Kim's wijn-spijs combinatie mei

Kim's wijn-spijs combinatie mei

LORENZ VALENTIN RIESLING

Asperges en Riesling horen gewoon bij elkaar. De combinatie is een voorjaarsklassieker. Mei is het begin van het seizoen van witte asperges, dus de wijn van de maand moet een Riesling zijn. De meiwijn is de Duitse Valentin uit 2014. Het is een elegante Riesling Trocken van vader Lorenz en zonen, die werken in de wijnstreek Nahe in de Rijnland-Palts.

De wijn is lichtgoud van kleur met een zweempje groen. In het bouquet vind je tonen van citrus, appel en mineralen. Hij is fris, knisperend droog en levendig. De mineralen en de zuren van de wijn zijn een tegenwicht voor de volle, romige vulling van de quiche. Precies de bedoeling van een goede wijn-spijscombinatie. De licht aardse smaak van de groene asperges en het zoetje van de witte asperges accentueren het frisse van deze Riesling. En, last but not least, de salade van nootachtige waterkers en avocado zorgt voor een finishing touch van deze heerlijke lunch.

ASPERGEQUICHE MET WATERKERSSALADE

Voor 6 personen als lunchgerecht

Ingrediënten

Deeg:

225 g bloem

1 theel. zout

100 g ijskoude boter, in stukjes

circa 4 eetl. koud water

Vulling:

300 g witte asperges

300 g groene asperges

3 grote eieren

2,5 dl slagroom

1,25 dl melk

50 g versgeraspte Parmezaanse kaas

snufje nootmuskaat

zout en versgemalen witte peper

Salade:

100 g waterkers

1 rijpe avocado

paar eetlepels citroensap

extra vergine olijfolie naar smaak

zout en versgemalen peper

Bereiding

Doe de bloem en het zout in de kom van een foodprocessor. Voeg de boter toe. Draai met korte stootjes tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt. Giet er dan al draaiend geleidelijk het water bij tot je een samenhangende bal deeg hebt. Wikkel het deeg in folie en leg minstens 1 uur in de koelkast.

Snijd de witte en groene asperges bij. Schil beide soorten asperge. Kook eerst de witte asperges in circa 5 minuten bijtgaar in kokend water. Giet ze af en laat ze schrikken onder de koude kraan. Kook dan de groene asperges in 2 tot 3 minuten bijtgaar in gezouten (om de mooie groene kleur te behouden) kokend water. Giet ze af en laat ze schrikken onder de koude kraan. Laat alle asperges goed uitlekken en snijd ze dan in stukjes van zo’n 2 tot 3 cm lang. Houd de aspergepunten apart.

Rol het deeg uit en bekleed er een quiche vorm van 26 cm doorsnee mee. Prik de bodem overal in met een vork. Bekleed het deeg met aluminiumfolie en vul met gedroogde bonen of rijst. Bak de deegschelp ongeveer 10 minuten blind in een op 200°C voorverwarmde oven. Verwijder de bonen en de folie. Verdeel de stukjes asperge (niet de punten) over de bodem van de deegschelp.

Klop in een ruime kom de eieren met de slagroom, melk, kaas, nootmuskaat en wat zout en peper. Giet dit mengsel over de asperges. Zet de quiche ongeveer 15 minuten in de oven tot de vulling licht gestold is. Neem de quiche uit de oven en schik de aspergepunten bovenop de vulling. Zet de quiche nog ongeveer 15 minuten in de oven tot de bovenkant licht goudbruin is. Neem de quiche uit de oven en laat hem even afkoelen voor je hem in punten snijdt. Net tijd genoeg om de salade te maken.

Verwijder grove steeltjes van de waterkers. Breek grote takjes in kleinere stukjes. Was en slinger dan droog. Doe de waterkers in een schaal. Pel de avocado en snijd hem in plakjes. Schep die losjes om met het citroensap en 3 tot 4 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met zout en peper. Schep het avocado mengsel luchtig door de waterkers.

Bon ap!

KIM MACLEAN