Kim's wijn-spijs combinatie februari

Kim's wijn-spijs combinatie februari

 01-02-2019 06:02

CHÂTEAU MARTINOLLES GARRIGUET

Château Martinolles komt uit de streek Limoux in de Languedoc. Daar maken ze deze wijn met 55% Merlot, 30% Syrah en 15% Cabernet Sauvignon druiven. Elke druivensoort krijgt een aparte vinificatie en wordt pas op het laatste moment gemengd voordat de wijn op vat of in tanken wordt gelagerd. Dus een wijn waar de makers aandacht aan besteden.

De wijn is purperrood van kleur en heeft een vol en kruidig boeket. De eerste smaakindruk is er een van fruit - denk aan kersen en pruimen. Daarna komen er kruiden en specerijen door. De wijn voelt vet en rond in de mond. De zuren zijn mooi in balans. De tannines zijn aanwezig, maar niet overheersend.

Dit is geen aperitiefwijn. Hij verdient een stevig gerecht. Een stoofschotel van rundvlees in een tomaten-wijnsaus met groenten en kruiden erbij leek me een logische keus. De zoete smaken van het vlees en de groenten maken de wijn ronder en soepeler. Het fruit in de wijn verzacht de aardse smaken van de knoflook en rozemarijn. Punten voor het geheel? Ik geef het een negen (niets kan perfect zijn!).

GESTOOFD STAARTSTUK

Voor 4 personen

Ingrediënten

800 g staartstuk met een laagje vet er bovenop

1 grote teen knoflook, gepeld en in kleine staafjes gesneden

1 flinke tak verse rozemarijn, in toefjes verdeeld

zout en versgemalen zwarte peper

150 g gehakte ui

250 g plakken geschilde winterwortel

1 stengel bleekselderij, in plakken gesneden

1 kleine prei, in plakjes gesneden

1 dl rode wijn

500 g verse tomaten, gepeld, zaad verwijderd, in stukjes gesneden

bouquet garni van een paar takjes verse tijm, peterselie en 2 laurierbladen

1 tot 1,5 dl bouillon

Bereiding

Dep het staartstuk droog met keukenpapier. Maak met de punt van een scherp mes ondiepe inkepingen in de vetlaag. Stop een stukje knoflook en een toefje rozemarijn in elke inkeping. Bestrooi met zout en versgemalen peper.

Verhit de olijfolie in een ruime, vuurvaste braadslee op middelhoog vuur. Leg het staartstuk met de vetlaag onder in de hete olie. Bak ongeveer 2 minuten tot de vetlaag goudbruin is. Draai het staartstuk om en bak de andere kant ook ongeveer 2 minuten tot het bruin is. Draai het staartstuk weer om, met de vetlaag onder.

Voeg de ui, wortel, bleekselderij en prei toe. Schep de groenten om met de olie en bak alles ongeveer 5 minuten op matig vuur. Giet er de wijn bij en laat die ongeveer 5 minuten inkoken op matig vuur.

Voeg de stukjes tomaat toe en schep ze om met het groetenmengsel. Voeg het bouquet garni toe. Giet wat bouillon over het geheel.

Dek de braadslee af en draai het vuur laag. Laat het staartstuk 40 tot 45 minuten zachtjes sudderen. Draai het vlees elk 15 minuten om. Giet er zo nodig wat extra bouillon over. Het staatstuk moet voor ongeveer de helft in de saus liggen.

Controleer de gaarheid van het vlees door er zachtjes met je duim op te drukken. Voor medium vlees moet het iets meegeven, zonder dat de indruk van je duim achterblijft. Neem het staartstuk uit de pan en leg het op een voorverwarmde schaal. Dek af met aluminiumfolie en laat minstens 5 minuten rusten.

Snijd het vlees in dikke plakken en serveer met de saus en gekookte aardappels.

Bon ap!

KIM MACLEAN

CHÂTEAU MARTINOLLES GARRIGUET HIER bestellen