Kim's wijn-spijs combinatie juli

Kim's wijn-spijs combinatie juli

 01-07-2018 08:02

MANTINIA MOSCHOFILERO

Onlangs ben ik voor het eerst in Griekenland geweest. Ik schaam me om te zeggen dat ik een vooroordeel over Griekse wijnen had. Na mijn heerlijke verblijf op het Griekse eiland Paros en in Athene is dat vooroordeel definitief verdwenen. Wat ik daar aan wijnen geproefd heb, was niet alleen drinkbaar, maar vaak van buitengewone klasse!

Mensen zeggen wel eens dat toeval niet bestaat. Maar wat voor wijn kreeg ik na thuiskomst van Gastrovino te proeven? Je raadt het al…een prachtige Griekse witte wijn. Ik hoefde dus niet meteen af te kicken.

Op een hoog plateau in het midden van de Peloponnesus heeft de familie Troupis 7 hectare aan wijngaarden. Daar groeit de Moschofilerodruif. Deze druivensoort wordt al eeuwen verbouwd in Griekenland, maar is tot nu toe vrijwel onbekend bij wijnliefhebbers. Deze wijn zal daar zeker verandering in brengen. Wat een kwaliteit! Lichtgoud van kleur met een fruitige en intrigerende neus…denk aan peer, meloen en citrus. De smaak is schitterend gelaagd met minerale tonen, fruit en citrus. Een meer dan geslaagde wijn die Griekenland prominent op de wijnkaart zet.

De gevulde sardines die ik bij deze wijn maakte, zijn een perfecte keus. De frisse, knisperende wijn is een uitstekende partner voor de uitgesproken smaak van de licht vette sardines, zilte ansjovis en romige ricotta. Pers wat vers citroensap uit over de visjes en geniet van de echo van de citrus in de wijn. Een landelijk gerecht met een karaktervolle wijn. Wat wil je nog meer voor een zwoele zomerse avond?

GEVULDE SARDINES

Voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten

1 kilo verse of bevroren sardines (ongeveer 14 stuks)

net zoveel ansjovisfilets als sardines

circa 200 g verse ricotta

bloem voor het bestuiven (ongeveer 100 g), gekruid met zout en peper

2 tot 3 eieren, losgeklopt en gekruid met zout en peper

circa 100 g panko (Japans droog broodkruim)

plantaardige olie voor het bakken

partjes citroen voor het serveren

Bereiding

Schub de sardines. Snijd de kop vlak achter de kieuwen af. Knip met een schaar de rugvinnen af. Snijd de buikzijde in en verwijder de ingewanden. Snijd dan voorzichtig tussen het vlees en de graten langs een kant van de vis en trek voorzichtig de ruggengraat los. Knip hem eruit met een schaar. Knip de buikvinnen af. Zo krijg je een gefileerde sardine aan een stuk. Dep de filets droog met keukenpapier en leg ze naast elkaar op een met keukenpapier beklede schaal.

Vul de sardines. Klap een voor een de sardines open en schep er een lepel ricotta op. Smeer de kaas gelijkmatig over de filet uit. Leg er een ansjovisfilet op. Klap de vis weer dicht. De buik hoeft niet volledig te sluiten want de vulling wordt op zijn plaats gehouden door het paneren.

Haal de vissen eerst door de bloem, dan door losgeklopt ei en dan door het broodkruim. Leg de gepaneerde sardines op een met bakpapier beklede schaal en zet ze een of twee uur in de koelkast zodat ze iets kunnen opstijven.

Giet een laagje plantaardige olie van ongeveer 2 cm diep in een zware koekenpan. Verhit de olie op een middelhoog vuur. Leg 4 of 5 gevulde sardines voorzichtig naast elkaar in de hete olie en bak ze in ongeveer 3 minuten aan beide kanten goudbruin en knapperig. Schep de gebakken sardines met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op een met keukenpapier beklede schaal. Bak de rest van de gevulde sardines net zo.

Serveer de sardines met partjes citroen en bijvoorbeeld een salade van gemengde slablaadjes en dunne ringen rode ui.

TIP: Het is wel aan te bevelen om bij een goed geselecteerde kookwinkel een schubber te kopen want door met een mes te schubben kan je het vel beschadigen. En doe dat schubben liefst buiten, want ik heb een keer weken nadat ik het in de keuken deed op de vreemdste plaatsen nog schubben gevonden!

Bon ap!

KIM MACLEAN

TROUPIS MANTINIA MOSCHOFILERO HIER bestellen