Boerenkool met schelvis

Boerenkool met schelvis

 10-12-2019 07:02

VIA BARROSA ALBARIÑO

Verleden week vrijdag hadden we plotseling eters. Misschien ken je dat wel? Mensen die blijven zitten, want Jan Cees heeft altijd wat in huis.

Ik had net gesneden boerenkool gekocht om maaltijdjes in de vriezer te doen voor onze “zielige” kinderen en kleinkinderen. Dat kwam goed uit. Nu alleen even aardappels schillen. Omdat ik het plan had om zaterdag bouillabaisse te maken had ik al 2 stuks schelvis in de koelkast liggen. Dit beloofd geen alledaagse combinatie te worden.

BOERENKOOL MET SCHELVIS

Ingrediënten

aardappels schillen

boerenkool

schelvis

2 citroenen

Peper zout

Droge witte wijn

Gedroogde tijm

Truffelolie

Eenden/Ganzenvet

melk

Citroenolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden. Haal van de 2 stuks schelvis (ongeveer 500 gr) de kop eraf en maak de buik schoon. Daarna afspoelen met koud water en droog deppen. Maak aan één kant sneden tot de graat. Snijd nu plakken citroen en steek deze in de sneden. Snijd daarna 4 even dikke plakken citroen 1 cm dik en leg deze in een ovenschaal waar de 2 schelvissen inpassen. Zout en peper naar smaak toevoegen. Leg de schelvis op de citroenplakken. Schenk nu de witte wijn in de ovenschaal tot de vis net niet geraakt wordt. Druppel wat truffelolie op de vis. Doe het zelfde met citroenolie en strooi tot slot wat tijm over de vis.Zet de schaal in de oven en gaar de vis in 25/30 minuten.

Zet de boerenkool en aardappels op met wat zout (20 minuten). Giet de boerenkool en aardappels af. Voeg een lepel eenden-ganzenvet toe aan de gekookte boerenkool en roer dit erdoorheen. Voeg een scheut melk bij de aardappels en verwarm dit. Stamp het geheel fijn samen met een klont roomboter. Klop een ei en roer dit door de aardappels. Breng op smaak met peper en nootmuskaat. Nu de boerenkool er door heen roeren en een klein scheutje azijn toevoegen.

Haal de Vis uit de oven en fileer deze. Maak het bord op door eerst de stampot erop te leggen met daarboven de vis.

We zeiden dat we boerenkool gingen eten, waarbij een zich al verheugde op de worst. Nou dit keer geen worst maar vis. Toen ze het proefden vonden ze het ontzettend lekker en vooral de combi met de Albariño.

Bon ap!

JAN CEES GRIFFIOEN

VIA BARROSA ALBARIÑO HIER bestellen