Wijnreis Duitsland deel 2: Een kijkje in de keuken!

Wijnreis Duitsland deel 2: Een kijkje in de keuken!

 11-07-2018 07:30

DEEL 2: Een kijkje in de keuken!

We hebben vandaag een druk programma en dus moeten we vroeg uit de veren. De dag begint in onze 4 persoonskamer met een gevecht om als eerste te mogen douchen, gevolgd door een ochtendwandeling en aansluitend een stevig ontbijt. De kritische groep vindt de koffie wat matig en heeft eigenlijk behoefte aan een goede bak pleur voordat we aankomen op onze eerste afspraak. We stappen in de auto en rijden een goede 2 uur over de Frans-Duitse grens naar boven. De omgeving is prachtig, het verkeer rustig maar het aantal koffiestops minimaal. We rijden door allerlei kleine dorpjes, maar zelfs de plaatselijke buurtcafé's houden op dit tijdstip vanwege te weinig klandizie de deuren gesloten. Met nog 20 minuten over voor een shot caffeïne staan we na een zoveelste poging plotseling voor de oude poort van Borell-Diehl in het idyllische gehucht Hainfeld. Het is al bijna 10.00uur dus gaan we maar direct aan de wijn.

Familiebedrijf in hart en nieren

Hainfeld, gelegen in de Pfalz kent nog geen 1.000 inwoners maar wel 20 wijnbedrijven. In het verleden waren het er veel meer maar zoals dat bij veel boerenbedrijven gaat is opvolging een groot probleem. We worden hartelijk ontvangen door Annette Diehl die samen met haar man verantwoordelijk is voor dit familiebedrijf. Sinds een aantal jaren worden de wijnen niet meer gebotteld in het oude centrum maar heeft de gemeente veel van dit soort bedrijven naar de rand van het dorp verplaatst. Een korte wandeling door het dorp leert ons dat het wijn door de aderen heeft stromen. Een gemiddeld dorp heeft bij zijn bewegwijzering de bakker, slager, hotel en gemeentehuis staan maar hier staan op iedere hoek van de straat een verwijzing naar ten minste 10 wijnbedrijven.

Als we bij de moderne winery aankomen zijn ze bezig om spumante wijnen te bottelen. Dit procedé zie je niet iedere dag en het is uitermate interessant. Thomas Diehl laat ons het verschil proeven van de wijn waarbij er nog enkel sprake is van gisting op de fles met de wijn die helemaal klaar is. Zo proef je vooraf de zuiverheid van de druiven en achteraf de handtekening van de wijnmaker. Dit soort kijkjes in de keuken maken deze reizen zo bijzonder. Eenmaal terug staat de proeftafel klaar en mogen we zelf bepalen wat we willen proeven. In Nederland vonden we de prijs-kwaliteit verhouding van de wijnen al goed, maar hier gaan de Alte Reben wijnen echt door het plafond. Als we onze aankopen in de auto proberen te verdelen staat opa Borell glimlachend te kijken. 89 jaar en nog iedere dag rondom de het wijnhuis te vinden om voor de planten te zorgen met als beloning 1 glas rode wijn per dag, tot het randje gevuld dat dan weer wel.

Onze stamkroeg inBad Kreuznach

We moeten verder want naast een lunch mét eindelijk een goede bak koffie staat er 200 kilometer verderop een afspraak te wachten. Dit bijzondere adres komt van de overleden Duitse buurman van Sander. Ooit hebben we een op een memorabele avond een wedstrijd met diverse Duitse wijnen gehouden. Hier kwamen de wijnen van Winzer von Erbach zeer goed uit. Het is een reis van uitersten. Zo enthousiast we over het ene wijnhuis zijn, zo kritisch zijn we over de andere. Dit bezoek valt niet mee. Uit beleefdheid kopen we de specialiteit van het huis: Rote Riesling. Deze had ik nog niet in mijn kelder liggen dus heb ik er weer een "rariteit" bij.

Nog geen uur later zitten we aan een heerlijke koude pils op het terras van ons favoriete Duitse restaurant Bonnheimerhof. Dit restaurant van de familie Lorenz is onze stamkroeg geworden in Bad Kreuznach. Net als voor opa Lorenz trouwens die weer op zijn vertrouwde plek vlak bij de keuken de boel in de gaten houdt. Hij begroet ons joviaal alsof we zijn beste vrienden zijn. Met een goed gevulde maag lopen we dronken van geluk een paar uur later door het rustgevende Duitse landschap naar onze Bed&Breakfast. Nog 1 fles wijn om het af te leren en dan gaan onze rolluiken dicht want morgenvroeg hebben we ons voorgenomen te gaan hardlopen..........

Zum Wohl

Arjan Rosendaal

Commercieel Directeur

Gastrovino

Klik HIER voor deel 1: Ze kunnen beter wijn maken dan voetballen!

Klik HIER voor deel 3: Klasse wijnen uit Mergelland!