Vlinders in de buik, we zijn verliefd…….

Vlinders in de buik, we zijn verliefd…….

 24-05-2017 08:00

Donderdagmorgen 3:30 uur! De wekker gaat op dit onmenselijk uur. We vertrekken om 7:00 uur naar Verona voor een kort bezoek aan Dal Cero. Omdat Transavia en Schiphol vinden dat je voor zo’n korte vlucht zonder ruimbagage 3 uur van te voren aanwezig moet zijn klinkt, eigenlijk een uur te laat, mijn wake up call zo vroeg. Eigenwijs als we zijn komen we om 5:00 uur de vertrekhal binnen lopen. Of we even achter in de rij van 500 meter lang wachtende vakantiegangers aan willen sluiten. Oef, wat een tegenvaller, een lichtelijke paniekaanval maakt zich van ons meester en we zien ons heel even de vlucht missen. Na 10 minuten in de rij trekken we de stoute schoenen aan en blijkt er gelukkig helemaal achterin een aparte balie voor handbagage te zijn. Weer 15 minuten later genieten we van een kop koffie, wachtend op het bordje boarden.

Wijnhuis-toer

9:30 uur komt Francesca stralend als altijd op ons aflopen. De komende 2 dagen is zij onze gids en tolk als we in een bliksembezoek samen met de pers alle drie de wijnhuizen van Dal Cero gaan bezoeken. Na een tussenstop voor een espresso en brioche crema als ontbijt arriveren we bij het eerste wijnhuis in Ronca. Hier worden de allerlekkerste Soave’s gemaakt. Het afgelopen jaar beloond met een Tre Bicchieri, de hoogste onderscheiding van de Gambero Rosso in Italië, voor de Vigneto Runcata Soave Superiore.

Proeven

Na een kennismaking met de broers Nico en Davide wordt de jeep gestart voor een rondleiding door de wijngaarden. De topwijn Runcata wordt op meer dan 600 meter hoogte verbouwd en vanaf dat punt dalen we dwars door de wijngaarden al hortend en stotend naar beneden totdat alle ruggenwervels als mikadostokjes door elkaar liggen. Vol passie vertelt Davide ons alles over zijn wijngaarden, stokken, klimaat, ondergrond, druiven en genieten we van het weidse uitzicht. Maar al dat reizen maakt dorstig. Tijd om alle wijnen en nieuwe jaargangen door te proeven. Het is tenslotte al 12:00 uur. Stuk voor stuk blinken ze uit in schoonheid en zuiverheid. Iedere slok nodigt uit voor een volgende.

The Next Generation Valpolicella

Na deze overtuigende proeverij is het tijd voor een lunch. Volgens goed Italiaans gebruik is dat net iets meer dan een bruine boterham met kaas. We nestelen ons op het terras van een trendy restaurant in het kleine dorpje dat faam maakt met lekkere mooi opgemaakte gerechtjes. Zelfs 'DIE MAMMA’S' uit het dorp zijn fan. Vijf gangen later sluiten we af met een heerlijke koffie want het is Valpolicella dat op ons wacht.

Met een half uur rijden staan we ons bij het gloednieuwe wijnhuis te vergapen aan een adembenemend uitzicht over Verona. Geheel in hun eigen stijl maken ze hier The Next Generation Valpolicella, Ripasso en Amarone. Hun handtekening staat niet alleen op maar zit nog veel meer in de fles. Zwoel, krachtig en fruitig zonder vermoeiende zware tonen. Doe ons nog een glas....... of twee. We hebben vlinders in de buik, we zijn verliefd.......

Verona, vis en Soave

We sluiten de dag af in 1 van de beste visrestaurants van Verona. De vis verdrinkt gelukzalig in de prachtige Soave's. En ondanks de vermoeidheid van de lange dag prijzen we ons gelukkig te mogen vertoeven in het land dat zoveel lekkers weet voort te brengen.

Terwijl we naar de auto lopen is de stad uitgelopen voor een volksfeest vol met toeterende scooters en vlaggende mensen. Hellas Verona, de plaatselijk voetbal trots, promoveert die avond naar de serie A. Heel even is de verleiding groot om ons onder te dompelen in de feestvreugde, maar de gedachten aan de wekker die morgenvroeg gaat omdat Toscane op ons wacht doet ons wijs besluiten het bedje op te zoeken.

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Lees hier deel 2: Een moment van stilte..........