Studiereis Spanje deel 2: Het perfecte plaatje!

Studiereis Spanje deel 2: Het perfecte plaatje!

 20-06-2017 12:10

DEEL 2: HET PERFECTE PLAATJE!

Met een niet te vertalen: “spribh b indrt dr douchevrb kom et asn” meldt onze verslaper zich via de app. Zo’n eerste avond hakt er altijd in. Hij krijgt het voor elkaar om zich binnen 5 minuten aangekleed en wel te melden bij de bus. Op naar Borja. We worden hartelijk welkom geheten door Maria. Na een korte uitleg hijsen we ons verplicht in witte jassen. Het kleedt niet echt af maar geeft wel aan hoe serieus ze met hun vak bezig zijn. Als “Koning van de Garnacha” moet je als Bodegas Borsao ook wel het goede voorbeeld geven.

Koekjes, druiven en tapas proeven

In het proeflokaal worden we getrakteerd op een kopje koffie en Spaanse koekjes alvorens ons een tour door de wijngaarden wacht. Het terroir is uniek mede door de ondergrondse rivierstroming, daarom hoeven ze niet te irrigeren. De wortels van de stokken moeten diep in de grond zelf op zoek naar water. Dit levert gezonde stevige druiven op die vol van smaak zijn. Klinkt mooi, maar kunnen we dat ook proeven? Gelukkig wel. Terwijl we de mooie wijnen van Borsao geserveerd en uitgelegd krijgen komen een ongekend aantal tapas hapjes op tafel. De een nog smaakvoller dan de ander. Het blijft iedere bezoek weer een gevecht tegen de tijd omdat een volgend programma onderdeel al op ons wacht.

Fresco

Het lukt ons om buiten het programmaboekje een bezoek te brengen aan het beroemde kerkje in Borja. Dit werd een aantal jaar geleden wereldberoemd toen een bejaarde vrijwilligster een fresco van Christus uit begin 20ste eeuw veranderde van kunst naar kitsch. Het goed bedoelde idee om het kunstwerk op te knappen was vele malen beter dan de uitvoering. Toch heeft dit het ingedutte plaatsje geen windeieren gelegd. Met 100.000 bezoekers per jaar en een afbeelding van de fresco op meer producten dan K3, Kabouter Plop en Mega Mindy bij elkaar vaart de plaatselijke middenstand er wel bij. Een onbedoeld marketing succes waar je jaloers op wordt.

Tempranillo

Twee uur later rijden we Rioja binnen. Het blijft een studiereis dus moet er hard gewerkt worden. Zinio is al jaren onze vaste producent van Rioja wijnen. Jaar in jaar uit maken zij mooie kwaliteitswijnen van tempranillo die door vele wijnliefhebbers worden gewaardeerd. Tijdens de voorbereiding was al besloten dat hier de groepsfoto voor de wijnreis gemaakt moest worden. Eerlijk is eerlijk: de omgeving, omstandigheden en de mooie mensen in de groep leveren het perfecte plaatje op. Het is nog steeds warm in Spanje dus de proeverij vindt plaats in de wijnkelder. Midden tussen de houten vaten waar de lekkerste Tempranillo ligt te rijpen krijgen we tijdens een masterclass te horen wat deze wijnen zo bijzonder maakt.

Tapas in Logroño

De proeverij wordt ruw verstoord door de buschauffeur die bijna door zijn reistijden heen is. Als we niet met 5 minuten in de bus zitten wordt het overnachten in de wijnkelder. Ondanks een lichte twijfeling als we om ons heen kijken besluiten we toch te gaan. Na een korte opfrisbeurt die iedereen zichtbaar goed doet loopt iedereen om zijn mooist naar het centrum van Logroño, beroemd om de vele tapas restaurants in de straat Calle del Laurel. Hier eten we samen met Zinio. Als we uren later vol en voldaan, van al het lekkers dat Spanje zo uniek maakt, buiten stappen blijkt de stad al in ruste. Misschien maar beter ook want de broeierige warmte, indrukken en het volle programma beginnen bij de eerste deelnemers al wat sporen na te laten terwijl we nog twee hele mooie dagen voor de boeg hebben.

Het is mooi geweest.

Hasta la Vista

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Klik HIER voor deel 1: Sexy als je danst!

Klik HIER voor deel 3: Jongens tegen de meisjes!

Klik HIER voor deel 4: Vrienden voor het leven!