Studiereis Frankrijk deel 4: Hoogtepunt in de Ventoux

Studiereis Frankrijk deel 4: Hoogtepunt in de Ventoux

 20-06-2018 07:30

DEEL4: Hoogtepunt in de Ventoux

Aan alles komt een einde, zo ook aan ons verblijf in Avignon. Vanavond vliegen we terug naar Nederland maar niet voordat we letterlijk en figuurlijke het hoogtepunt van onze reis bereiken. Vandaag hebben we zo’n strak schema dat elke seconde telt. En eigenlijk gaat het bij de eerste meters al fout. We komen in de ochtendspits van Avignon terecht, tel daarbij een tankbeurt van 700 liter en je komt 45 minuten later dan gepland bij de eerste bestemming aan.

De top in de Ventoux

We bezoeken vandaag een van de meest toonaangevende wijnhuizen in de Ventoux. Aan de voet van de imposante berg ligt Château Pesquié. Dit wijnhuis wordt geleidt door de gebroeders Fred en Alex Chaudière en staat garant voor zeer hoge kwaliteit wijnen voor een goede prijs.

Als we aan komen rijden ziet de grond er al vochtig uit en Nicoals ,onze gids voor vandaag, geeft aan dat het gisteren gespookt heeft. Een storm met flinke hoosbuien heeft de boel blank gezet. Ik doe een paar stappen opzij en kijk langs de opslagloods naar de top van de Mont Ventoux. Of beter gezegd, ik doe een poging daartoe want door de laaghangende bewolking is er helemaal niets te zien. Als dit maar goed gaat.

Door de grootte van de groep worden we in tweeën gesplitst. De ene groep begint met een overzichtsproeverij terwijl ik meeloop met de rondleiding. Alles ziet er keurig verzorgd uit. Er is over de kleinste details nagedacht. Goede wijn maken gaat niet alleen over druiven en terroir maar minstens zo belangrijk is het proces daarna. Veel hangt af van de werkwijze en visie van de wijnmaker en zijn team en dat hebben ze bij Château Pesquié heel goed voor mekaar.

Tijdens de proeverij kijk ik op mijn horloge en zie dat we gigantisch uitlopen. Terwijl wij nog aan de lippen hangen van Nicolas, loopt de andere groep nog bij de houten vaten. We hadden op dit tijdstip al in de tuin moeten picknicken om over een half uur de beklimming te beginnen. Ik loop naar buiten, kijk naar boven en zie de donkere wolken hangen. Wat vooraf een romantisch vrolijk tafereel moest worden met een gezamenlijke proost op 1911 meter hoogte is nu een mistroostige setting die letterlijk in het water valt.

Picknicken met Petrarca

Maar elk nadeel heb zijn voordeel. Het niet bestijgen van de Mont Ventoux geeft ons 2 uur meer tijd om te genieten van de gastvrijheid bij Château Pesquié. Na de rondleiding, proeverij en het shoppen van lokale specialiteiten krijgen we allemaal een picknickmand mee voor 2 om in het proeflokaal te nuttigen. Een echte romanticus laat zich niet uit het veld slaan en heeft enkel oog voor de schoonheid van het meisje waarmee hij op stap is. Zo spreidt hij het picknickkleed op de harde kale betonnen vloer en geniet samen (met 32 andere aanwezigen) van de heerlijke lunch met mooie wijnen.

Dan krijgen we onverwacht bezoek. De ruimte wordt betreden door 2 monniken die Petrarca hebben meegenomen. Deze dichter uit de 14de eeuw wordt gezien als de grondlegger van het Humanisme en eerste “toeristische” beklimmer van de Mont Ventoux. Hij geeft ons de filosofische boodschap mee om onze unieke verbintenis te koesteren en met elkaar te blijven ontdekken en vernieuwen.

Petje af voor Chantal en Bas

Met een groepsfoto voor het kasteel nemen we afscheid van Nicolas en zijn team. We vertrekken met de bus richting het vliegveld. In de bus moet iedereen naast zijn vooraf aangewezen busbuddie zitten voor de welkbekende petje op petje af quiz. Het blijft ten slotte een studiereis en we moeten natuurlijk wel toetsen of iedereen heeft opgelet. Dit gaat boven verwachting goed. Er moet zelfs een inschattingsvraag aan te pas komen om Chantal & Bas als winnaars uit te kunnen roepen. Zij ontvangen een schitterende medaille, bolletjesbier, een groot applaus en uiteraard de eeuwige roem.

Het zit er weer op. Ook namens mijn mede organisator Gert Poffers van Vinoci bedank ik alle deelnemers van deze studiereis. Jullie waren gedisciplineerd, gezellig, enthousiast en een bont gezelschap. Wat ons betreft volgend jaar weer. Zijn jullie er dan ook weer bij?

À Votre Santé

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Klik HIER voor deel 1: De politie op bezoek....

Klik HIER voor deel 2: Rijks- of van Gogh Museum

Klik HIER voor deel 3: Een indrukwekkend succes