Kim's wijn-spijs combinatie februari

01-02-2018 07:02
DOMAINE GUINAND CUVÉE VIEILLES VIGNES
We beginnen 2018 met een stoere wijn. Dat wil zeggen, wat betreft het alcoholpercentage, van maar liefst 14,5%. En toch is deze Domaine Guinand uit de Languedoc verrassend zacht en toegankelijk. Het is een mooie, eerlijke wijn uit deze streek en je proeft meteen de zon die daar de druiven beschijnt. En zo’n wijn is in deze donkere tijd van het jaar natuurlijk erg welkom.
Ik raad je aan om deze wijn een half uurtje of zo van tevoren open te maken. Hierdoor kan de eerste alcohollucht ontsnappen en zo de belangrijke geuren van de Syrah en Carignan druiven alle ruimte geven. Daarna is het eerste dat opvalt als je de wijn inschenkt de prachtige, donker purperrode kleur. De geuren zijn kruidig en warm. Je proeft rood fruit, kruiden en specerijen.
Zo’n wijn vraagt om wat eten erbij. Ik koos voor een paar borrelhapjes, omdat ik deze wijn heel geschikt vind als aperitiefwijn. De sterke, aardse smaken van de knoflook, olijfolie en bonen en de peperige smaak van de rucola in de bonenpuree zijn perfect in harmonie met de wijn. De wijn wordt er nog zachter door en het fruit en de kruidige smaak worden versterkt.
De romige smaak van de aubergine en mayonaise in de rolletjes en het frisse van de tonijn en kappertjes versterken het levendige karakter van de wijn. Twee verschillende hapjes, twee verschillende ervaringen.
TWEE BORRELHAPJES
Stokbrood met witte-bonenpuree
Ingrediënten:
ongeveer 5 eetl. olijfolie
50 g sjalotjes, gepeld en gesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld, de groene kiem verwijderd, uitgeperst
400 g cannellinibonen (Italiaanse witte bonen) uit blik, uitgelekt, uitgelekt gewicht 250 g
zout en versgemalen peper
50 g rucola, gewassen, drooggeslingerd en grof gehakt
sneetjes stookbrood voor het serveren
Bereiding:
Verhit 3 eetlepels van de olijfolie in een anti-aanbak koekenpan. Doe er de sjalot en knoflook in en fruit die ongeveer 5 minuten op laag vuur onder af en toe omscheppen tot alles gaar, maar niet bruin is. Voeg de bonen toe en breng op smaak met zout en peper. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat het mengsel circa 15 minuten zachtjes sudderen. Schep het mengsel regelmatig om en prak de bonen met de achterkant van een pannenlikker of houten lepel tot een grove puree. Schep het mengsel uit de pan en zet weg.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in dezelfde koekenpan. Doe er de rucola in en bestrooi met zout en peper. Roerbak ongeveer 1 minuut tot de rucola geslonken is. Schep de rucola door het bonenmengsel. Schep er zonodig nog een beetje olijfolie door voor een mooi smeuïg mengsel. Proef en breng zonodig op smaak met zout en peper. Doe het bonenmengsel in een kom. Serveer met de sneetjes stokbrood.
Aubergine-tonijnrolletjes
Ingrediënten:
circa 400 g dunne plakken aubergine, zo’n ½ cm dik
olijfolie voor het insmeren
160 g tonijn op water uit blik, goed uitgelekt, uitgelekt gewicht circa 100 g
3 tot 4 eetl. mayonaise
½ eetl. grof gehakte kappertjes
1 eetl. fijngehakte platte peterselie
1 kleine lente-ui, bijgesneden en gesnipperd
zout en vergemalen peper
Bereiding:
Smeer de plakken aubergine aan beide kanten licht in met olijfolie. Grilleer ze in een voorverwarmde grillpan of koekenpan tot ze gaar zijn. Laat ze goed uitlekken op keukenpapier en laat ze afkoelen.
Maak intussen het tonijnmengsel. Breek de uitgelekte tonijn in stukjes en doe in een kom. Schep er de rest van de ingrediënten door.
Smeer een dun laagje van het tonijnmengsel op de plakken aubergine. Laat een ruimte van ongeveer 1 cm aan beide uiteinden van de plakken open. Rol ze op. Maak zo nodig vast met een cocktailprikker.
Bon ap!
KIM MACLEAN
Domaine Guinand Cuvée VV HIER bestellen