Kim's wijn-spijs combinatie maart

Kim's wijn-spijs combinatie maart

 01-03-2018 07:02

SYMPHONY RÉSERVE PÉZENAS

De makers van deze krachtige wijn uit de Languedoc vergelijken het mengen van hun verschillende druivensoorten met het componeren van een symfonie. In een symfonie speelt elk instrument zijn eigen rol wat toon en kleur betreft. Hetzelfde geldt voor deze intrigerende wijn van vier soorten druiven. Die leveren een smaken combinatie op met elementen van rood fruit, leer, peper en kruiden. Het gerecht dat ik koos, weerspiegelt dat gelaagde smaakeffect.

De vulling stop je onder het vel van de kip en bestaat uit zoute ansjovis, licht rokerige bacon, frisse peterselie en exotische nootmuskaat en peper. Die doen deze boerenkip meer dan goed. De wijn wordt ronder en mooi harmonisch van smaak door deze uitgesproken vulling.

Tips: Decanteer deze wijn ongeveer 30 minuten voor het serveren. Hij heeft die lucht echt nodig. Gebruik een boerenkip voor dit recept. Die heeft steviger vel en het vlees vult de sterke smaken van de vulling beter aan.

GEBRADEN KIP MET SURPRISEVULLING

Voor 4 tot 6 personen

Ingrediënten

1 boerenkip van circa 1,5 kilo

8 ansjovisfilets, gehakt

100 g bakbacon, in kleine stukjes

4 eetl. fijngehakte peterselie

4 lente-uitjes, gesnipperd

versgemalen zwarte peper

snufje nootmuskaat

5 dl kippenbouillon

Bereiding:

Deze manier van een kip vullen verschilt van de traditionele. Hier stop je de vulling onder het vel. Het is niet moeilijk, maar zorg wel dat je het vel niet scheurt. Schuif te beginnen bij de nek, je vingers tussen vel en vlees en werk naar de staart toe. Maak zo het vel aan één kant van de borst los. Maak met je hand eronder geleidelijk het vel van de vleugels en poten los. Doe hetzelfde aan de rugkant. Stop dan de vulling onder het vel, aan beide kanten, en verspreid de vulling gelijkmatig over het vlees.

Meng drie kwart van de ansjovis met de andere gehakte ingrediënten. Kruid met mengsel met wat peper en nootmuskaat. Schuif het mengsel tussen het vel en vlees van de kip. Leg de kip met de rugkant boven in een braadslee. Giet er 2 dl van de kippenbouillon over.

Braad de kip ongeveer 1 uur in een op 200°C voorverwarmde oven. Neem de kip na 20 minuten uit de oven en bedruip hem met nog wat kippenbouillon. Zet terug in de oven, nog steeds met de rugkant boven en laat nog 15 minuten braden.

Neem de kip weer uit de oven en draai de kip nu de borst boven. Laat nog 25 minuten braden in de oven tot hij goudbruin en gaar is. Je kunt de gaarheid controleren door de punt van een scherp mes tussen de dij en poot te steken. Het mes moet er makkelijk in glijden. Leg de gare kip op een dienschaal. Dek af met aluminiumfolie en houd warm in de uitgezette oven.

Doe de rest van de bouillon en de rest van de ansjovis in de braadslee en zet op een middelhoog vuur. Roer tot de ansjovis gesmolten is.

Snijd de kip in porties. Doe de saus in een schenkkom en dien op.

Ik geef er tagliatelle en een groene groente bij.

Bon ap!

KIM MACLEAN

SYMPHONY RÉSERVE PÉZENAS HIER bestellen