Aanbevolen in de Volkskrant

Aanbevolen in de Volkskrant

 23-04-2016 07:24

Het was wijnhandelaar Bill Taylor uit Sidney die verliefd werd op een fles Mouton Rothschild 1966 en op grond van die emotie besloot wijnmaker te worden. Slagvaardige types, die Australiërs. Niet alleen had Taylor die wijn als tweejarig peutertje omgebracht, binnen een jaar had hij 178 hectare grond gekocht bij de Wakefield Rivier, in 1969.

Daarna ging het in sneltreinvaart, medailles, onderscheidingen, the works. Wakefield stond aan de basis van de ‘fruitgedreven’ wijnen van Down Under, die misschien geïnspireerd waren door de grote Bordeaux, maar er nauwelijks op leken.

Neem de Cabernet Sauvignon 2014. Het fruit knalt als door een zweep aangezet, hele kisten zwarte bes struikelen het glas uit, pootje gelicht door rokerige stronken hout. Eucalyptus, Australiës eigen boom, wuift nog wat extra aroma toe. De smaak is rijk, fluwelig, fluistert geheimpjes uit de donkere eiken slaapkamer waar de wijn een jaartje woonde. Droog, dat is hij; zijn rondeur komt uit de veertien procenten alcohol die het orgelpunt vormen, waarboven de andere stemmen hun geurmelodieën laten klinken. Biefstuk is toch wel het minste waar je hem bij kunt schenken. Een uiterst aanwezige wijn.

Wakefield Cabernet Sauvignon 2014, Clare Valley

Prijs/kwaliteit 9-