Kim's wijn-spijs combinatie augustus

Kim's wijn-spijs combinatie augustus

ALBANTA ALBARINO

De wijn van de maand augustus is een witte uit Galicië, in het noordwesten van Spanje. Hij heet Albanta en is gemaakt van de albariñodruif. En wel 100 procent van die druif, want dat is verplicht volgens de Denominación de Origin Rias Baixas, waar deze wijn vandaan komt. Toen ik de fles opende en een slokje nam was ik meteen heel blij dat ik er twee flessen van had.

De kleur is goudgeel met een zweempje lichtgroen. De geur is intens - ananas, citrus en bloemen roepen om aandacht. De smaak is heerlijk fris met nuances van boter, mineralen en fruit. Deze wijn laat zich met heel veel gerechten combineren.

De eerste avond serveerde ik de Albanta bij een Spaanse tortilla. De boterachtige, fruitige smaak van de wijn benadrukt het zoet van de paprika en ui de aardse smaak van de aardappel. De tweede avond dronk ik de Albanta bij een rosé gegrilde moot tonijn met een ‘rub’ van fijngehakte verse chilipeper, verse koriander, knoflook, limoensap en olijfolie met wat er over was van de tortilla. Ook weer een feest!.

TORTILLA DE PATATA

Voor 6 tot 8 personen

Ingrediënten

1,5dl. olijfolie van goede kwaliteit

2 grote uien, gepeld en in dunne plakken gesneden

1 kilo vastkokende aardappels, geschild en in plakken van 2 cm gesneden

zout en versgemalen peper

1 grote rode paprika, ongeveer 20 minuten in de oven geroosterd, gepeld, zaad en zaadlijsten verwijderd, in reepjes gesneden

6 middelgrote eieren

zout en versgemalen peper

handvol gehakte platte peterselie, voor het garneren

Bereiding

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan op laag vuur. Fruit er onder regelmatig omscheppen de ui 15 tot 20 minuten in, tot die goudgeel en helemaal gaar is. Schep de ui over in een kom en laat afkoelen.

Verhit in dezelfde koekenpan ongeveer 1 deciliter olijfolie op een laag vuur. Doe er de helft van de plakken aardappel in en bak die onder af en toe voorzichtig omdraaien in 10 tot 15 minuten gaar. Laat de aardappel niet bruin worden. Schep met een bakspaan uit de pan over op een grote schaal en strooi er flink wat zout en peper over. Bak de rest van de aardappel op dezelfde manier. Misschien moet je nog wat olie in de pan doen. Doe deze portie aardappel ook op de schaal en strooi er nog wat zout en peper over. Er zal wat olijfolie in de pan overblijven. Vul die zo nodig aan tot ruim 4 eetlepels.

Klop de eieren los in een grote kom. Schep er de gebakken ui en de reepjes paprika door en breng op smaak met zout en peper. Schep er dan de plakken gebakken aardappel (met hun olie) door.

Verhit de olijfolie in de koekenpan op een laag vuur. Schep er het ei-aardappelmengsel in. Laat ongeveer 10 minuten heel zachtjes bakken tot de bodem stevig en goudbruin is. Leg een groot bord op de pan. Keer de pan met bord snel om, zodat de tortilla met de gebakken kant boven op het bord komt te liggen. Laat de tortilla dan terug in de pan glijden en bak de andere kant nog 5 tot 8 minuten tot die ook stevig en goudbruin is. Neem de pan van het vuur. Maak de randen en de bodem van de tortilla los en schuif hem op een dienschaal. Garneer met wat peterselie en serveer warm of op kamertemperatuur.

Bon ap!

KIM MACLEAN