Wijnreis Duitsland deel 1: Ze kunnen beter wijn maken dan voetballen!

Wijnreis Duitsland deel 1: Ze kunnen beter wijn maken dan voetballen!

 10-07-2018 07:30

DEEL 1: Ze kunnen beter wijn maken dan voetballen!

Het zonnetje schijnt, de temperatuur is heerlijk en op de achtergrond schreeuwen mensen de longen uit het lijf met de hoop dat hun land wereldkampioen wordt.

Afgelopen week zijn we teruggekomen van een vierdaagse wijnreis door Duitsland en Nederland. De reis begon in Baden en eindigde in Mergelland. Het is donderdagochtend nog vroeg als ik word opgehaald om naar ons verzamelpunt te gaan. Als we aankomen kan ik een glimlach niet onderdrukken. Net als voorgaande jaren staat iedereen ruim op tijd klaar om te vertrekken. Alsof de dagen, uren, minuten worden afgeteld om geen seconde te missen.

We reizen af naar Baden, het zuidelijkste wijngebied van Duitsland. Baden ligt parallel aan de Franse Elzas en loopt van de Zwitserse grens tot de stad Baden-Baden. Na een voorspoedige 750kilometer en een kleine 8 uur rijden arriveren we in Bischoffingen. Op advies van één van de mooiste wijnwinkels van Nederland is ons eerste adres Weingut Karl H Johner. De Rivaner die we in Nederland proefden was veelbelovend, samen met de aanbeveling van de winkeleigenaar zijn de verwachtingen hooggespannen.

Een valse start

We worden ontvangen door de goedlachse Karl Johner die ons direct doorverwijst naar het proeflokaal. Voor 7 dorstige heren geen probleem uiteraard. Met een flinke doses humor schenkt Karl de eerste flessen uit. Al snel kijken we elkaar aan. De wijnen zijn niet slecht maar er gebeurt niets. Er zit geen spanning in. Al snel blijkt dat wijnen die na een jaar op fles beter zouden moeten worden alleen maar verslechteren. Als Karl dan nonchalant wordt en wijnen uit gaat schenken die al veel te lang open staan kijken we elkaar aan. Het wordt tijd om te gaan. Hoe doen we dat? Want Karl wordt steeds enthousiaster en iedere fles niet beter maar wel duurder. We bestellen uit beleefdheid een paar doosjes, rekenen af en gaan met gierende banden het terrein af. Totdat we 15 kilometer later beseffen dat we het cadeau zijn vergeten te geven. Gaan we terug? Nee, in dit geval bewaren we het cadeau voor een producent waarbij wij wel in vervoering raken van de wijnen.

Keuze stress

Dat kan zomaar bij Weingut Martin Wassmer zijn. Ons tweede bezoek van de dag is voor mij geen onbekende. Afgelopen maand werd zijn Weisserburgunder door Perswijn met goud en zilver bekroond als beste voorjaars- en zomerwijn 2018. We worden ontvangen met een verfrissende mousserende rosé. De nare smaak van het vorige wijnhuis spoelt direct weg. Martin Wassmer, in 2017 nog uitgeroepen tot Weingut des Jahres, komt nog een handje geven. Naar later blijkt is hij ziek naar huis gegaan maar wilde zijn gasten persoonlijk ontvangen. Je voelt gastvrijheid, je ziet gastvrijheid en je proeft gastvrijheid. Want als we na een rondleiding mét uitzicht op Markgräferland, het Toscane van Duitsland, aan de proeftafel worden gezet slaan alle smaakpupillen op tilt. Elke wijn is raakt en komt binnen. Geen enkele wijn faalt en als we na een proeverij van 17 wijnen naar ons proefformulier kijken zijn bijna de helft van de wijnen aangekruist om mee te nemen. Nu moeten we keuzes maken.

Met nog 4 wijnhuizen te gaan en een beperkte ruimte mogen we maar 2 dozen per persoon meenemen. Het schaken, met enkel verliezers, kan beginnen en met een hoop reken en schrapwerk heeft iedereen zijn wijnen bij elkaar gesprokkeld. Zien we daar twee heren met 2,5 doos??? Om ruzie te voorkomen stoppen we snel de wijnen in de auto maken we een groepsfoto. Als blijk van waardering krijgen we een prachtige magnum mee die we over 5 tot 10 jaar pas mogen open maken.

Moe maar voldaan arriveren wij bij ons hotel, we werken een truckers portie schnitzels naar binnen waarna de oogluiken dichtgaan. Morgen weer een overvol programma met twee wijnhuizen én een diner bij het huisrestaurant van de familie Lorenz.

Met de wetenschap dat Duitsland op het moment van schrijven is uitgeschakeld op het wereldkampioenschap en terugdenkend aan de proeverij bij Martin Wassmer durf ik met zekerheid te stellen dat ze beter wijn kunnen maken dan voetballen.

Zum Wohl

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Klik HIER voor deel 2: Een kijkje in de keuken!

Klik HIER voor deel 3: Klasse wijnen uit Mergelland!