Een nieuwe vriend!

Een nieuwe vriend!

 10-11-2015 11:53

Een nieuwe vriend!

Rutger, de Duitse overbuurman van Sander is wijnliefhebber en beweert de lekkerste Duitse wijn in huis te hebben. Sinds Sander, ik en nog zes wijnliefhebbers afgelopen juni in Duitsland zijn geweest en hij tegenover zijn buurman opschept over de kwaliteit van de wijnen die hij daar gekocht heeft, is het ‘oorlog’. Dus ontving ik een paar weken geleden een uitnodiging voor een avondje Duitse wijn proeven in Hilversum.

Om voor eens en altijd een einde te maken aan dit gevecht wordt een avond georganiseerd met alleen Duitse krachtpatsers op tafel. Naast Sander, Rutger en ik zijn er nog vijf mensen aanwezig. Zo zit het selectieve gezelschap van acht personen vrijdagavond 20.00uur klaar voor het spektakel.

Sander en ik hebben vooraf de volgorde bepaald. Het begint goed met een Müller-Thurgau uit Rheingau tegen over een Chardonnay uit Baden. Rutger is verrukt omdat hij voor het eerst van zijn leven een Duitse Chardonnay heeft gedronken. Hoewel de Müller-Thurgau als begin absoluut niet slecht is, zorgt de Chardonnay duidelijk voor een 1-0 voor ons.

We besluiten om de twee Grauburgunders naast elkaar te proeven. Een uit de Nahe en een uit Rheingau. Ze zijn van dezelfde jaargang en de gebieden liggen nog geen 50km uit elkaar. Iedereen is zeer verbaasd over de totaal verschillende smaken en stijlen. Deze ronde wint de Nahe, dus 2-0 voor ons.

Duitsland is Rieslingland dus mogen deze niet ontbreken op de tafel. De keuze voor Rutger om een Alte Reben op tafel te zetten blijkt de juiste te zijn. Op alle fronten overklast zij de jongere frisse Riesling. Deze tweestrijd bevestigt dat je Riesling van deze kwaliteit makkelijk een jaar kan laten liggen. Mooie goal: 2-1

Wij verrassen de groep met een zeer stijlvolle Spätburgunder uit de Nahe. Maar Rutger grijnst een beetje en maakt dan stilletjes een Spätlese uit 2011 open. Wat een prachtige wijn. Iedereen is verrukt en overtuigd dat de huidige wijnen in Duitsland meer waardering verdienen en niet onderdoen voor de gevestigde namen in Frankrijk en Italië. De eindstand van de avond is daarmee geëindigd in 2-2.

Als de wijn is in de man, is de wijsheid in de kan. Toch komt de mooiste quote van de avond voor rekening van Rutger: “Ik heb geen verstand van voetbal. Ik weet namelijk niet eens wanneer Nederland voor het laatst wereldkampioen is geworden!!!”

Op het moment dat dit uit de mond van een Duitser komt en alle Nederlanders liggen dubbel van het lachen, weet je het zeker:

We hebben er een vriend bij!

 

Arjan Rosendaal

 

Commercieel directeur

Gastrovino

 

Meer informatie Duitse wijnen