Wijnreis Frankrijk deel 3: Ik ga naar Frankrijk en ik kom nooit meer terug......!

Wijnreis Frankrijk deel 3: Ik ga naar Frankrijk en ik kom nooit meer terug......!

 30-06-2017 12:30

DEEL 3: Ik ga naar Frankrijk en ik kom nooit meer terug.........!

Na twee topdagen moet de derde dag wel tegenvallen. We hebben al zulke geweldige mensen ontmoet en voortreffelijke wijnen geproefd dat het voor de wijnstreek van vandaag lastig wordt om dat te evenaren, laat staan overtreffen.

Op papier zou het mogelijk moeten zijn maar kunnen ze het ook waarmaken? De dag begint met een drie uur durende rit naar Mâcon. Niet de meest spannende route en wederom geen snelweg te vinden. Het weer is bewolkt en een stuk frisser dan de afgelopen dagen. Met een sanitaire tussenstop en een vluchtige bak koffie komen we twintig minuten later dan gepland aan bij Luzy-Macarez

Les Vins Luzy Macarez

Dit mooie kleine wijnhuis hebben we pas 9 maanden in ons assortiment en tot op heden ontvangen we van consument en pers enkel lovende kritieken. De twee jeugdvrienden, Richard Luzy en Francois Macarez, hebben een aantal jaren geleden besloten om hun kennis op wijngebied te bundelen en zelf wijn te gaan maken. Zelf bezitten ze 3,5 ha grond en de rest van de druiven kopen ze bij goede vrienden, buren en wijnboeren die een lange en vertrouwde staat van dienst hebben.

Passie voor mooie wijn

We komen aan in het hele kleine dorpje Bussières. Daar staan Richard en Francois ons samen met hun beide vrouwen op te wachten. We zijn direct verliefd op het uitzicht en de schoonheid van de binnenplaats, uitkijkend op het pittoreske kerkje uit de 12de eeuw. Het is net of we bij een landhuis aan de Côte d’Azur staan. Voor het eerst deze reis is de voertaal voornamelijk Frans. Onze voorkeur gaat uit naar Engels maar net als de taal van de liefde is de taal van de wijn ook universeel. Met handen voeten en een hoop fantasie begrijpen we dat de passie voor mooie wijnen door de aderen stroomt en met het maken van eigen wijnen de ultieme droom is uitgekomen. Het enthousiasme spat er in ieder geval vanaf.

Magnum Pouilly Fuissé

Ze nemen ons mee naar boven op de berg, waar we uitzicht hebben over een groot deel van de Bourgogne en de Beaujolais en heel in de verte zien we de Alpen met de Mont Blanc als absoluut hoogtepunt. Er wordt een magnum Pouilly Fuissé opengetrokken om te toasten op de schoonheid van het leven. Terug in het dorp gaan we aan tafel voor een uitgebreide lunch. Hierbij vertelt Richard alles over de inhoud van de wijnen aangevuld met een uitleg van Francois over uitstraling, herkomst en stijl. De rolverdeling van de vrienden is hier goed te zien.

Er dient zich een probleem aan. De groep wil niet weg. Nu niet, straks niet, nooit niet. Wijn, spijs, gezelschap en omgeving zijn van zo’n ongekende schoonheid dat het eeuwig zou mogen duren. Toch staat er nog een afspraak in de Beaujolais op het programma. Met frisse tegenzin lukt het om iedereen in de auto te krijgen maar niet voordat we van Francois een uitnodiging gekregen hebben om vanavond aanwezig te zijn bij het jaarlijkse motorcross event in Mâcon.

Beaujolais

Na een kleine 15 minuten rijden staan we op een industrieterrein in de Beaujolais bij een zalmkleurig gebouw dat als kantoor dient voor Trenel, maker van mooie Beaujolais cru wijnen. Julien komt naar buiten en excuseert zich voor de onromantische plek. We pakken snel de auto om de wijnvelden op te zoeken. Eerlijk is eerlijk, hij weet de mooie plekjes wel te vinden. We schieten de ene naar de andere foto van de schilderachtige omgeving. Als we na 20 minuten aankomen op de eindbestemming staan de picknicktafels al op ons te wachten. Julien tovert uit zijn auto een grote koelbox en glazen. Hier staan we dan, midden in de natuur te genieten van de in onze ogen ondergewaardeerde wijnen; Juliénas, Fleurie, Moulin à Vent, Morgon en Côte de Brouilly. Serveer deze rode wijnen in de zomer licht gekoeld of in de herfst bij een wildstoofpotje en je zintuigen maken overuren.

Bier en friet

De warmte en de drank vermoeien ons dus de duik in het zwembad is een welkome verfrissing voordat we ons opmaken voor de motorcross. Op nog geen 15 minuten van het hotel midden in een weiland is een groot aantal motorliefhebbers uit de omgeving bijeen gekomen om te genieten van een typisch landelijk evenement waar acht stadsjongens hun ogen uitkijken. Motoren, muziek, cheerleaders, bier en friet. Richard is helemaal in zijn element achter de biertap, terwijl Francois zich vermaakt met vrienden en ondertussen een grote bak friet naar binnen werkt. We krijgen direct een biertje in onze handen gedrukt en genieten van het plezier dat mensen om ons heen hebben. Na een anderhalf uur houden we het voor gezien omdat ons morgen weer een lange terugreis wacht.

De wijnreis 2017 was zeer geslaagd, mede door de onverwachts zeer gastvrije ontvangsten. De vooroordelen over de stugge, chauvinistische hautaine Fransen zijn niet terecht. We hebben ons welkom gevoeld en iedereen heeft zijn best gedaan om het ons naar de zin te maken.

Het voordeel van het einde van de reis 2017 is dat we weer na kunnen denken over de reis 2018. Iedereen heeft een week om een top 3 te maken van zijn favoriete bestemming. Er zal wel een absolute topbestemming uit moeten komen want de lat is deze reis wel heel erg hoog gelegd.

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Klik HIER voor deel 1: Mannenzaken!

Klik HIER voor deel 2: Chardonnay vs. Sauvignon Blanc!