Kim's wijn-spijs combinatie maart

Kim's wijn-spijs combinatie maart

 01-03-2019 07:02

DOMAINE SAUGER CHEVERNY ROUGE

Bij wijnen uit de Loire denken we meestal aan wit. Dat wil niet zeggen dat een rode niet even lekker kan zijn. Deze Cheverny van Domaine Sauger is een sprekend voorbeeld van hoe goed een rode Loirewijn kan zijn.

Het eerste dat mij opviel was hoe licht, fris en helder deze wijn is. De afdronk is soepel en lang. De zuren zijn subtiel en mooi in balans.

Dit recept vraagt om een lichte rode wijn. Een witte wijn zou de rauwe vis een metaalsmaak geven. De combinatie van de vlezige, vette tonijn in zijn lichtrinse dressing met de Cheverny is precies goed. Vette vis tegen frisse wijn, kappertjes en citroen tegen lichte tannines en peper, koude tartaar tegen opwekkende wijn. Ik ben dik tevreden met deze combo. De bonus is dat het recept zo gepiept is en dat je het ruim van tevoren kunt klaarmaken. Meer kan je niet vragen.

TONIJNTARTAAR MET KAPPERTJES EN KRUIDEN

Voor 4 personen als voorgerecht

Ingrediënten

400 g verse tonijn aan een stuk

3 eetl. citroensap

3 tot 4 eetl. extra vergine olijfolie

1½ eetl. kappertjes, grof gehakt

3 eetl. fijngesneden verse basilicumblaadjes

2 eetl. fijngehakte platte peterselie

zout en versgemalen zwarte peper

partjes citroen en/of limoen, slablaadjes en boerenbrood voor het serveren

Bereiding

Snijd het stuk tonijn met een vlijmscherp mes horizontaal in dunne plakken. Snijd de plakken verticaal in repen. Snijd de repen dan in piepkleine blokjes.

Doe het citroensap, de olijfolie, kappertjes, basilicum, peterselie en wat zout en peper in een grote kom. Klop alles met een vork. Schep er met een pannenlikker de blokjes tonijn door. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem minstens een paar uur in de koelkast.

Zet voor het serveren een metalen garneerring op een bord. Schep er 100 g van de tonijntartaar in en druk die zachtjes aan zodat je een platte ‘burger’ krijgt. Herhaal met de rest van de tartaar. Garneer elk bord met wat sla en partjes citroen of limoen. Serveer met boerenbrood.

TIP: Gebruik het liefst kapperappeltjes voor de tartaar. Die zijn wat minder rins dan de kleine kappertjes. Verse basilicumblaadjes liever niet fijnhakken omdat je zo het blad kneust en het bruin wordt. Rol de blaadjes op en snijd ze fijn met een scherp mes.

Bon ap!

KIM MACLEAN

DOMAINE SAUGER CHEVERNY ROUGE HIER bestellen