Kim's wijn-spijs combinatie oktober

Kim's wijn-spijs combinatie oktober

 01-10-2017 07:02

LA BALADE SAINT-CHINIAN

De wijn voor de maand oktober maakt indruk zodra je de fles in handen neemt. De fles is heel zwaar en heeft een diepe ziel. Beide zijn een teken van een kwaliteitswijn. De inhoud stelt dan ook niet teleur. De wijn is prachtig purperrood. Snuif diep op en je krijgt een indruk van warmte. Aardbeien en kruiden komen naar boven. Proef de wijn en die indruk van warmte wordt bevestigd. Je proeft bramen en zwarte bessen, meteen gevolgd door laurierblad. De Fransen zouden deze wijn omschrijven als ‘costeau’, voor krachtig. Want met 14% alcohol is dit bepaald geen lichtgewicht.

Deze smakelijke wijn verdient een bijzonder gerecht. De combinatie van eendenborst, granaatappel en couscous is er perfect bij. Het verbindende ingrediënt is granaatappel, zowel de verse zaadjes als de siroop. De zaadjes hebben een licht zoetzure smaak. Die verhoogt de fruitsmaak van de wijn. De siroop geeft de saus een diepe, warme smaak en dat speelt in op de warmte van de wijn. De eend heeft een lichtzoete wildsmaak die flirt met de wijn en granaatappel. De nootachtige couscous zorgt voor een exotische ondersteuning.

EENDENBORST MET GRANAATAPPELSAUS EN COUSCOUS

Voor 4 personen

Ingrediënten

COUSCOUS

300 g snelkookcouscous

4 dl water

4 eetl. olijfolie

zout en versgemalen peper

ongeveer 300 g kleine blokjes courgette

de zaadjes van 1 verse granaatappel

EENDENBORST

2 grote eendenborsten, elk ongeveer 400 g

zout en versgemalen peper

50 g boter

3 eetl. granaatappelsiroop (verkrijgbaar bij de meeste Turkse of Marokkaanse winkels)

3 dl gevogeltebouillon

Bereiding

Maak eerst de couscous. Doe het water in een ruime pan en breng aan de kook. Voeg de olijfolie toe. Neem de pan van het vuur en roer er de couscous door. Leg het deksel op de pan en laat de couscous 5 minuten staan.

Doe intussen de blokjes courgette in een magnetronschaal en kook ze in ongeveer 3 minuten bijtgaar in de magnetron op 100% (800 watt).

Proef de couscous en breng op smaak met flink zout en peper en zo nodig nog een beetje olijfolie. Schep er de bijtgare blokjes courgette en driekwart van de granaatappelzaadjes door. Bewaar de rest van de granaatappelzaadjes voor het garneren. Zet de pan couscous afgedekt weg en bak de eend. (De couscous kan je op kamertemperatuur serveren).

Dep de eendenborsten droog met keukenpapier. Kerf met een scherp mes het vet van de eend in een ruitjespatroon. Bestrooi met zout en peper.

Verhit de boter in een zware koekenpan op middelhoog vuur. Leg zodra de boter schuimt de eendenborsten met de vetkant onder in de hete pan. Bak de eendenborsten ongeveer 10 minuten in totaal (voor rosé), waarbij je ze om de 2½ minuut omdraait. Draai na de eerste 4 of 5 minuten bakken het vuur lager.

Leg de gebakken eendenborsten op een voorverwarmde schaal, dek af met aluminiumfolie en laat even rusten terwijl je de saus maakt. Giet bijna al het vet uit de koekenpan over in een kom. Doe de granaatappelsiroop in de pan en giet er de bouillon bij. Breng al roerend aan de kook. Laat ongeveer 4 minuten flink koken tot de saus dikker is. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Snijd de eendenborsten in dikke plakken. Schep de couscous op een grote dienschaal. Leg er de plakken eendenborst op. Schep er wat saus over. Garneer met de overgebleven granaatappelzaadjes. Doe de overgebleven saus in een kannetje en geef hem er apart bij.

Bon ap!

KIM MACLEAN