Kim's wijn-spijs combinatie november

Kim's wijn-spijs combinatie november

 01-11-2018 08:02

CLOUD BREAK ZINFANDEL BARREL RESERVE

De naam Cloud Break van deze wijn van de maand is heel toepasselijk. Terwijl ik dit stukje schrijf, komt de regen met bakken uit de hemel in een wolkbreuk die we wel vaker in de herfst meemaken! Maar ik zit lekker binnen met het staartje van de wijn aan het recept te werken.

Zinfandel is een heel populaire druivensoort in Californië. Vroeger dachten de Californiërs dat dit een inheemse druivensoort was en nog steeds noemen ze hem Zin. Maar de Zinfandel-druif heeft wel degelijk zijn roots in zowel Italië, waar hij als de Primitivo bekend is, als in Kroatië. Zin, onzin? Zin in? Maakt niet uit. Als het maar lekker is.

Dit is een aangename, toegankelijke wijn. Mooi rood van kleur en fruitig en warm van geur. Een smaak vol fruit (denk aan bramen en kersen) en lichtzoet. Je merkt ook meteen dat hij op hout heeft gelegen, want in de mond hij is licht vet en boterachtig. De finish is fris.

Ik koos voor een Italiaans gerecht met een knipoog naar de oorsprong van deze druivensoort. De romige polenta versterkt het frisse van de wijn. De fijne wildsmaak van de duif wint door het lichtzoete van de wijn. De zoetzoute appel combineert perfect met de ronde smaak. Herfst op tafel en in het glas. Een aanrader.

ROMIGE POLENTA MET DUIFFILET EN APPEL

Voor 4 personen

Ingrediënten

2 grote Granny Smith appels (400 g)

40 g boter

zout en versgemalen peper

schepje suiker

Polenta

1 liter water

100 g polenta

2 theel. zout (5 ml)

30 g boter

4 eetl. slagroom

2 eetl. fijngehakte verse salieblaadjes

Duif

8 wilde-duiffilets (circa 500 g)

zout en versgemalen peper

50 g boter

2 eetl. olijfolie

2 flinke takjes verse salie

scheutje balsamicoazijn

2 dl krachtige gevogelte- of wildbouillon

Bereiding

Schil de appels. Snijd ze in dikke partjes. Verhit de boter in een ruime anti-aanbak koekenpan op matig vuur. Leg de partjes appel in de hete boter en bestrooi ze met zout en peper en wat suiker. Bak ze onder af en toe omdraaien ongeveer 15 minuten tot ze rondom goudbruin zijn. Zet de pan met de appel weg.

Maak de polenta. Giet het water in een ruime, zware pan. Breng aan de kook. Voeg het zout toe. Voeg al roerend de polenta in een dun straaltje toe. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de polenta circa 30 minuten heel zachtjes koken, terwijl je regelmatig roert. Een silicone pannenlikker is daar heel geschikt voor. Zet zo nodig een vlamverspreider onder de pan als het koken te snel gaat. De polenta is klaar wanneer hij van de wand van de pan loskomt en ongeveer zo dik als pap is.

Doe intussen de boter, slagroom en gehakte salieblaadjes in een kleine pan. Zet die op een laag vuur en laat even sudderen. Schep dit mengsel door de polenta zodra die klaar is. Leg het deksel op de pan en houd de polenta warm op een vlamverspreider op een heel laag vuur.

Dep de duiffilets droog met keukenpapier. Bestrooi ze met zout en peper. Verhit de boter en olijfolie in een zware koekenpan op middelhoog vuur. Leg de filets naast elkaar in het sissende vet. Bak de filets ongeveer 5 minuten, waarbij je ze een of twee keer omdraait. Ze moet nog rood of rosé van binnen zijn. Schep ze over op een schaal en dek ze af met aluminiumfolie. Laat ze even rusten terwijl je de saus maakt.

Giet overtollig vet uit de koekenpan en blus de pan af met een scheut balsamicoazijn. Giet er de bouillon bij en schep er de salieblaadjes door. Laat de saus 3 tot 5 minuten op hoog vuur koken tot hij iets dikker wordt.

Zet de pan met de appels op een laag vuur om ze op te warmen.

Snijd de duiffilets in dikke plakken. Schep de warme polenta op een dienschaal of op individuele borden. Leg er de plakjes duif en partjes appel op. Lepel er wat saus over en dien op. Je kunt eventuele extra saus apart serveren.

Bon ap!

KIM MACLEAN

CLOUD BREAK ZINFANDEL BARREL RESERVE HIER bestellen