Kim's wijn-spijs combinatie juli

Kim's wijn-spijs combinatie juli

 01-07-2019 07:02

ZINIO JOVEN TEMPRANILLO

De Zino Tempranillo uit Rioja is een lekkere, ongedwongen barbecuewijn. Sommige rode wijnen smaken ’s zomers als het mooi warm is beter als je ze licht koelt. Met deze wijn kan je dat makkelijk doen zonder iets van de smaak te verliezen, want die is stevig genoeg. De wijn is mooi dieprood van kleur. De geur is er een van donker fruit. Neem een slok en je proeft fruit, snel daarna gevolgd door laurier. De nasmaak is vol en droog.

De Moorse spiesjes of pinchos moruños kunnen het meteen vinden met deze Rioja. En ze zijn echt aan elkaar gewaagd. De warme, diepe smaken van de specerijen in de marinade zijn mooi in harmonie met de fruitige wijn. Knijp wat citroensap over de spiesjes en alles wordt meteen lichter en levendiger, zowel het vlees als de wijn. Wie deze Spaanse amigos bij een volgend zomerfeestje serveert, kan zelf ook ontspannen gaan genieten.

MOORSE SPIESJES

Voor 4 personen als tapa

Ingrediënten

5 eetl. olijfolie

1½ eetl. gemalen komijn

1 eetl. gemalen koriander

1 eetl. mild paprikapoeder

cayennepeper of chilipoeder naar smaak

1 theel. geelwortel

1 theel. gedroogde oregano

zout

500 g doorregen varkenshaas, het liefst van het Ibericovarken, in blokjes van 3 tot 4 cm

1 dikke teen knoflook, gepeld en fijngehakt

2 eetl. vers citroensap

gesnipperde bieslook om mee te garneren

partjes citroen en/of limoen voor het serveren

Bereiding

Giet de olijfolie in een anti-aanbak koekenpan. Schep er de komijn, koriander, het paprikapoeder, wat cayennepeper of chilipoeder, de geelwortel, oregano en flink wat zout door. Zet de pan op een matig vuur en bak ongeveer 5 minuten tot alles lekker begint te ruiken. Roer het mengsel regelmatig. Neem de koekenpan van het vuur en laat de marinade volledig afkoelen.

Doe de blokjes vlees in een glazen schaal. Schep de blokjes om met de afgekoelde marinade, knoflook en het citroensap. Dek de schaal af en zet hem een nacht in de koelkast.

Week houten satéstokjes een paar uur in koud water. Rijg de blokjes vlees aan de stokjes.

Verwarm de barbecue of grill voor. Barbecue of grilleer de spiesjes 5 tot 6 minuten op hoog vuur. Draai ze een een of twee keer om tot ze net gaar zijn. Schik de spiesjes op een dienschaal en garneer met gesnipperde bieslook. Geef er de partjes citroen en/of limoen bij.

Bon ap!

KIM MACLEAN

ZINIO JOVEN TEMPRANILLO HIER bestellen