Kim's wijn-spijs combinatie september

Kim's wijn-spijs combinatie september

 02-09-2019 07:02

LA RESISTANCE

De ingrediënten van de wijn van de maand en mijn gerecht kennen elkaar goed. Fransen noemen dit terroir. Deze Côtes du Rhône, La Resistance, is een jong, stevig exemplaar uit dit bijzondere wijngebied. De geuren van donker fruit vind je terug in de kleur van de wijn. De smaak is sterk en complex. Donkere kersen, leer en tabak zijn allemaal aanwezig.

De zuidelijke ingrediënten in de ratatouille hebben hun eigen kenmerken. Frisse, krokante courgette, romige, aardse aubergine, zoete, rokerig geroosterde paprika, rinse en toch zoete tomaten komen wondermooi samen. Het zoet van de langzaam gegaarde ui is de heerlijke basis. En dan de verse basilicum die je er op het laatst over strooit! Alles is van belang: met aandacht en liefde gemaakt en avec plaisir gegeten en gedronken!

RATATOUILLE

Voor 8 tot 10 personen

Ingrediënten

1300 g verse tomaten

4 rode paprika’s

2 grote aubergines, samen ongeveer 900 g

2 courgettes, samen ongeveer 700 g

4 eetl. olijfolie voor het bakken, plus olijfolie voor het inkwasten

200 g uien, gepeld en gehakt

4 flinke tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

3 takjes verse tijm

2 grote takjes verse rozemarijn

2 laurierbladen

zout en versgemalen zwarte peper

grote handvol verse basilicumblaadjes, in stukjes gescheurd

Bereiding

Kerf een ondiep kruisje in de onderkant van de tomaten en doe ze in een grote kom of pan. Giet er kokend water over en laat de tomaten ongeveer 5 minuten staan. Giet ze af en spoel ze onder de koude kraan. Pel de tomaten. Snijd ze in vieren. Zet een zeef op een grote kom. Verwijder het zaad van de tomaten boven de zeef om het sap op te vangen. Snijd het vruchtvlees in stukken en doe de stukken in de kom met het sap. Zet weg.

Leg de paprika’s op een met aluminiumfolie beklede bakplaat en zet die in een op 200ºC voorverwarmde oven. Rooster de paprika’s 20 tot 25 minuten, waarbij je ze af en toe omdraait tot ze rondom geblakerd zijn. Neem de paprika’s uit de oven. Dek ze af met een theedoek en laat ze even afkoelen.

Zet de zeef weer op een grote kom. Pel de paprika’s boven de kom om het heerlijke sap op te vangen. Verwijder de zaadjes en de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in stukken en doe ze bij het sap in de kom. Zet weg.

Snijd de aubergines overdwars in plakken van 3 tot 4 cm dik. Kwast beide kanten goed in met olijfolie. Snijd de cour-gettes ook overdwars in plakken van 3 tot 4 cm dik. Kwast deze ook in met olijfolie.

Grilleer de plakken aubergine en courgette op de barbecue of onder een hete grill tot ze aan beide kanten mooi goud-bruin zijn. Ze moeten nog wel bijtgaar zijn. Snijd ze in blokken van ongeveer 3 cm. Zet weg.

Verhit de 4 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan of hapjespan op een matig vuur. Doe er de uien in. Strooi er flink wat zout over en bak ze ongeveer 10 minuten terwijl je ze regelmatig omschept. Roer er de gehakte knoflook door en bak alles nog een paar minuten. Schep er dan de stukken gepelde tomaat met het sap door. Voeg de verse kruiden en wat zout en peper toe. Laat alles 15 tot 20 minuten sudderen op een matig vuur. Proef en voeg zonodig extra zout en peper toe.

Schep de stukken paprika, aubergine en courgette door de tomatensaus. Leg het deksel op de pan en laat de ratatouille op kamertemperatuur komen. Verwijder de takjes kruiden. Strooi er verse basilicum over en dien op.

TIP: Verse tomaten spelen een grote rol in dit gerecht, dus gebruik liever geen tomaten uit blik. Bereid alle ingrediënten apart. Op deze manier behouden zij hun verschillende structuren en smaken. Je kunt de tomatensaus een dag van tevoren maken zodat die mooi de smaken van de kruiden en knoflook kan opnemen. Nadat je de apart gekookte groenten erbij hebt gedaan, kan je de ratatouille kort opwarmen als je wilt. Maar doe vooral dat niet te lang of op een te hoge temperatuur. De bedoeling is dat alle groenten perfect bijtgaar zijn.

Bon ap!

KIM MACLEAN

LA RESISTANCE HIER bestellen