Kim's wijn-spijs combinatie maart

Kim's wijn-spijs combinatie maart

 01-03-2017 08:02

TERRAPURA CABERNET SAUVIGNON

Deze Chileense Terrapura is een 100% Cabernet Sauvignon. Hij is dieprood van kleur. De geur is zacht en fruitig. Voor in de mond proef je pruimen en donker fruit. In de afdronk proef je behalve het fruit ook wat peper. De tannines zijn zacht. Dit komt door de houtrijping, maar de lichte vanillesmaak is niet overheersend. De zuren zijn goed in balans en dat zorgt voor een lekker frisse wijn. En dat komt goed van pas in combinatie met de genereuze smaken van deze lamstajine. Het natuurlijke zoet van de zoete aardappel, pruimedanten en honing vraagt gewoon om een vrolijke, heldere, frisse wijn. De makers van deze wijn hebben dat volop geleverd. Knap gedaan.

LAMSVLEES TAJINE MET PRUIMEDANTEN, ZOETE AARDAPPELS EN CITROEN

Voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten

1,3 kilo lamsvlees van de schouder of bout

3 eetl. plantaardige olie

½ theel. saffraanpoeder

1 eetl. gemberpoeder

1 eetl. kaneelpoeder

½ theel. gemalen zwarte peper>/p>

50 g ui, grof geraspt

40 g boter

250 g ui, in dunne plakken gesneden

zout en versgemalen peper

2,5 tot 3 dl kippenbouillon

150 g pruimedanten, doormidden of in vieren gesneden

500 g zoete aardappel, geschild en in blokjes van 5 cm gesneden

4 eetl. honing

3 tot 4 eetl. vers citroensap

handvol verse muntblaadjes, grof gehakt

Bereiding

Snijd het lamsvlees in stukken van 5 cm. Giet de olie in een ruime schaal en schep er het saffraanpoeder, gemberpoeder, kaneelpoeder, de zwarte peper en geraspte ui door. Schep er dan de blokjes vlees door. Dek de schaal af en laat het vlees minstens 4 uur en liefst een nacht in de koelkast marineren.

Verhit een van tevoren in koud water geweekte tajine van 31 cm doorsnee op een vlamverspreider op een middelhoog vuur. Je kunt in plaats van de tajine ook een zware koekenpan of hapjespan van dezelfde doorsnee gebruiken. Je moet wel een goed sluitend deksel voor de pan hebben. Je hoeft die pannen niet per se op een vlamverspreider te zetten als ze een zware bodem hebben.

Verhit de boter in de tajine en bak er de plakjes ui ongeveer 5 minuten in, waarbij je ze regelmatig omschept. Voeg de stukken vlees met de marinade toe. Laat alles onder regelmatig omscheppen nog 5 minuten bakken tot het vlees rondom gekleurd is. Bestrooi met zout en peper en giet er zoveel bouillon bij dat het vlees ongeveer voor de helft onder staat.

Zet het deksel op de tajine, draai het vuur hoger en breng aan de kook. Draai het vuur zodra het vocht kookt zo laag mogelijk en laat alles ongeveer 40 minuten zachtjes sudderen. Schep het mengsel af en toe om.

Schep de pruimedanten, stukjes zoete aardappel en honing door het vleesmengsel. Giet er zo nodig nog wat bouillon bij. Alles moet nog ongeveer voor de helft onder staan. Zet het deksel weer op de tajine en laat alles nog 40 tot 60 minuten heel zachtjes sudderen, of tot alles gaar is.

Schep er het citroensap en de munt door. Serveer met couscous.

TIP: Maak de tajine een dag van tevoren en zet hem in de koelkast zodat het vet naar boven drijft en stolt. De volgende dag schep je er het gestolde vet dan in een keer af.

Bon ap!

KIM MACLEAN