Kim's wijn-spijs combinatie december

Kim's wijn-spijs combinatie december

 01-12-2019 07:02

MUSCAT DE BEAUMES DE VENISE

Ik weet dat de maand december al druk genoeg is en toch ga ik je aanbevelen om een bewerkelijke taart te maken. Maar deze klassieke Muscat de Beaumes de Venise van Pesquié uit de Ventoux verdient dat beetje extra. De mooie gouden kleur van deze wijn is het eerste teken van wat je te wachten staat. De geur is zacht en bloemig met een suggestie van honing. Na het proeven wordt de honing meer dan alleen een suggestie. Daarnaast is er een licht bittertje… denk aan amandel en abrikozenpit. Vandaar deze heerlijke taart met amandel en pijnboompitten.

Het lichtbittere smaakaccent in de wijn is mooi in balans met de romige notensmaak van de vulling van de taart, terwijl de honingsmaak wordt versterkt door de gouden, lichtzoete pijnboompitten. De vijgenjam geeft de wijn een iets drogere en ook levendiger smaak. De wijn danst over de tong na elk hapje taart. Wijn en taart zijn werkelijk voor elkaar gemaakt.

PIJNBOOMPITTENTAART

Voor 8 tot 10 personen

Ingrediënten

Zoet korstdeeg

200 g bloem

½ theel. bakpoeder

snufje zout

80 g fijne tafelsuiker

150 g boter, in stukjes gesneden

2 eierdooiers

Vulling

150 g fijne tafelsuiker

125 g zachte boter

2 eieren

2 eierdooiers

175 g gemalen amandelen

50 g gemalen pijnboompitten

25 g bloem

75 tot 100 g vijgenjam

125 g hele pijnboompitten

Bereiding

Maak eerst het korstdeeg. Zeef de bloem met het bakpoeder, zout en de suiker boven een brede, grote kom. Maak een kuiltje in het midden. Doe daar de stukjes boter in. Snijd de boter met behulp van een deegsnijder door het bloemmengsel tot het op fijn kruim lijkt. Voeg de dooiers toe en meng de ingrediënten met je vingertoppen tot een samenhangend geheel. Kneed het deeg lichtjes tot alles goed gemengd en glad is.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak. Bekleed een vlaaivorm met losse bodem van 25 cm doorsnee met het deeg. Je kunt het deeg ook met je vingers in de vorm drukken. Prik de bodem een aantal keer in met een vork. Zet de vorm dan ongeveer 30 minuten in de koelkast.

Maak de vulling. Klop de suiker met de boter tot een licht en luchtig geheel. Klop er geleidelijk de eieren en dooiers door tot alles goed gemengd is. Schep er dan de gemalen amandelen, gemalen pijnboompitten en bloem door. Meng goed.

Verwarm de oven voor op 170°C.

Neem de deegschelp uit de koelkast. Bestrijk de bodem met de vijgenjam. Schep er de vulling in en strijk die glad uit. Strooi de 125 g hele pijnboompitten over de vulling uit. Zet de taart 40 tot 50 minuten in de oven. De pijnboompitten moeten mooi goudbruin zijn en de vulling moet net stevig aanvoelen als je er zachtjes op drukt met je vinger.

Zet de taart op een rooster en laat hem afkoelen. Verwijder de zijkant van de vorm. Serveer de taart op kamertemperatuur.

Bon ap!

KIM MACLEAN

MUSCAT DE BEAUMES DE VENISE HIER bestellen