Kim's wijn-spijs combinatie MEI

Kim's wijn-spijs combinatie MEI

 01-05-2018 08:02

MUSCADET SÈVRE & MAINE SUR LIE, CLOS DU FERRÉ

Geen idee waarom ik lang geen Muscadet heb gedronken. Wat een gemis zeg! Ik was bijna vergeten hoe licht, fris en smakelijk deze wijn kan zijn.

De kleur van deze wijn is strogeel. De geur vol citrus en honing. De smaak is fruitig en mineraal. De structuur is romig en rond. Deze mooi gemaakte Muscadet Sèvre & Maine sur lie is daarom de perfecte partner voor vis, schelp- en schaaldieren.

De zoete smaak van de garnalen, inktvis en octopus blijft prachtig in balans met het fruit van de wijn. Het citroensap en wat geraspte schil in de dressing versterken de citrussmaak van de Muscadet en dat levert een heerlijk fris gevoel in de mond op. De anijssmaak van de venkel en de aardse smaak van de olijven zijn elk een speels element in het geheel. Niets botst! De chilipeper geeft een wow-effect waar deze Muscadet wel raad mee weet.

TIP: Voor deze salade heb ik een mengsel van inktvis, octopus en garnalen gebruikt. Je kunt natuurlijk ook schelpdieren gebruiken. Denk aan bijvoorbeeld mosselen of vongole. Kook ze van tevoren en haal het vlees uit de schelpen voor je ze door de dressing schept. Als je wil, kan je alle schelp- en schaaldieren van tevoren klaarmaken en afgedekt in aparte bakjes in de koelkast bewaren. Schep ze dan pas vlak voor het serveren om met de dressing.

ZEEBANKETSALADE

Voor 4 personen

Ingrediënten

Dressing:

4 eetl. extra vergine olijfolie

3 eetl. vers citroensap

1 theel. geraspte citroenschil

1 teen knoflook, uit de knijper

1 verse rode chilipeper, desgewenst het zaad en de zaadlijsten verwijderd, fijngehakt

zout naar smaak

Salade:

1 kleine venkelknol

250 g kleine, hele octopus

250 g gepelde rauwe, middelgrote garnalen

200 g schoongemaakte inktvis, in reepjes van circa 5 cm lang gesneden

ongeveer 15 zwarte olijven, doormidden gesneden

3 eetl. gehakte platte peterselie

zout en peper naar smaak

bladen eikenbladsla en radicchio, gewassen en drooggeslingerd

knapperig brood voor het serveren

Bereiding:

Klop voor de dressing de olijfolie met het citroensap en geraspte schil, de knoflook en wat zout en de chilipeper in een grote kom door elkaar.

Snijd de venkelknol in de lengte doormidden. Verwijder de lelijke buitenbladen en de taaie stronk in het midden. Snijd de venkel dan met behulp van een foodprocessor of met een vlijmscherp mes in dunne plakjes. Je moet ongeveer 200 g plakjes venkel hebben. Schep deze door de dressing en laat minstens 1 uur marineren. De venkel wordt hierdoor prachtig mals.

Breng een middelgrote pan met water aan de kook. Doe er een paar eetlepels zeezout in. Doe er de kleine, hele octopus in en kook ze 2 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken in een vergiet. Snijd ze doormidden en doe ze in de kom met de gemarineerde venkel en dressing.

Breng het water weer aan de kook en doe er nu de garnalen in. Kook de garnalen 1 tot 2 minuten (tot ze felroze worden). Schep ze met de schuimspaan uit het water en laat ze uitlekken in het vergiet. Doe ze in de kom met de octopus en dressing en schep alles goed om.

Schep tenslotte de gehalveerde olijven en de gehakte peterselie door het vismengsel. Proef en breng zo nodig op smaak met zout, peper, olijfolie of citroensap.

Schik de bladen radicchio en eikenbladsla mooi op een dienschaal. Schep er het vismengsel over. Dien op en geef er knapperig brood bij.

Bon ap!

KIM MACLEAN

MUSCADET SÈVRE & MAINE SUR LIE, CLOS DU FERRÉ HIER bestellen