#durftevragen | WAT IS VEGAN WIJN?

In wijnwinkels en op wijnkaarten kom je steeds vaker het woord ‘vegan’ tegen. Die wijnen zijn niet geklaard met dierlijke hulpstoffen. Klaren doet de wijn in principe uit zichzelf; de vaste deeltjes zakken naar beneden. Maar een wijnmaker kan de wijn ook een handje helpen. Hoe? Door in het laatste proces van het wijnmaken een dierlijk klaringsmiddel (zoals vislijm, caseïne of gelatine) aan de wijn toe te voegen om de vertroebelende deeltjes, zoals restjes gist en pitdeeltjes, sneller te laten zakken. Hoewel deze stoffen alleen iets uit de wijn halen, niks toevoegen en ook de smaak van de wijn niet beïnvloeden, zijn ze wel met de wijn in aanraking geweest gedurende het productieproces - en daarom is de wijn niet meer vegan. Vegan wijnen zijn ook geklaard, maar dan met bentoniet (een kleisoort) bijvoorbeeld, of aardappelproteïne. Biologisch (of organic) geproduceerde wijnen kúnnen vegan zijn, maar het hoéft niet. Op het etiket zul je niet snel iets terugvinden over het klaringsmiddel, dit is namelijk niet verplicht.


Al het nieuws