Jaargang 2016

Jaargang 2016

 31-12-2016 10:00

Een goede wijn is nooit ieder jaar hetzelfde. De smaak, geur en kleur zijn afhankelijk van vele factoren. Zo komt het ene jaar de smaak beter tot zijn recht terwijl een ander jaar de geur of kleur excelleren. We spreken over een goed jaar als meerdere eigenschappen, en van een topjaar als alle eigenschappen van uitstekende kwaliteit zijn. Dit alles wordt geregisseerd door de wijnmaker, die een sturende en cruciale rol speelt om er een succesvol jaar van te maken.

Hoe is jaargang 2016? En dan heb ik het niet over de wijn. Deze ligt voor het overgrote deel nog in de kelders van de wijnhuizen te ontwikkelen. Kunnen we de laatste dag van 2016 zeggen dat het een goed jaar is geweest? Of beter nog, was 2016 een topjaar?

Het jaar in een notendop

Er gebeurde in ieder geval voldoende. Bij de woorden Brexit, Donald Trump, aanslagen Brussel, Nice en Berlijn, coup in Turkije, proces Wilders of Oekraïne referendum, weet iedereen waar het over gaat. We werden overvallen door hypes als Pokémon Go waar jong en oud een paar maanden lang Kijkduin en de rest van Nederland mee terroriseerden. Een jaar waarin De Dikke van Dale weer een aantal woorden rijker is geworden met treitervlogger en losersvlucht. Menig discussie is gevoerd op en in de (sociale )media en de standpunten vaak extremer zijn geworden. En waar we tot slot een aantal popiconen zijn verloren waar mijn generatie voor het eerst op heeft staan dansen en sjansen.

Positief sportief

Gelukkig is 2016 ook het jaar dat we na 8 magere jaren eindelijk weer positieve geluiden over onze economie te horen kregen. Iedereen er in de portemonnee iets op voorruit ging. We genoten hebben van de Olympische spelen met Sanne Wevers, onze wielrensters en de handbal- en volleybalvrouwen. We mee geracet hebben met de onnavolgbare Max Verstappen en dat iedereen Feyenoord het (winter)kampioenschap gunt. Maar ook het jaar waar zieke Tijn heeft laten zien dat een klein gebaar een heel land kan verbroederen.

Antwoorden?

2016 zal misschien de boeken in gaan als goed jaar maar is zeker geen topjaar. Ik wil het eerder typeren als een onstuimig jaar met extreme hoogtepunten en dieptepunten, een jaar waar we te weinig antwoorden hebben gevonden op de problemen waar de wereld voor staat. Zijn Trump, Poetin en de EU de goede wijnmakers die de regie in handen hebben? Welke rol kan Nederland spelen? Vragen die in 2016 open zijn blijven staan en waar we over de rol van de Nederlandse politiek vóór de verkiezingen van maart 2017 geen antwoorden op zullen krijgen.

Bubbeltaks

Maar………2016 is ook het jaar dat de boeken in zal gaan waarin de bubbeltaks is afgeschaft. Deze oneerlijke hoge accijns op mousserende wijnen als Champagne, Crémant, Cava, Prosecco en Franciacorte komt per 1 januari 2017 te vervallen. Dit houdt in dat heel veel hele lekkere en feestelijke bubbels vanaf morgen euro’s goedkoper gaan worden.

Wat er ook allemaal gaat gebeuren in 2017, er is geen enkel excuus om naar je (wijn)specialist te gaan en een feestelijke plopfles (Dikke van Dale woord van het jaar 2017???) te halen.

Ik bedank iedereen voor zijn/haar klandizie, vertrouwen en positieve reacties op onze wijnen en service en wens iedereen een gezond, succesvol en TOPjaar 2017 toe.

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Bekijk HIER al ons (afgeprijsde) bubbels