Studiereis Frankrijk deel 2: Rijks- of van Gogh Museum?

Studiereis Frankrijk deel 2: Rijks- of van Gogh Museum?

 15-06-2018 10:30

DEEL2: RIJKS- OF VAN GOGH MUSEUM?

Na een veel te korte nacht lig ik nog even wakker te worden en kijk wat om mij heen. Ik verwonder mij over de sfeerloosheid van de kamer in ons IBIS hotel aan de rand van Avignon. Als ik dit geboekt zou hebben voor mijn huwelijksnacht had ik de scheiding direct aan kunnen vragen. Alle noodzakelijk aanwezige spullen in de kamer vervullen de taak waar ze voor gemaakt zijn maar vertikken het een gezellige eenheid te vormen. Het enige waar ik deze vroege maandagmorgen levenslustig van wordt is de gedachten dat we niet in het naastgelegen IBIS Budget hotel zitten. Daar moet je om een depressie te voorkomen niet wakker willen worden.

WIJNBOER MET PASSIE

Met een goed gevulde maag stappen we allemaal opgewekt de bus in. We gaan vandaag 2 wijnhuizen in de Languedoc bezoeken die nog niet zo lang in ons assortiment zitten maar al wel direct zijn omarmd door een groot deel van onze klanten. Na ongeveer 1,5 uur rijden komen we aan bij Domaine Guinand in Saint-Christol. Het weer is wisselvallig maar ze hebben toch besloten om de tafels voor de lunch te dekken in de tuin. Dit ziet er al sfeervol uit. Het beloofde ontbijt is niet meer dan een kop koffie en een zoete koek die er, gezien de lege schalen, goed ingaat. In de binnenplaats neemt wijnBOER Guinand het woord. Samen met zijn vrouw stoppen deze eenvoudige en vriendelijke mensen al hun passie in het boerenbedrijf. Het resultaat mag er wezen. De wijnen zijn stuk voor stuk spatzuiver, fruitig en verleidelijk. Alsof je in iedere slok een klein beetje van hun liefde voor de wijn proeft.

BOERENLUNCH MET REGEN

We eindigen dit bezoek met een lunch buiten in de tuin of beter gezegd in de vervallen boeren schuur. Want als we net lekker aan een boeren stoofgerecht zitten gaat het regenen. We pakken de tafels en stoelen op en vervolgen deze heerlijke maaltijd, ongedwongen en gezellig met de familie en medewerkers binnen. Je ziet een last van de schouders van de familie vallen als de sfeer er alleen maar beter op wordt.

Net als de laatste druppels uit de hemel vallen moeten wij het Domaine verlaten voor een volgend bezoek in Vias. Ik weet niet of de buschauffeur een klein slokje wijn genomen heeft maar ik heb het gevoel dat we een toeristische route genomen hebben. Het doet mij denken aan mijn eerste busreis als 17 jarige naar Salou, toen kwam ik net zo gaar de bus uit.

NIEUWE REMBRANDT OF VAN GOGH?

We worden ontvangen door Emilia Kloostra. Zij en haar vader vertegenwoordigen Domaine Preignes al jaren voor de Nederlandse markt. We worden voorgesteld aan eigenaren Robert Vic en zijn vrouw. Samen met de familie Vic eigenaar van dit prachtige 12de-eeuws kasteel waar alles zo goed geconserveerd is gebleven dat een heus kapel, ridderharnas en martelwerktuigen niet ontbreken.

Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is staan er op de proeftafel 43 wijnen open. Hiermee laat de familie Vic zien waar ze toe in staat zijn. Tijdens het proeven blijken er toch wel wat potentiële pareltjes tussen te zitten. Na een voorgerechtje op de binnenplaats staat er een zeer lang gedekte tafel te wachten in de ridderzaal. Met in totaal 37 personen aan 1 tafel wordt het een bourgondisch festijn waar schilders uit de vorige eeuw voor in de rij zouden staan om vast te mogen leggen.

Terwijl ze vroeger maling hadden aan alle regels zijn wij gedwongen om op tijd te vertrekken. De buschauffeur moet uiterlijk 22.00 uur vertrekken anders mag hij geen meter meer rijden. En zo rijden we moe maar voldaan door de Franse duisternis terug naar Avignon. Er vallen om mij heen de nodige oogjes dicht maar ik beland op de achterste bank van de bus en raak rechts van mij in een mooi gesprek over het geloof en het gebrek eraan en later links van mij in een waardevol gesprek over loslaten en losgelaten worden. Zo vliegen de kilometers en de tijd voorbij en arriveren netjes op tijd in het hotel. Omdat de bar(dame) in het hotel geen gezelligheid uitstraalt vertrekt iedereen direct naar zijn/haar kamer. Misschien maar beter ook want morgen………..weer een dag vol avonturen.

À Votre Santé

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Klik HIER voor deel 1: De politie op bezoek....

Klik HIER voor deel 3: Een indrukwekkend succes

p>Klik HIER voor deel 4: Hoogtepunt in de Ventoux