Wijnreis Frankrijk deel 2: Chardonnay vs. Sauvignon Blanc!

Wijnreis Frankrijk deel 2: Chardonnay vs. Sauvignon Blanc!

 30-06-2017 08:30

DEEL 2: Chardonnay vs. Sauvignon Blanc!

Vandaag gaan we de tweestrijd meemaken tussen de twee grootmachten van de witte wijn. Komt de winnaar van de dag uit Chablis en kiezen we dus voor de vollere, rondere en rijpere Chardonnay of is het toch de frisse, strakke, droge Sauvignon Blanc uit Sancerre? De achtkoppige jury is er na een dag Champagne helemaal klaar voor en op en top gemotiveerd om zijn oordeel te vellen.

Chardonnay bij Domaine Vrignaud

Na een kleine twee uur rijden arriveren we bij Domaine Vrignaud. Dit kleine familiebedrijf kampt net als de gehele Chablis en omgeving al jaren met desastreuze oogsten. De oogst van 2016 is zelfs 1/3 van wat het eigenlijk zou moeten zijn. Met wat reserves, goede partners en gezonde prijzen kunnen ze overleven. Het eerste moment van binnenstappen is altijd spannend. Een week voor het bezoek doe je nog altijd een laatste reminder met een bevestiging dat je eraan komt en dan hoop je maar dat het loopt zoals je in gedachten had. Je doet al jaren zaken met elkaar maar buiten een beursbezoek van hooguit maximaal een half uur, spreek je nooit informeel met elkaar. In dit geval krijg ik een lichte paniekaanval als de groep nog op de parkeerplaats staat en binnen een slecht Engels sprekende dame mij vertelt dat Simon, mijn vaste contactpersoon, niet aanwezig zal zijn en dat de eigenaar Guillaume op dit moment in het ziekenhuis bij zijn pasgeboren baby is. En nu………..?

Chardonnay wint...

De vriendelijke dame probeert het zo goed als ze kan met de rondleiding als na een klein kwartier Guillaume binnen stapt. De dame en ik kijken elkaar aan en zijn beiden zichtbaar opgelucht. Na de hartelijke felicitaties wegens de geboorte van zijn dochter en een korte uitleg merk je aan alles dat er wat te vieren valt. Hij begeleidt ons naar zijn proeflokaal en zonder blikken of blozen trekt hij de ene weergaloze wijn na de andere open. Als hij merkt dat we meer dan enthousiast zijn over zijn wijnen, loopt hij overmoedig richting zijn privé kelder en opent voor ons jaargangen 2010, 2008, 2005 en 2001. Wie overtuigd is dat je wijnen jong moet drinken komt hier bedrogen uit. Man wat ga je als liefhebber uit je plaat bij zoveel schoonheid en finesse. Wat ons betreft heeft Chardonnay al gewonnen voordat Sauvignon Blanc in de ring gekomen is.

Domaine Gerard Fiou

Gelukkig hebben we de tijd om te ontnuchteren in de auto. Als snel gaan de oogjes dicht en snaveltjes toe. Buiten de chauffeurs ziet niemand het schone landschap dat aan ons voorbij trekt. Dit tussenstuk kent geen snelwegen dus is het twee en half uur 60 tot 80 kilometer per uur rijden totdat recht voor ons de heuvel van Sancerre opduikt. We hebben een afspraak met Florence Bourgeois. Deze jonge bevlogen wijnmaker is binnen het bedrijf verantwoordelijk voor de wijnen van Gerard Fiou. Hoe hij ook zijn best doet, hij pakt ons niet direct in. De rondleiding lijkt een verplicht nummertje en in de wijnwinkel waar hij ons mee naar toe neemt, zijn de wijnen te warm en waarschijnlijk al enkele dagen open. Het kan ons “nog” niet bekoren. Pas bij de proeverij in het kleine winkeltje naast het oude centrum begint het wat te ontdooien. De wijnen zijn goed op temperatuur en hij heeft duidelijk de rust gevonden om zijn verhaal over de kwaliteit van deze Sauvignon Blanc wijnen te vertellen. Ook wij komen weer in de sfeer.

...of toch Sauvignon Blanc?

Als slotakkoord om de overwinning van de Sauvignon Blanc toch nog binnen te slepen heeft Florence een boot gehuurd waarmee we op de Loire gaan varen onder het genot van diverse hapjes en heerlijke Sancerre wijnen. Het water kabbelt aan ons voorbij en de zon gaat langzaam onder als we gegrepen worden door de schoonheid van de omgeving, de wijnen en de serene rust die hier heerst. We hadden hier nog uren van kunnen genieten als helaas de schipper aanlegt en wij bijna zen richting het hotel gaan.

Chardonnay vs. Sauvignon Blanc. Ondanks een zeer mooie comeback van de Sauvignon Blanc heeft de Chardonnay vandaag unaniem op punten gewonnen. Hoe was de wedstrijd verlopen als de Sauvignon Blanc als eerste aan zet was geweest? Dit zullen we nooit weten. Hoewel……waarom de komende weken tijdens een zwoele zomeravond niet beginnen met een fles Sancerre open te trekken om vervolgens te eindigen met een Chablis. Ik kan me slechtere avonden bedenken.

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Klik HIER voor deel 1: Mannenzaken!

Klik HIER voor deel 3: Ik ga naar Frankrijk en ik kom nooit meer terug.......!