeleider van een veelvoud aan gerechten. Op
terrasjes wordt tegenwoordig zoveel rosé geschonken dat soms wordt
vergeten dat rosé ook een prachtwijn is om bij te eten. Veel Aziatisch eten
combineert uitstekend met rosé, juist ook de pittige gerechten. Natuurlijk
zijn Provençaalse gerechten, zoals een salade Niçoise, gemaakt om bij
rosé te drinken, evenals tapas. Zalig is de combinatie met lamsvlees, en
lichtere gerechten van de barbecue passen ook heel goed bij rosé.