Kim's wijn-spijs combinatie mei

Kim's wijn-spijs combinatie mei

 01-05-2019 07:02

VIOGNIER SECRET DE FAMILLE

Wijnen van de Viognier-druif zijn al tijden populair. De Secret de Famille van Paul Jaboulet Aîné is een uitgesproken voorbeeld van de klasse van deze druivensoort. Voor die klasse ben je bij de gemeente Tain Hermitage in het noorden van de Rhônevallei aan het juiste adres. Want voor de verbouw en oogst van de Viognier zijn aandacht en expertise nodig. Dat het wijnhuis Paul Jaboulet Aîné over de knowhow beschikt merk je meteen.

De kleur van deze wijn is geelgroen. De geur is bloemig en fruitig, denk aan perzik. De smaak is bloemig, aromatisch en fris. De nasmaak is lang en aangenaam.

Elk ingrediënt in dit gerecht, en er zijn maar weinig, heeft invloed op de wijn. Omgekeerd heeft de wijn ook invloed op de ingrediënten. De zoete, aardse smaak van de doperwten maakt de wijn droger. De wijn versterkt het zoet van de coquilles. De verse munt en het citroensap versterken de frisheid van de wijn. De crème fraîche ondersteunt de lichte botersmaak in de wijn. Gelukkig heeft deze Secret de famille deze maand geen geheimen voor alle wijnliefhebbers!

COQUILLES OP DOPERWTENPUREE

Voor 6 personen als borrelhapje

Ingrediënten

200 g diepvries doperwten

10 blaadjes verse munt, fijngehakt

2 eetl. crème fraîche

½ eetl. vers citroensap, plus wat voor het besprenkelen

1 eetl. olijfolie

zout en versgemalen peper

6 mooie verse coquilles, elk circa 50 g

Bereiding

Kook de doperwten in kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet ze over in een zeef en laat ze schrikken onder de koude kraan. Laat ze goed uitlekken. Doe de erwten dan in een kleine foodprocessor.

Voeg de gehakte muntblaadjes, crème fraîche, het citroensap, de olijfolie en wat zout en peper toe. Draai het mengsel tot een gladde puree. Proef en voeg zo nodig extra citroensap en/of zout en peper toe.

Verdeel de puree over in 6 coquilleschelpen of over andere passende schaaltjes.

Dep de coquilles droog met keukenpapier. Bestrooi ze aan beide kanten met wat zout en peper.

Verhit een anti-aanbak koekenpan op een middelhoog vuur. Giet er een sliertje olijfolie in en verhit tot de olie heel heet is. Leg de coquilles in de hete olie. Bak ze ongeveer 2 minuten per kant tot elke kant mooi goudbruin is. De coquilles moeten net gaar zijn. Giet zo nodig nog iets olijfolie in de pan als die droog dreigt te worden.

Neem de gare coquilles uit de pan en leg ze op een vel keukenpapier. Laat ze een minuutje afkoelen. Schik de coquilles op de doperwtenpuree in de schelpen. Besprenkel de coquilles met een drupje citroensap en dien op.

Bon ap!

KIM MACLEAN

JABOULET VIOGNIER HIER bestellen