De VOC mentaliteit begint in Middelburg

De VOC mentaliteit begint in Middelburg

 08-03-2017 08:00

Gedurende het laatste kwartaal van het jaar liggen de werkzaamheden van de wijncommissie even stil. Er hoeft niets meer geselecteerd en geproefd te worden, zelfs de marketing van januari is al bepaald. De wijncommissieleden zijn hard nodig in de winkel want daar moet het in die periode gebeuren, en daar is het ook gebeurd. We hebben een prachtig laatste kwartaal achter de rug waarin heel veel consumenten, bedrijven en restaurants gekozen hebben voor heerlijke kwaliteitswijnen voor zichzelf en voor hun relaties.

Wijncommissie naar Middelburg

De feestdagen zijn voorbij en januari breekt aan. Tijd om vooruit te kijken, plannen te maken en ideeën uit de ijskast te halen, af te stoffen en tot uitvoer te brengen. Ook de wijncommissie komt weer bijeen. Dit keer niet op onze vaste locatie omdat Bas met zijn vrouw Helene cultuur aan het snuiven zijn bij de Maya’s. Tijdens mijn zoektocht naar een eenmalige locatie werd ik gebeld door Ben van Velzen van Wijnkoperij van Leerzem uit Middelburg met de vraag of we naar hem wilden komen. Omdat de commissieleden uit alle hoeken van het land moeten rijden zoeken we altijd een centraal punt in Nederland. Nu kan je van Middelburg zeggen wat je wilt maar niet dat het in het midden van Nederland ligt. Dus moest Ben wel een verdraaid goede reden hebben om ons naar die uithoek te krijgen…………en dat had hij.

Wijnhistorie

Middelburg is historisch gezien dé wijnstad van Nederland. Vanaf de vroege middeleeuwen wordt er al wijn verhandeld en weten handelaren uit heel Europa deze havenplaats te vinden. Met name Duitse, Franse, zoete en Mediterrane wijnen zijn in die tijd zeer in trek. Loop je door het prachtige centrum dan stralen de oude pakhuizen nog steeds de grandeur van de VOC tijd uit. Juist in één van deze prachtige panden start Ben samen met zijn zoon Steven binnenkort een wijnwinkel met horeca in één. Dit concept past helemaal in de hedendaagse behoefte van de consument aan beleving.

Beleving door een statig pand dat historie ademt, beleving door te kopen in een wijnwinkel waar je met vakkundig advies geholpen wordt en beleving door in een restaurant quality time te pakken waarbij je je zorgvuldig uitgezochte wijn uit de wijnwinkel met een goed gezelschap en lekker gerecht direct kunt nuttigen. Als ultieme beleving moeten de (privé)wijnproeverijen in de prachtige boogkelder zorgen dat je vergeet waar je bent en de tijd stil laten staan. Even weg van de waan van de dag en terug naar wereld van de 15de eeuw.

Wijnplannen

Ademloos staan we te luisteren naar de plannen die Ben ons enthousiast voorschotelt. We zijn best wel wat gewend maar wat hij hier van plan is zet Middelburg weer op de (wijn)kaart. We lopen via een andere weg terug naar zijn huidige winkel en blijven onder de indruk van de mooie binnenstad. Met een paar maanden is Middelburg een attractie rijker.

Terug bij de winkel bespreken we met de wijncommissie de plannen voor het nieuwe jaar. De frisse Zeeuwse lucht en de plannen van Ben en Steven hebben ons energie en ideeën opgeleverd waarmee we Nederland en indien nodig de wereld gaan veroveren. Want de VOC mentaliteit begint in Middelburg.

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Volg HIER alle ontwikkelingen van Ben en Steven.