Kim's wijn-spijs combinatie april

Kim's wijn-spijs combinatie april

TENUTA MUSONE CANTAMAGGIO

Deze maand drinken wij een lekker eigenwijze wijn uit de Marche in Italië. De Cantamaggio van Tenuta Musone maken ze van 100% montepulciano druiven (niet te verwarren met een Vino Nobile di Montepulciano waarvoor wijnmakers de sangiovese druif gebruiken). De montepulciano druif zorgt voor wijn met een prachtige robijnrode kleur, een subtiele geur en een fruitige, pure smaak met zachte tannines. De Cantamaggio is zo’n lekkere, jonge landwijn die je echt bij een maaltijd moet schenken. Mijn gerecht van de maand is wat ingrediënten betreft al net zo eigenwijs als de wijn. Een prima stel dus.

Je rolt dunne plakjes Provolone (Italiaanse smeltkaas) en gehakte ansjovisfilets in dunne lapjes varkensschnitzel. Simpel, maar heel effectief. Het zout van de ansjovis levert tegenspel aan de frisse, fruitige smaak van de wijn. De gesmolten kaas zorgt voor een lekker licht zuurtje en een prachtig romige structuur. Het heerlijke biologische varkensvlees bindt alles samen en versterkt het landelijke karakter van de wijn.

VARKENSROLLETJES MET PROVOLONE EN ANSJOVIS

Voor 2 personen als hoofdgerecht en 4 personen als lunchgerecht

Ingrediënten

4 varkensschnitzels (van de bio-slager), ongeveer 450 g totaalgewicht

8 dunne plakjes Provolone kaas, circa 75 g, korst verwijderd

ongeveer 30 g ansjovisfilets, in kleine stukjes gesneden

zout en versgemalen peper

2 eetl. olijfolie

3 dl kippenbouillon

gehakte peterselie voor het garneren

Bereiding

Leg de varkensschnitzels een voor een tussen vellen plasticfolie of bakpapier en plet ze met de platte kant van een vleeshamer tot ze ongeveer 2 mm dik zijn. Snijd elke schnitzel dan overdwars doormidden.

Leg een plakje kaas op elk stuk vlees. Verdeel de stukjes ansjovisfilet over de kaas. Vouw de zijkanten van het vlees iets naar binnen (zo kan de vulling er tijdens het bakken niet uitlopen) en rol het vlees op. Maak vast met een cocktailprikker. Bestrooi de rolletjes met een beetje zout en peper.

Verhit de olijfolie in een zware koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Leg er de rolletjes naast elkaar in en bak ze in ongeveer 3 minuten rondom goudbruin. Draai het vuur laag en giet 1 deciliter kippenbouillon over de rolletjes. Laat ze dan langzaam sudderen, waarbij je ze af en toe omdraait, tot bijna al het vocht opgenomen is. Dit duurt zo’n 5 minuten.

Neem de rolletjes uit de pan en leg ze op een voorverwarmde schaal. Dek af met aluminiumfolie om ze warm te houden. Giet de rest van de bouillon in de pan en draai het vuur hoog. Schraap alle aanbaksels los met een houten lepel en laat op hoog vuur inkoken. Proef de saus en breng hem zo nodig op smaak met zout en peper.

Giet de saus over de rolletjes en garneer met peterselie. Dien op met bijvoorbeeld dunne plakjes komkommer en gekookte aardappels.

Bon ap!

KIM MACLEAN