Kim's wijn-spijs combinatie juni

Kim's wijn-spijs combinatie juni

 01-06-2019 07:02

COMTE DE MORLIÈRES CHARDONNAY

Door de jaren heen ben ik vaak gevraagd om advies te geven over het combineren van Oosterse keukens met Franse wijnen. Een paar voorbeelden zijn rode Rhône’s met Indonesische schotels en rosés met Chinese gerechten.

Toen ik deze Chardonnay uit de Pays d’Oc proefde, koos ik direct voor een pittig gerecht, dit keer uit de Thaise keuken. Geen spijt van mijn keuze. Deze wijn kan een gerecht met pit en attitude aan omdat hij zeker zelf niet verlegen is! Deze Chardonnay heeft twaalf maanden op eikenhout gelegen. Daardoor proef je meteen vanille en boter, gevolgd door ananas en citrusvruchten. De wijn voelt glad en romig in de mond. De citrussmaken, het citroengras en limoensap van de kip verlichten de houttonen van de wijn. Het contrast tussen de pikante chilipeper en zoute vissaus met de romige structuur van de wijn lost op in een heerlijke smaakbeleving.

Mijn advies is om een paar vrienden uit te nodigen. Steek de barbecue aan, zorg dat deze Comte de Morlières Chardonnay goed koud is en geniet van de zomer.

THAISE KIP VAN DE BARBECUE

Voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten

1 boerenkip van ongeveer 1,5 kilo

Marinade

1 stengel citroengras, fijngehakt, ongeveer 4 eetl.

3 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

1 sjalot, gepeld en gesnipperd

1 eetl. fijngehakte verse gember

1 verse rode chilipeper, fijngehakt

2 eetl. fijngehakte verse koriander

4 eetl. Thaise vissaus

het sap van 1 limoen

1,25 dl dikke kokosmelk

Dipsaus

4 eetl. Thaise vissaus

5 eetl. vers limoensap

1 verse rode chilipeper, fijngehakt

1 eetl. gesnipperde sjalot

1 eetl. gehakte verse koriander

Bereiding

Snijd de kip in 10 stukken en leg die naast elkaar in een zuurbestendige schaal.

Meng alle ingrediënten voor de marinade en schep die over de stukken kip. Wentel de stukken kip in de marinade en dek de schaal af. Laat de kip dan minstens 4 uur marineren.

Doe alle ingrediënten voor de dipsaus in een kom en schep goed om. Dek de kom af en zet hem in de koelkast.

Barbecue de kip ongeveer 25 minuten op een voorverwarmde barbecue. Bedruip de kip af en toe met wat marinade en keer de stukken regelmatig om. De precieze tijd hangt af van wat voor soort barbecue je gebruikt en ook van wat voor soort kip. Controleer of de kip gaar is met de punt van een scherp mes. Het sap dat eruit loopt moet helder zijn.

Schik de stukken kip op een dienschaal en dien op. Geef er de dipsaus apart bij. Lekker met bijvoorbeeld rijst of noedels aangemaakt met sesamolie.

Bon ap!

KIM MACLEAN

COMTE DE MORLIÈRES CHARDONNAY HIER bestellen