CHARDONNAY EN SAUVIGNON BLANC KENT IEDEREEN. MAAR DE WIJNWERELD HEEFT ZOVEEL MEER TE BIEDEN! ER BESTAAN DUIZENDEN SOORTEN DRUIVEN EN JAARLIJKS KOMEN ER NOG ENKELE BIJ, DOOR NIEUWE KRUISINGEN OF (HER)ONTDEKKINGEN. DAAROM: ZES ZOMERSE WITTE WIJNEN DIE JE OOK WILT LEREN KENNEN.
Albarino (Spanje)
Een van de spannendste Spaanse witte
wijnen is Albariño uit Rias Baixas, het
ruige en kletsnatte Galicië aan de
Atlantische Oceaan. Hier trekt de
albariño-druif, met zijn kleine vrucht en
dikke schil, zich niets aan van de regen.
Wijnen die van de gelijknamige druif
worden gemaakt, doen denken aan
Viognier, met smaken als abrikoos,
limoenschil, perzik en grapefruit.
Maar in tegenstelling tot Viognier,
worden deze smaken
gecombineerd met verrassend
frisse zuren en een ziltige toets. Niet
voor niets worden Albariño’s dan
ook ‘wijnen van de zee’ genoemd,
ze zijn heerlijk bij schaal- en
schelpdieren.
WIJNTIP: Bodega Viña Costeira Vía Barrosa Albariño
Torrontés (Argentinië)
Malbec kent iedereen, maar de typische
Argentijnse witte druif torrontés is minder
bekend. Jammer, want van torrontés als
monocépage (dus als 100% torrontés)
worden heerlijke wijnen gemaakt. Eigenlijk
gebeurt dat in Argentinië pas sinds de
jaren tachtig van de vorige eeuw.
Daarvoor werd torrontés alleen
gebruikt voor jonge tafelwijnen en
heel soms als smaakcomponent in
een andere wijn. Wijnmaakster
Susana Balbo wist van de bittere
torrontés een fijne, frisse en kruidige
wijn te maken met een herkenbare
geur van rozenblaadjes, bloesem en
tropisch fruit. Torrontés zijn wijnen met
internationale allure die wat ons
betreft net zoveel wereldfaam
verdienen als het Argentijnse
voetbalelftal - al hebben we daar
nog wel een appeltje mee te
schillen…
WIJNTIP: Susana Balbo Crios Torrontés
Vermentino (Italië)
Italië’s best bewaarde geheim? Ruig en
ongetemd Sardinië! En hier worden van
vermentino, de meest kenmerkende druif
van het eiland, speelse en fruitige wijnen
gemaakt. Soms mollig, maar meestal licht
en limoenachtig, mineralig met levendige
citruszuren, waarvan spontaan de zon
gaat schijnen. In zuidelijk Frankrijk kom je
deze druif overigens ook tegen, maar
dan onder de naam ‘rolle’. Vermentino’s
zijn ideale wijnen om bij te eten; ze
blijven goed overeind naast wat
meer krachtige, smaakvolle, kruidige
gerechten. Pasta met roomsaus,
gamba’s van de bbq, of een
typische Italiaanse salade met
rucola, Parmezaanse kaas en
bresaola (gedroogd rundvlees); het
kan allemaal.
WIJNTIP: Cantina Mesa Primo BiancoVermentino di Sardegna DOC
Soave (Italië)
Jaarlijks gaan er liters Soave doorheen in
Nederland, maar de druif garganega kent
bijna niemand. Gek eigenlijk, want
Gar-gááá-ne-ga, zoals je het hoort uit te
spreken, wordt al eeuwen in Noord-Italië
verbouwd en is dé druif voor Soave.
Soave verwijst niet alleen naar de wijn,
maar is ook de naam van het Italiaanse
wijngebied én de naam van het
eeuwenoude en pittoreske dorpje Soave
(nabij Verona). Sinds 2003 heeft het
wijngebied een DOCG, de hoogste
Italiaanse kwaliteitsaanduiding voor
een wijnregio. Ook zijn er 33 ‘grand
cru’ regio’s aangemerkt waar je de
mooiste Soaves vindt. Soaves met
een mooie, delicate frisheid, citrus
en wat notigs kunnen makkelijk
wedijveren met de duurste Chabliswijnen.
En dan te bedenken dat
garganega in de jaren zeventig
van de vorige eeuw nog werd
gezien als een banale, arme druif…
WIJNTIP: Dal Cero Corte GiacobbeSoave DOC
Vinho Verde (Portugal)
Het wijngebied Vinho Verde, in het natte
noorden van Portugal, nabij het Spaanse
Rias Baixas, betekent letterlijk ‘groene
wijn’. Leuk weetje: hier wordt ook rosé en
rode wijn geproduceerd. Waarschijnlijk
verwijst de naam naar het groene
landschap of het feit dat je het
merendeel van deze wijnen het beste
drinkt als ze jong zijn. Witte Vinho
Verdes zijn vaak een blend van
meerdere druivenrassen, met moeilijk
uitspreekbare namen als loureiro,
trajadura, alvarino, arinto, avesso en
azal. Het zijn vrolijke zomerwijnen bij
uitstek met verfrissende zuren, een
licht alcoholpercentage (tussen de
9 en 12%), smaken van groene
appel en bloemige aroma’s,
gecombineerd met tropisch fruit.
En als klap op de vuurpijl een
kenmerkend prikkeltje, wat tintelt op
je tong.
WIJNTIP: Casa da Senra Loureiro Vinho Verde DOC
Muscadet (Frankrijk)
De Loire is vooral beroemd om de witte
wijnen uit appellations met klinkende
namen als Sancerre en Pouilly-Fumé
(allebei gemaakt van sauvignon blanc).
Maar de Loire heeft nog meer troeven in
handen, zoals de lokale druif melon de
bourgogne, waarvan Muscadet wordt
gemaakt. De gelijknamige wijnstreek ligt
vlakbij de stad Nantes. Muscadet is dé
zilte witte wijn bij oesters en andere
zeevruchten uit het Atlantische
kustgebied. Een droge Muscadet is
misschien niet zo complex en
gelaagd als een Sancerre, maar is
wel erg lekker om ‘zo’ te drinken, bij
oesters, een mosselpannetje of met
gebakken coquilles. De beste
wijnen komen uit Muscadet de
Sèvre et Maine - de wijnen met ‘Sur
lie’ op het etiket zijn gerijpt op de
gistcellen en dat geeft ze meer
textuur, complexiteit, spanning en
body.
WIJNTIP: Domaine David & Duvallet Clos du Ferré Muscadet SèvreMaine sur Lie