Wijnreis Italië Bologna

Wijnreis Italië Bologna

 18-09-2019 12:52

Het is zondagmorgen 2.55uur als de wekker gaat. Ik schrik wakker uit mijn eerste slaap, even schiet er van alles door mijn hoofd maar dan weet ik het weer: de wijnreis is begonnen. Normaal gaan we altijd in juni maar door omstandigheden is het dit jaar naar september verplaatst. Uiteraard een prachtige tijd om op wijnreis te gaan met veel druiven en lekker weer. Nu hopen dat de wijnboeren tijdens de oogst tijd voor ons hebben.

Klokslag 4.30uur loop ik vertrekhal 1 van Schiphol binnen. De eersten staan al te wachten. Op een enkeling na die geen parkeerplek kon vinden zijn de meesten ruim op tijd. We vertrekken naar Italië De reis zal via Bologna, Cortona, Chianti en Bolgheri gaan. Een zeer mooie rondreis door Toscane waar we in 4 dagen maar liefst 5 wijnproducenten ontmoeten die ons alles zullen gaan leren over de druiven, het terroir en filosofie achter de wijn.

We beginnen onze reis in Bologna bij FICO Eately World. Dit walhalla voor ( Italiaanse) Foodies laat zien hoe je op een bewuste manier met de voedselketen hoort om te gaan. Je beleeft hier het proces van land naar eindproduct. Termen als Slow food, Vegan en Biologisch zijn meer regel dan uitzondering. Tijdens een workshop pasta maken leren we hoe eenvoudig een goed product kan zijn. 1 ei, een beetje meel en na heel veel roeren, kneden, rollen en snijden hebben we zowaar verse Tagliatelle. Enthousiast geworden beloof ik het thuisfront dat ik op een zondag zelf pasta ga maken.

Van pasta maken krijg je honger, dus lopen we naar de Enoteca waar we een uitgebreide lunch krijgen met indrukwekkende wijnen. De combinatie van vroeg opstaan, workshop, lekker eten en drinken beginnen de meesten te voelen. Het is dus de hoogste tijd voor wat actie. Een zeer enthousiaste gids geeft ons een rondleiding en neemt ons in een uur mee door de gehele Italiaans keuken.

De rest van de dag bestaat uit vrije tijd in het centrum van Bologna. Na een verfrissend biertje voor het hotel komt een grote groep samen bij Signorvino. Nog zo’n schitterend concept van eten, drinken, kopen en beleven. Wij krijgen een prominente plaats bij het plein waar een aantal straatartiesten de atmosfeer vullen met prachtige zang en piano muziek. De avond valt, de stad maakt zich op voor het avondprogramma en wij voelen ons bevoorrecht dat we hier zijn.

De antipasti zorgt voor een halfvolle maag dus besluiten we nog een hapje te gaan eten. We komen achterin en zeer klein etablissement te zitten waar we een eenvoudige maaltijd bestellen. Hier stijgt de kwaliteit van de wijnen ruim boven die van het eten uit. Met name de SuperTuscan Tignanello van Antinori is de kers op de taart van dag 1.

Maar zoals altijd kent de gezelligheid geen tijd. We sluiten af bij een bar voor een laatste biertje. De groep wordt kleiner en kleiner net als de uurtjes. Als we de allerlaatste diehards met zeer veel pijn en moeite ervan overtuigd hebben dat het klaar is gaat het licht uit in Bologna om ons geestelijk voor te bereiden voor een prachtig weerzien met Dal Cero.

Arjan Rosendaal

Algemeen Directeur

Gastrovino

Klik HIER voor deel 2: Cortona

Klik HIER voor deel 3: Chianti

Klik HIER voor deel 4: Bolgheri