DE LEUKSTE CHOCOLADE WEETJES

IN EEN WERELD VOL LEKKERS, STAAT CHOCOLADE HOOG OP ONS LIJSTJE. BIJ GASTROVINO VIND JE DE ORIGINELE BELGISCHE CHOCOLADE VAN DRAGEE. DAGELIJKS VERS GEMAAKT IN HET ATELIER MET ALLEEN MAAR DE BESTE GRONDSTOFFEN - EN DAT PROEF JE! WIST JE OOK DAT JE VROLIJK WORDT VAN CHOCOLADE, EN DAT ZWITSERS DE MEESTE CHOCOLADE ETEN IN EUROPA? ONTDEK DE LEUKSTE WEETJES OVER CHOCOLADE!

Voedsel van de goden
Theobroma cacao, de officiële benaming voor de cacaoboom, betekent letterlijk ‘voedsel van de goden’. Cacao werd vroeger enkel gedronken met kruiden en water. Pas in Europa werd het drankje zoet gemaakt met melk en suiker.

Chocolade is liefde
In chocolade zit fenylethylamine. Door deze stof maken je hersenen endorfine aan. En door endorfine voel je je blij, gelukkig of zelfs verliefd. Fenylethylamine zit trouwens ook in kaas en rode wijn.

Van chocolade word je gelukkig
Chocola bevat naast fenylethylamine ook de chemische stof tryptofaan. Deze stof zorgt voor een chemische reactie in je hersenen, waardoor je je gelukkig of zelfs euforisch voelt. Geen wonder dat sommige mensen zo gek zijn op chocola! Een nadeel van deze bijwerking is er ook: chocolade is (licht) verslavend.

Belgische pralines
België is wereldwijd bekend om zijn chocolade en dan vooral om zijn pralines. In 1912 werd de praline uitgevonden door de bakkers van Neuhaus. Inmiddels is België wereldwijd bekend om zijn pralines en gaat er menig toerist naar huis met een doosje vol lekkere bonbons. Op het vliegveld.

8.8kg chocolade
Europeanen eten 40% chocolade van de jaarlijkse productie. De Zwitsers staan aan kop met maar liefst 8.8 kg per jaar per persoon.

Valentijn
Amerikanen kopen op Valentijnsdag het liefst chocolade voor hun geliefde. Maar liefst 26 miljoen kilo vliegt rond deze dag over de toonbank.

Chocolate chip cookie
Ruth Wakefield maakte per ongeluk ‘s werelds eerste chocolate chip cookie, zoals we deze nu kennen. Haar recept verkocht ze aan Nestlé, in ruil voor een levenslange voorraad chocolade.

Pure chocolade
Wanneer mag je iets pure chocolade noemen? Om in Nederland een reep puur te mogen noemen moet er minimaal 43% cacao in zitten. Niets minder, meer mag!


Al het nieuws