Wijnreis Frankrijk deel 1: Mannenzaken!

Wijnreis Frankrijk deel 1: Mannenzaken!

 29-06-2017 08:30

DEEL 1: Mannenzaken!

Zet acht mannen in twee snelle auto’s, zeg dat ze vier dagen geen vrouw, kinderen en zakelijke beslommeringen hebben. Stel de navigatie in op het buitenland, maak afspraken bij vijf wijnproducenten en je hebt alle ingrediënten bij elkaar voor het hoogtepunt van het jaar. Acht mannen met verschillende achtergronden en functies maar met één gezamenlijke hobby: WIJN! Dit verbindt en verbroedert ons al vijf jaar en zorgt voor onvergetelijke avonturen en vele avonden met mooie verhalen bij de zelf meegenomen wijnen van de wijnboer.

Grand Tour du Vin: Champagne

De reis van 2017 gaat van Champagne via Chablis en Sancerre naar Mâcon. Een traditionele Grand Tour du Vin dus. Enkele weken voor de grote dag meldt een van de reizigers zich met een verzoek. Zijn vader, die hij enkele maanden geleden verloren heeft, vond enkele jaren terug een Champagnehuis met dezelfde familienaam. Of er ruimte in het programma was om langs te gaan. Geen twijfel mogelijk. Donderdag klokslag 11:00 uur staan we op de stoep.

Een beetje verlegen om de inval van acht heren staat de kleine Champagne producent ons te woord. Ik vraag me af of hij ooit zoveel mensen tegelijk heeft ontvangen. Na een kleine proeverij met twee wijnen kopen we voor een paar honderd euro Champagne en een set glazen met het logo en naam en gaan we beiden meer dan tevreden uit elkaar.

Champagne de Castellane

Op weg naar een instituut in Epernay op gastvrij gastronomisch gebied; Restaurant Chez Max. Als gastheerschap nog niet had bestaan, had hij het uitgevonden. Met een drie gangen lunch voor €20,00 en een mooie fles Champagne in de maag gaan we onderweg naar ons volgend programma onderdeel. De rondleiding bij Champagne de Castellane zal ik heel kort proberen samen te vatten: MORE is LESS. Als je dan toch besluit jezelf te trakteren, betaal dan een enkele keer meer maar geniet dubbel zoveel.

Champagne Veuve Fourny

Wat een verademing om bij een familiebedrijf als Veuve Fourny binnen te stappen. Sinds enkele jaren zijn ze onze huisleverancier voor Champagne. Charles begroet ons hartelijk en stuurt ons vanwege het hele warme weer direct door naar binnen. Zijn plan om ons mee te nemen door de wijngaarden valt volledig in duigen. Met een ruime 35 graden helpt zelfs een magnum dorstlessende Champagne niet. We starten ons bezoek met een verfrissend glas water en een rondleiding door de productieruimte en prachtige wijnkelders. Met dit weer maakt iedere activiteit dorstig dus nestelen we ons in comfortabele stoelen en wachten we gespannen op wat komen gaat. We worden niet teleurgesteld want het hele gamma wordt open getrokken.

Het is onvoorstelbaar dat 1 wijnmaker met een beperkt aantal verschillende druiven (Chardonnay, Pinot Noir ) zo’n mooie range kan neerzetten waarbij iedere wijn zijn eigen karakter, smaak en stijl wordt meegegeven zonder de identiteit van het wijnhuis te verliezen. Ieder glas verhoogt de feestvreugde en de uitwerking van de bubbels zorgt niet alleen bij de groep voor een vrolijke noot maar laat ook de vriendelijke, correcte en gesoigneerde Charles niet onberoerd. Hij zou zich zo bij ons aan willen sluiten en met ons meereizen.

Laatste fles Champagne

Desondanks komt er toch een einde aan de proeverij en gaat de “champagnebar” dicht. Op nog geen 50 meter heeft hij een ontvangstruimte wat lijkt op een herenkamer, waar we uitgenodigd worden om te dineren. De ingehuurde kok serveert ons een drie gangen diner dat uiteraard begeleid wordt door bijpassende Champagnes. Charles en de groep discussiëren over alles wat mannen boeit. Sport, politiek, vrouwen en wijn, alles komt ter tafel. Aan alles komt een einde dus ook aan dit bezoek. Als Charles terugkomt nadat hij de taxi gebeld heeft meldt hij ons dat deze er over 20 minuten zal zijn. Hij stelt voor om de tijd te doden met een laatste fles Champagne. Wie zijn wij om dit in deze euforische toestand te weigeren.

Een kleine 45 minuten later liggen we moe maar zeer voldaan door alle bubbels in ons bed en nemen we ons plechtig voor om vaker champagne te drinken dan alleen bij oud en nieuw en bijzondere feestelijke gelegenheden. Het leven is een feest, je moet alleen zelf de fles ontkurken.

Het grote snurken kan beginnen

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Klik HIER voor deel 2: Chardonnay vs. Sauvignon Blanc!

Klik HIER voor deel 3: Ik ga naar Frankrijk en ik kom nooit meer terug.......!