Studiereis Frankrijk deel 1: De politie op bezoek....

Studiereis Frankrijk deel 1: De politie op bezoek....

 15-06-2018 08:30

DEEL1: DE POLITIE OP BEZOEK...

Het is zondagmorgen 7.00uur als ik om me heen kijk in vertrekhal 1 op Schiphol. Ik sta te kijken naar de langzaam binnendruppelende deelnemers aan de Gastrovino studiereis 2018. Er is een duidelijk verschil waarneembaar tussen de ervaren en nieuwe reisgenoten. Degene die al een keer zijn mee geweest begroeten elkaar hartelijk, terwijl bij de nieuwelingen een gespannen blik te vinden is. Begrijpelijk, want wat kunnen zij de komende dagen allemaal verwachten? We organiseren ieder jaar een studiereis naar een aantal producenten in het buitenland en deze keer is Zuid-Frankrijk aan de beurt. Onze uitvalbasis wordt Avignon, van daaruit gaan we een aantal producenten bezoeken met als hoogtepunt een bezoek aan de Mont Ventoux.

Een grote diversiteit…..

Na het inchecken en de gebruikelijke controles zitten we eindelijk aan een bak koffie en een broodje. Met 15 minuten vertraging vertrekt ons Air France toestel dat ons, 34 zeer gemotiveerde, enthousiaste en uitgelaten deelnemers, naar Marseille gaat brengen. Omdat er ook voor mij een aantal nieuwe namen bij zitten neem ik de lijst nogmaals door. We hebben in ons gezelschap zitten; 16 deelnemende winkels, 22 mannen, 12 vrouwen, 7 nieuwelingen en 8 aanstormende talenten ( jongeren). Een mooie diversiteit aan persoonlijkheden die nu nog wat onwennig bij elkaar zitten maar straks dikke (wijn)maatjes zullen zijn. Daar hebben mijn partner in crime ( medeorganisator) Gert Poffers en ik onze middelen voor.

Domaine du Séminaire in Valréas

Het is wel eens anders geweest maar dit keer staat de buschauffeur ons netjes op te wachten. Deze vriendelijk ogende man van begin 60, met een typerende prachtige aan het uiteinde krullende snor, blijkt Francis te heten. Wijnliefhebber en verteller van allerlei wist u datjes uit de omgeving waar we doorheen rijden. Dat zit dus wel……….snor!

Ondanks dat de zondagsrust in Frankrijk bij zeer veel producenten nog gerespecteerd wordt heeft Mathilde van Domaine du Séminaire uit Valréas toch de moeite genomen om ons te ontvangen. Hoewel de meesten van ons toch wel verlangen naar een verwikkend glas witte wijn wordt het geduld op de proef gesteld omdat we eerst een rondleiding krijgen. Mathilde vertelt ons vol trots over hun visie om door middel van biologische wijnbouw de kwaliteit van de wijnen naar een hoger niveau te tillen. Terwijl we wandelend door de wijngaarden les krijgen genieten we van de serene rust en de schitterende omgeving. Omdat het zonnetje op ons bolletje staat te branden beginnen een aantal van ons uitdrogingsverschijnselen te krijgen. Mathilde heeft het begrepen en laat de proeverij snel beginnen.

Wijn tekort?

Mede door de setting buiten onder de plantaanbomen verloopt de proeverij wat rommelig. Op zich niet heel erg want de wijnen zullen vanavond bij het diner geschonken worden. Mathilde heeft de wijnen al naar het restaurant laten brengen. Omdat mijn onderbuikgevoel zegt dat er iets niet klopt vragen wij hoeveel flessen er op ons staan te wachten. Dit blijken 8 flessen totaal te zijn.

34 personen op de eerste avond met 8 flessen wijn is vragen om een gepeperde rekening. We gooien dus in alle ijl nog een aantal dozen wijn in de bus om zodoende de dorst te kunnen lessen vanavond. We nemen op onze vertrouwde manier afscheid met speeches en cadeaus. Hoogste tijd om te vertrekken naar Avignon, in te checken en direct door te gaan naar het restaurant Maison de la Tour.

Loopt het uit de hand?

Midden in een gezellig oud straatje is het terras op de binnenplaats voor ons gereserveerd. Het eten is heerlijk, de wijn vloeit rijkelijk en dus zit de gezelligheid er al snel in. Traditiegetrouw moeten de nieuwelingen zich voorstellen, vragen beantwoorden en een goed gevuld glas wijn in 1 keer achterover slaan. Na deze inwijding worden de nieuwe “leden” met veel enthousiasme toegezongen.

Dan komt ineens de politie het terras opgelopen. De omgeving klaagt dat we te luidruchtig zijn. We moeten naar binnen of de volumeknop zachter draaien anders wordt het terras leeg geveegd en verliest het restaurant zijn vergunning. We kiezen eieren voor ons geld en druipen af. In de regenachtige donkere straten van Avignon proberen we de weg naar het hotel te vinden. Maar wat glinstert daar aan de horizon? Een fel verlicht terras nodigt ons uit om nog 1 afzakkertje te halen, deze kans mogen we niet laten lopen.

En dan is het toch echt tijd om van deze enerverende dag afscheid te nemen. We zoeken allemaal ons bedje op want morgen wacht ons een lange studiedag.

À Votre Santé

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Klik HIER voor deel 2: Rijks- of van Gogh Museum

Klik HIER voor deel 3: Een indrukwekkend succes

p>Klik HIER voor deel 4: Hoogtepunt in de Ventoux