NIEUW | FINCA DE LA RICA

WAT IS DE MEEST BEKENDE EN PRESTIGIEUZE WIJNSTREEK VAN SPANJE? RIOJA! DEZE WIJNSTREEK LIGT IN HET NOORDOOSTEN VAN SPANJE. HIER PRODUCEREN ZE WIJNEN DIE ZOWEL IN SPANJE ZELF ALS OOK DAARBUITEN ZEER HOOG AANGESCHREVEN STAAN.

De wijngaarden van Rioja strekken zich uit langs de oevers van de rivier de Ebro, die dwars door het gebied loopt. Hier vind je zo’n 62.000 hectare aan wijnbouwgebied. Vaak zie je wijnen die ook de naam Rioja dragen. Hoe zit dat? Hier is de wijn dan niet vernoemd naar een druif, maar naar de streek waar het vandaan komt: La Rioja. 90% van de wijnen uit het Rioja gebied is rood; de overige 10% bestaat uit witte en rosé wijnen.

TEMPRANILLO
Het meest verbouwde blauwe druivenras in Rioja is de tempranillo. 80% van de wereldwijde productie van deze druif wordt hier verbouwd! Deze druif zorgt dan ook voor de basis van vrijwel alle rode wijnen uit de Rioja. Tempranillo is relatief neutraal van karakter. De druif heeft weinig zuren en is vrij zacht en fruitig van smaak. De druif die naast de tempranillo schittert in de Rioja, is de grenache - ook wel garnacha in Spanje genoemd. De reden dat garnacha wordt toegevoegd aan de Rioja is om de wijn meer body te geven. Waar de tempranillo van zichzelf redelijk zachte eigenschappen heeft, heeft de Garnacha een hoger suikergehalte wat resulteert in een hoger alcoholpercentage.
Ook wit mag niet ontbreken in Rioja: Voor het produceren van witte wijnen is macabeo (viura) veruit het belangrijkst.

FINCA DE LA RICA
Finca de la Rica bevindt zich in Labastida, in het zuiden van de regio van Álava, middenin het hart van de Rioja regio. Hier verbouwt Finca de la Rica al wijn sinds 1793. Zij worden dan ook gezien als pioniers in de Rioja regio, als één van de eerste die de Rioja wijnen gingen produceren zoals wij die nu kennen. De etiketten verbeelden de kindertijd van de wijnmakers; een reeks hersenkrakers als afbeeldingen, zodat mensen zich met hun gezelschap en de wijnen van Finca de la Rica kunnen vermaken.
Finca de la Rica verwijst naar de groente die in het begin van de 18e eeuw veelvuldig werd gepland op de plek waar de wijnmakerij is gevestigd. Vroeger, net voordat een wijngaard werd geplant, plantten telers enkele andere groenten om de bodem een meer rijkdom te geven. In Labastida ging dit om een groente die plaatselijk ‘La RICA’ wordt genoemd.

Bestel de wijnen in onze webshop of kom langs in de winkel en ontdek jouw favoriet.


Al het nieuws