Kim's wijn-spijs combinatie september

Kim's wijn-spijs combinatie september

 01-09-2018 08:02

CRIOS CABERNET SAUVIGNON

Deze maand drinken we een lekkere rode wijn uit Argentinië. Susana Balbo, de eigenaresse van het domein maakt deze Crios van 100% Cabernet Sauvignon. Deze druivensoort heeft van nature een volle smaak, maar het rijpingsproces is erg belangrijk om die smaak tot perfectie te brengen. Zodra je deze wijn in het glas schenkt, wordt het duidelijk dat Susana Balbo daar veel aandacht aan besteed heeft .

De kleur is donkerrood. De geur is warm en fruitig. Je proeft rode vruchten, specerijen en een vleugje vanille. De tannines zorgen voor een mooie balans tussen droogte en de volle smaak van het fruit. Het gebeurt zelden dat ik suggesties van het etiket overneem voor aanbevolen gerechten. Dit keer wel. Eén reden was dat ik al jaren geleden een heerlijk recept voor chili con carne heb ontwikkeld, een recept dat voor deze wijn bedoeld lijkt.

Deze chili is een echte Texaanse chili con carne. Dat wil zeggen een chili zonder kidneybonen en met stukken rundvlees in plaats van rundergehakt. Veel lekkerder en authentieker. Ik houd van pittig en deze chili bewijst dat. Natuurlijk kan iedereen de hoeveelheid chilipepers naar eigen smaak aanpassen. Maar deze wijn is niet bang voor pittig. Deze chili con carne wordt altijd met zure room en guacamole geserveerd. De zure room maakt de wijn ronder en zachter en de guacamole speelt met de tannines in de wijn.

CHILI CON CARNE

Voor 8 tot 10 personen

Ingrediënten

plantaardige olie voor het bakken

500 g uien, grof gehakt

zout en versgemalen peper

4 tot 5 tenen knoflook, fijngehakt

2½ kilo doorregen rundriblappen, in stukken van 3-4 cm gesneden

2 kilo verse pruimtomaten, gepeld en in stukken gesneden

4 verse jalapeño chilipepers, fijngehakt

2 eetl. jalapeño chilipepers uit een potje, gehakt, desgewenst

4 tot 5 laurierbladen

3 eetl. blaadjes verse oregano of 2 eetl. gedroogde

2 eetl. komijnzaad

2 tot 3 eetl. suiker

guacamole, zure room en tortilla’s of rijst voor het serveren

Bereiding

Verhit op een laag vuur 3 tot 4 eetlepels plantaardige olie in een grote, zware koekenpan. Doe er de gehakte ui in en bestrooi met zout en peper. Bak de ui ongeveer 10 minuten onder af en toe omscheppen tot hij glazig is. Schep er de knoflook door en bak nog een paar minuten. Schep dit mengsel over in een grote, zware pan en zet even weg.

Gebruik dezelfde koekenpan om het vlees in te bakken. Verhit een paar eetlepels plantaardige olie in de pan op middelhoog vuur. Doe er ongeveer de helft van de stukken vlees in en bestrooi ze met zout en peper. Bak het vlees onder af en toe omscheppen circa 5 minuten tot het rondom bruin is. Schep het vlees met het kooknat over in de pan met de ui. Verhit opnieuw wat olie in de koekenpan en bak de rest van het vlees op dezelfde manier. Schep dit vlees ook in de grote pan met vlees en ui.

Doe de rest van de ingrediënten in de pan met het vlees en ui. Zet de pan op een middelhoog vuur en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat het mengsel 1½ tot 2 uur zachtjes sudderen tot het vlees mooi gaar is. Proef tijdens het sudderen en breng zo nodig op smaak met zout en peper. Misschien wil je ook nog wat extra jalapeño chilipepers toevoegen.

Bon ap!

KIM MACLEAN

CRIOS CABERNET SAUVIGNON HIER bestellen