Kim's wijn-spijs combinatie april

Kim's wijn-spijs combinatie april

 01-04-2018 08:02

MACISTE APPASSIMENTO

De wijn voor de maand april is een alleskunner. Je weet nooit of je zon, regen of zelfs sneeuw kan verwachten in deze onbestendige maand. Deze Maciste Appassimento uit Veneto in het noordoosten van Italië is een goede keus voor al die weersomstandigheden. Schenk eerst de wijn in je glas en geniet van de mooie frisse rode kleur. Wals de wijn even om de geuren los te maken en snuif de licht warme fruittonen op. Neem dan een slok en proef de smaken van kers en pruim met een licht scherpe finish die de wijn heerlijk levendig houdt.

Bij een robuuste landelijke wijn zoals deze Maciste hoort een landelijk gerecht. De saus van deze pastaschotel versterkt het fruit in de wijn en maakt hem zachter. Het zoetzuur van de tomaten versterkt de finish van de wijn. En de chilipeper accentueert het lichte pepertje in de wijn.

Tip: Pel de tomaten en verwijder de zaadjes in een zeef boven een kom waarin je het sap opvangt.

PENNE MET KRUIDIGE TOMATEN-WORSTSAUS

Voor 4 personen

Ingrediënten

3 eetl. olijfolie

3 sjalotjes, gepeld en gesnipperd

2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

500 g verse worstjes, het vel verwijderd en de worst verkruimeld

500 g verse tomaten, ontveld, zaad verwijderd, in stukken gesneden

circa 2 dl kippen- of vleesbouillon

1 verse rode chilipeper, in de lengte doormidden gesneden

2 takjes verse rozemarijn

3 takjes verse tijm

3 laurierbladen

zout en versgemalen peper

500 g penne

gehakte platte peterselie voor het serveren

pecorino of Parmezaanse kaas voor het serveren

Bereiding:

Verhit de olijfolie in een grote, zware koekenpan op matig vuur. Schep er de sjalotjes door en fruit ze 3-4 minuten tot ze bijna gaar zijn. Roer er de knoflook door en fruit alles nog 1 minuut. Schep er de verkruimelde verse worst door en laat onder regelmatig omscheppen 5 tot 7 minuten bakken tot het vlees gaar is.

Voeg de tomaten en de bouillon toe. Schep alles goed om en breng tegen de kook aan. Voeg de chilipeper, rozemarijn, tijm en laurierbladen toe. Breng op smaak met zout en peper. Leg het deksel op de pan en laat de saus onder af en toe omscheppen ongeveer 30 minuten zachtjes sudderen op een laag vuur.

Breng een grote pan gezouten water aan de kook en doe er de penne in zodra het water flink kookt. Kook de penne onder regelmatig roeren in ongeveer 10 minuten bijtgaar. Check voor de kooktijd de aanwijzingen op de verpakking. Giet de pasta af. Verdeel de pasta over 4 borden. Schep er de saus over. Strooi er wat gehakte peterselie over. Geef er de pecorino of Parmezaanse kaas apart bij, zodat iedereen zichzelf kan bedienen.

Bon ap!

KIM MACLEAN

MACISTE APPASSIMENTO HIER bestellen