Op reis met 8 Vinofielen in Piemonte deel 3

Op reis met 8 Vinofielen in Piemonte deel 3

 14-07-2016 09:30

DEEL 3: Turijn ontdekken met een echte Il Bicerin

Turijn

Het is al vroeg warm in Isola d’Asti, vandaar dat om 7:00 uur in de morgen de eersten al een duik in het zwembad nemen. We hebben besloten om vandaag Turijn aan te doen en beginnen bij Eataly, hét Italiaanse foodwarenhuis, om te ontbijten en wat inkopen voor thuis mee te nemen. Om 10.00 uur gaat het pas open dus hebben we ruim te tijd om de ochtend rustig op te starten.

Fiat testbaan

Klokslag 10:00 uur zitten we net buiten het centrum van Turijn bij Eataly te genieten van een assorti aan croissants met heerlijke koffie. Na dit ontbijt hebben we anderhalf uur vrije tijd. Er zijn een aantal die zich tegoed doen allerlei delicatessen terwijl anderen naar het aan de overkant gelegen gebouw lopen om de wereldberoemde testbaan van Fiat bovenop het dak te bekijken.

Il Bicerin

Deel 2 van deze dag bestaat uit een stadwandeling Cultuur & Koffie. We zetten de auto in een parkeergarage en lopen langs de Mole Antonelliana en de diverse prachtige pleinen en gebouwen naar ons lunchadres Signorvino. Uiteraard stoppen we halverwege om in één van de koffiebars in Turijn een beroemde “Il Bicerin” te drinken. Je mag Turijn niet verlaten zonder een kopje van deze mix met melk, chocolade en koffie in laagjes te drinken.

Winkel & Horeca

Als afsluiter in Turijn hebben we gekozen voor een lunch bij Signorvino. Dit unieke concept van winkel en horeca is iets wat wij als Gastrovino graag in Nederland willen doorvoeren. Hier word je als (wijn)liefhebber gelukkig. Terwijl je een lekker gerecht op de kaart uitgezocht hebt loop je langs de schappen om de wijn uit te zoeken die je er graag bij wilt drinken. Zonder extra te betalen. Wanneer gaan de Nederlandse overheid en gemeenten beseffen dat dit een vorm van het nieuwe winkelen is dat iets toevoegt aan de beleving in de binnenstad?

Een bonte avond

Traditioneel is de laatste (bonte) avond van onze wijnreizen gereserveerd voor een BBQ. Dus wordt onderweg naar het appartement een boodschappenbriefje gemaakt voor de supermarkt. Nog even tanken zodat we morgenochtend vroeg met een volle auto vertrekken en dan kan het BBQ feest beginnen. Totdat………………we een vloek van afgrijzen horen van een van de chauffeurs. Hij komt er verschrikt achter dat de auto is vol gegooid met 18 liter diesel terwijl hij zeker weet dat het een benzinemotor is. Daar staan we dan op zaterdagavond 18:30 uur. Stil, verloren en reddeloos maar zonder verlies van humor. Na diverse mislukte pogingen om de tank met een slang en jerrycan zelf leeg te zuigen wordt besloten om een takelwagen te bellen en de wagen professioneel schoon te laten maken.

Pizza en Barbaresco

Na een goede 45 minuten kwam deze vriendelijke Italiaan die natuurlijk direct zag dat wij met de rug tegen te muur stonden. Dus na zwaar onderhandelen, waarbij we eigenlijk geen andere keuze hadden dan ja te zeggen, waren we € 526,00 lichter. Onze enige hoop op een toch nog geslaagde avond was een goed restaurant in het dorp waar de auto zijn schoonheidsbehandeling van 4 uur kreeg.

We werden niet teleurgesteld. Direct naast de garage zat een Italiaans restaurant met pizzeria die alle ingrediënten in huis had waar wij voor naar Italië zijn gekomen. De pizza’s uit de steenoven waren een Michelinster waard en de Barbaresco had menig sommelier graag op de wijnkaart willen hebben. Ieder nadeel heeft zijn voordeel dus als om 22:00 uur de auto eindelijk de garage uit komt rollen hebben we een auto én een maag die spint van geluk. Hoewel deze avond anders is gelopen dan gepland zullen we het ons over 10 jaar nog kunnen herinneren.

De laatste dag

Het is heerlijk om met een gedisciplineerde groep op stap te zijn. Dat betekent als we afspreken om 6:45 uur te vertrekken we dan ook allemaal klaar staan om de lange reis naar Nederland aan te vangen. Ondanks dat we geen vertraging hebben is het afzien. De 1200km gaan langzaam aan ons voorbij als we besluiten voor Brussel om een uur of 19:00 uur nog even een hapje te eten. Tot onze grote schrik is het een bekende rustplaats waar we op culinair gebied nog steeds nachtmerries van hebben. Ook dit keer was er helemaal niets dat ons kon bekoren. Zelfs de hemel huilde met ons mee van zoveel ellende op je bord. Terwijl wij in onze winkels iedere dag met topproducten bezig zijn waarmee wij onze klanten verwennen wordt hier zonder schroom de hoofdprijs gevraagd voor bagger. En het wordt gewoon betaald en gegeten. Het is oneerlijk verdeeld in de wereld.

Volgende keer….

Met een run door de stromende regen naar de auto zetten we eindelijk koers naar Nederland. Met nog een anderhalf uur rijden worden de definitieve plannen gemaakt voor volgend jaar. Unaniem wordt gekozen voor Beaujolais, Chablis en Sancerre . Terwijl we Nederland binnen rijden wordt het thuisfront ingeseind. We zijn er bijna. Het waren weer vier onvergetelijke dagen en een ieders wijnvoorraad is weer aangevuld met prachtige parels. Komende weken vliegen we weer uit over heel Europa om die ene speciale wijn te selecteren voor onze volgende bijeenkomst eind augustus. Want het einde van de reis, is het begin van het nieuwe seizoen.

Het leven is een feest maar dan moet je zelf de slingers ophangen en dat hebben alle acht heren heel erg goed begrepen.

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Lees hier deel 1

Lees hier deel 2